'Başbuğ FETÖ'cü İlan Edilecek'

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un FETÖ’nün siyasi ayağıyla ilgili açıklamaları sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Milletvekillerine suç duyurusu çağrısı yaptı. Bunun üzerine AKP’li 6 Milletvekili Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulundu. Konuyu köşesine taşıyan Karar gazetesi yazarı İbrahim Kiras, “Başbuğ’un FETÖ’cü ilan edilmesi kimseyi şaşırtmayacaktır herhalde!” diye yazdı.

08 Şubat 2020 Cumartesi 13:08
'Başbuğ FETÖ'cü İlan Edilecek'

Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, FETÖ’nün siyasi ayağı tartışmalarıyla ilgili olarak 2009’da askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanması için hazırlanan teklife dikkat çekerek “Bu teklifin FETÖ’nün direktifiyle hazırlandığını düşünüyorum” yorumunda bulundu.

“Bu boru göstermeye benzemez” diyerek Başbuğ’a tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milletvekillerine suç duyurusu çağrısı yaptı. Bunun üzerine AKP’li 6 Milletvekili Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulundu.

Konuyu köşesine taşıyan Karar gazetesi yazarı İbrahim Kiras, “Başbuğ’un FETÖ’cü ilan edilmesi kimseyi şaşırtmayacaktır herhalde!” diye yazdı.

İbrahim Kiras’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:Şimdi milletvekilleri suç duyurusunda bulunuyor, gazetelerde “Başbuğ FETÖ ile mücadele etmediği için 15 Temmuz oldu” mealinde yazılar çıkıyor. Bir sonraki aşamada FETÖ’cü ilan edilmesi kimseyi şaşırtmayacaktır herhalde!Oysa 15 Temmuz darbe girişiminin ardından TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’na bilgi veren Genelkurmay eski Başkanı “2002’den darbe girişimine kadarki sürede en önemli olayın ne olduğu” yönündeki soruya cevaben “26 Haziran 2009’da Meclis’te çıkan yasa. Bu yasa değişikliği karşı tarafa büyük cesaret verdi, elimizi de bağladı” demişti.

Yani milletvekillerinin suç duyurularına sebep olan açıklamayı daha önce milletvekillerinin yüzüne karşı yapmıştı.

O zaman problem teşkil etmeyen bu sözün bugün bu kadar tepki çekmesinin sebebi ne?“İlker Başbuğ olayı”nın görünen kısmının haricinde başka bir boyutunun olduğunu düşünmek gerekiyor sanki… 

'BAŞBUĞ'DAN HİÇ HAZETMEDİ'

Öte yandan iktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet de, "İlker Başbuğ’un dilinin altında ne var?" başlıklı yazısında AKP ile 26.Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ arasındaki gerilimi köşesine taşıdı. 

"İşin gerçeği, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlker Başbuğ’dan hiçbir zaman hazzetmedi" diyen Acet, "Karşı taraf için de benzeri bir durum olduğunu anlayabiliyoruz" ifadelerini kullandı.Acet yazısından ilgili kısım şöyle:"Erdoğan, Başbuğ’la ilgili tutuklama kararına karşı tutumunu o dönemde de “Tutuksuz yargılanmalı” ifadesiyle ortaya koymuştu.Ancak, tutuksuz yargılanma talebi, yargılanmama talebi olarak da anlaşılmamalı.  İşin gerçeği, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlker Başbuğ’dan hiçbir zaman hazzetmedi.Karşı taraf için de benzeri bir durum olduğunu anlayabiliyoruz.Zira Başbuğ açısından asker-sivil ilişkileri bağlamında, emekli olduktan sonraki tutumuna da yansıdığı gibi, ‘uyum ve seçilmiş iktidara tabi olma’ ilkesiyle değil, ‘didişme’ ve ‘rol kapma’, bir başka ifadeyle vesayet rejimini korumaya dönük bir pozisyon vardı ortada.Böyle bir tutumun Erdoğan nezdinde nasıl bir karşılık bulduğunu, varın siz tahmin edin." 
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.02.2020 13:31
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol