BAYKAL KONUŞTU, DAVUTOĞLU'NUN SURATI ASILDI

Meclis açılışında konuşan Baykal'ın sözleri hala yankılanıyor. Uyarılar öncelikle Başbakan Davutoğlu'nun moralini bozdu...

18 Kasım 2015 Çarşamba 11:51
BAYKAL KONUŞTU, DAVUTOĞLU'NUN SURATI ASILDI

 CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 26. Dönem Milletvekili Ant İçme Töreninde bir konuşma yaptı. Baykal, "TBMM'nin önümüze gelmekte olan yeni tehditler, tehlikeler ve teklifler karşısında yine kendisine yakışanı yapacağına ve Türkiye'nin ateşe atılmasına izin vermeyeceğine inanıyorum. Dinci ya da ırkçı terör karşısında en sağlam güvence Cumhuriyetimizin temel felsefesidir. Devlet ya da cemaat eliyle din ve mezhep dayatmanın nelere yol açmakta olduğunu görüyoruz. Bizim devletimiz bir ırk, kan ve kafatası devleti değil siyasi bir bilinç devletidir. TBMM'yi hakkı olan saygın konuma taşımakla yükümlüyüz" dedi.

"En yaşlı üye" sıfatıyla geçici Meclis Başkanlığı yapan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 26. Dönem Milletvekili Ant İçme Töreninde bir konuşma yaptı. 

Baykal, "Sayın milletvekilleri sizleri geçici başkanınız olarak saygıyla selamlıyorum. 7 Haziran'dan TBMM'de bir hükümet kurulabilmesi için partiler arasında bir uzlaşmayı gerçekleştirmek zorunluluğu vardı. Bugün ise TBMM'de hükümet kurabilmesi için partiler arasında uzlaşma artık bir zorunluluk olmaktan çıkmış görünüyor. Bu durum bir büyük yanılgıya yol açmamalıdır. Bugün bir tek parti hükümetinin kurulabilecek olması ülkede bir büyük uzlaşma ihtiyacını ortadan kaldırmamış tam tersine belki daha da arttırmıştır. Milletin Parlamento'ya yansıyan siyasi iradesinin hükümet dışında kalan bölümünü yok sayma tuzağına daha kolayca düşülebilmektedir. İktidar ile muhalefet arasında bir ortak anlayışın ve diyaloğun kopması hızla yargının ve adaletin siyasi denetim altına alınmasına, özgürlüklerin kısıtlanmasına, basının susturulmasına doğru bir sürüklenişi de beraberinde getirmektedir" diye konuştu.

"TBMM'Yİ HAKKI OLAN SAYGIN KONUMA TAŞIMAKLA YÜKÜMLÜYÜZ"

Baykal, "Yaşadıklarımızın, gözlem ve birikimlerimizin ışığında siyasal kimliklerimizin ötesinde kuvvetler ayrımının ve Meclis üstünlüğünü yargı bağımsızlığının ve adaletin ve hukuk devletinin kıymetini bir kez daha kavramış insanlar olarak TBMM'yi hakkı olan saygın konuma taşımakla yükümlüyüz. Demokrasi özünde iktidar ile muhalefetin bir temel uzlaşma ve diyalog içinde çalışmasına dayanır. Bu da şeffaf olmayı hem Parlamento'da hem de yargıda hesap vermeyi göze alabilecek hükümetlerin varlığını gerektirir" diye konuştu.

"DİNCİ YA DA IRKÇI TERÖR KARŞISINDA EN SAĞLAM GÜVENCE CUMHURİYETİMİZİN TEMEL FELSEFESİDİR"

Baykal, "TBMM'nin önümüze gelmekte olan yeni tehditler, tehlikeler ve teklifler karşısında yine kendisine yakışanı yapacağına ve Türkiye'nin ateşe atılmasına izin vermeyeceğine inanıyorum. Dinci ya da ırkçı terör karşısında en sağlam güvence Cumhuriyetimizin temel felsefesidir. Bu en şerefli mirastır" dedi.

"BİZİM DEVLETİMİZ BİR IRK, KAN VE KAFATASI DEVLETİ DEĞİL SİYASİ BİR BİLİNÇ DEVLETİDİR"

Baykal, "Bizim devletimiz bir ırk, kan ve kafatası devleti değildir. Siyasi bir bilinç devletidir. İçine doğduğumuz değil içinde olmayı seçtiğimiz devlettir. Herkesin dini, inancı, mezhebi onun şerefidir. Ama siyasetimiz bir ırk, etnik kimlik, iman, soy sop siyaseti değildir. Olmamalıdır. Bu barış ve kardeşliğimizin güvencesidir" dedi.

"DEVLET YA DA CEMAAT ELİYLE DİN VE MEZHEP DAYATMANIN NELERE YOL AÇMAKTA OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ"

Baykal, "Laikliği dinsizlik diye sunup tahrip etmenin devlet ya da cemaat eliyle din ve mezhep dayatmanın nelere yol açmakta olduğunu görüyoruz. Devleti cemaatleştirmenin sakıncalarını görenlerin artık devlet marifeti ile mezhep ve din dayatmanın sakıncalarını da göreceklerini umuyorum" dedi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 18.11.2015 12:06
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Hıkmet Sertten 2015-11-21 00:22:46

Sayın Baykal günah mı çıkartıyor ne, Alı Özer arkadaşımızın açıkladığı gıbı,Sayın Tayyip Erdoğan'a Başbakanlık yolunu açan kişi Sayın Baykaldır.Iyi dürüst hatta hakkanıyetlı olmak bazan yeterlı olmuyor, Aynen futbol musabakalarında oldugu gıbı mağlesef sıyaset'te de başarılı olamıyoruz.Şayet Sıyaeti Futbolla özdeşleştırırsek yapılan hatalardan dolayı,Sureklı haksız goller yediğimizi hatta küme düşmek gibi istenmeyen bır durumla karşılaştığımızı fark ederız,Sureklı müdafaa oynamak elbettekı takımı şampiyon yapmaz,Arada bır hucum taktıgı uygulamakta elbette fayda var ama,paslaşarak,ilerde gol atmak ıçin bekleyen golcu elemanımızı da unutmassak,o da aldıgı guzel paslarla butun takımı sevıdırecek gollerı atarak butun takımı hatta taraftarları adeta şahlandırır,Yani boşa kurek çekmektense yelkenleri fora etmek gibı,Kışisel çıkar yerıne,toplumla bütünleşmek,LideriHalk zaten seçer,Sen futbolunu iyi oyna.

Avatar
İlker Sözen 2015-11-20 20:39:56

Her kelimesiyle Meclis Başkanına yakışır bir söylem. Iyiki varsınız sayın Deniz Baykal

Avatar
Güngör Okdan 2015-11-20 20:02:47

Syın Baykal çok güzel konuşmuş ve olumlu mesajlar vermiştir İnşAllah yetkililer okurda uygularlar temennimiz budur saygılar

Avatar
Ali ozer 2015-11-20 20:51:24

Sayin Baykal bu konusmayi 2001 de Sayin Tayyip Erdogani basbakan yapmak icin cirpinirken soylesydi. Belki ikisine de faydasi olurdu...

Avatar
Özden 2015-11-21 19:31:03

Beklemediğim bir konuşma yapmış takdir ve teşekkür ederim. Gerekli kişiler verilen açık mesajı alırlar diyemiyorum ne yazıkki. Yinede inşAllah.

Avatar
AHMET Cerikan 2015-11-21 20:49:58

Dogru bir konusmasini.