BAŞBAKANLIĞA ÜÇ ALTERNATİF...

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından partiler kendi içlerinde çıkan sonuçları değerlendirirken, AK Partide de beklentiler değişti.

11 Ağustos 2014 Pazartesi 13:22
BAŞBAKANLIĞA ÜÇ ALTERNATİF...

 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından partiler kendi içlerinde çıkan sonuçları değerlendirirken, AK Partide de beklentiler değişti. AK Parti’de ilk değerlendirmelere göre parti tabanından yaklaşık 1 milyon seçmen oy kullanmadı. MHP ve diğer partilerden de fazla kayma olmadığı sonuçları çıkarıldı. AK Parti’de partinin geleceğini belirleyecek üç alternatif bugün yapılacak MKYK toplantısında masaya yatırılacak.

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına göre Erdoğan resmi olmayan sonuçlara göre; 51.7’lik bir oy oranı ile ilk turda Cumhurbaşkanı seçildi. Ancak yapılan kamuoyu araştırmaları anketler ve CHP ile MHP’nin çatı adayı profiline göre Erdoğan’ın ilk turda daha fazla oy alacağı beklentisinde olduğu da belirtiliyor. Şimdi AK Parti içerisinde bu oy oranının Erdoğan’ın projelerini değiştirip değiştirmeyeceği ya da nasıl etkili olacağı merakla bekleniyor. Bugün yapılacak AK Parti MKYK toplantısında Erdoğan, partinin geleceği ile ilgili kararını açıklayacak.

AK Parti içeresinde seçim sonrası yapılan ilk yorumlar ise şöyle: “Bugüne kadar yapılan tüm seçimlerde İstanbul Türkiye ortalamasının hep üstünde çıktı. Şimdi ise bu oran 2 puan düştü.”

ÇATI ADAY ERDOĞAN’IN İŞİNE YARADI

Yurt dışından beklenilen oy oranı gelmedi. Bu durum AK Parti içeresinde büyük hayal kırıklığı yarattı. “Çatı adayı olmasaydı seçim büyük ihtimalle ikinci tura kalırdı” yorumları da yapıldı. AK Parti de CHP ve MHP’nin ortak aday göstermesinin Erdoğan’ın işine yaradığı da ifade edildi.

MKYK’DA ÜÇ ALTERNATİF

Edinilen bilgilere göre seçimin hemen ardından AK Parti kulislerinde şu alternatifler konuşuluyor:

“Seçim sonuçlarının ardından AK Parti’nin en yetkili organı olan MKYK’da üç alternatif masaya yatırılacak.

İlk alternatif Erdoğan hem genel başkanlıktan hem de başbakanlıktan istifa edecek. 28 Ağustos’a kadar olağanüstü kongre kararı alınacak. Başbakan kongreye kadar vekaleten bir ismi başbakan atayacak. Kongrede genel başkan seçilecek kişi aynı zamanda hem başbakan olacak, hem de partiyi 2015’te genel seçimlere taşıyacak. Bu isimler arasında Binali Yıldırım, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın isimleri ön plana çıkıyor. Bu durumda Erdoğan’ın üç dönem kuralını da kaldırabileceği de konuşuluyor.

ZAYIF GÖRÜNSE DE GÜL İLE YOLA DEVAM KARARI DA GÜNDEMDE

AK Parti’de ikinci alternatife göre ise olağanüstü kongreye 28 Ağustos’tan sonra gidilecek. Abdullah Gül’ün partiye davet edilmesi, ki parti içeresinde özellikle genç kadrolar arasında zayıf ihtimal olarak görülse de, ihtimali de masaya yatırılacak. Bu ihtimale göre Gül, partinin olağanüstü kongresinde genel başkan seçilecek ve partiyi 2015 seçimlerine taşıyacak. Seçimlere kadara başbakan başka bir isim olacak.

GÜL’SÜZ FORMÜL

AK Parti kulislerinde konuşulan bir diğer alternatife göre ise, kongreye 28 Ağustos’tan sonra gidilecek. Üç dönem kuralı kaldırılmadan, mevcut bir isim hem genel başkan hem de başbakan olacak. Bu isim partiyi 2015 genel seçimlerine taşıyacak.Bütün bu alternatifler bugün yapılacak MKYK’da masaya yatırılacak. (ANKA)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.08.2014 17:35
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol