BAŞBAKAN HZ.ALİ'NİN TÜRBESİNDE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak ziyaretinin ikinci durağı Necef'te Hz. Ali'nin türbesini ziyaret etti.

29 Mart 2011 Salı 19:04
BAŞBAKAN HZ.ALİ'NİN TÜRBESİNDE

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet Necef'te Hz. Ali'nin türbesini ziyaret ederek, burada dua etti.
Erdoğan, türbeden çıktıktan sonra şehir merkezinden yürüyerek Şii dini lider Büyük Ayetullah Ali Sistani ile görüşmeye gitti. 
Bu arada çevrede yoğun güvenlik önlemi alındığı görülürken, medya da Erdoğan'ın ziyaretine büyük ilgi gösterdi. 
Erdoğan, Necef ziyareti öncesi Bağdat'ta Kazımıye türbesini ziyaret etmişti.

ERDOĞAN, SİSTANİ İLE GÖRÜŞTÜ
Erdoğan, Irak ziyaretinin ikinci durağı Necef'te Şii dini lider Büyük Ayetullah Ali Sistani ile görüştü.


Sistani'nin evinde gerçekleşen görüşme 1 saat sürdü. 
Görüşmeye, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik ile heyetteki bazı üyeleri de katıldı.


BÜYÜK AYETULLAH ALİ SİSTANİ KİMDİR?
Ayetullah El-Uzma Seyyid Ali El-Hüseyni El Sistani, Irak'ın 2003 yılında işgalinden sonraki dönemde ülkenin siyasi yaşamında etkili bir isim olarak biliniyor.
1951'den beri Irak'ta yaşayan İran doğumlu Sistani, Irak siyasetinde doğrudan rol almasa da sözü dinlenen ve saygın bir lider olarak, anayasal süreçte oy vermeye çağırdığı halkın, ülkenin siyasi kaderinde rol almasını sağladı.

Sistani, 1951'de Ayetullah Ebu El-Kasım El-Hoy'un ilim merkezinde okumak üzere Irak'ın Necef kentine giderek, önemli alimlerden ders aldı. Irak'ın Necef-ül Eşref kentindeki İlim Havzası'nın kurucusu olan ve halen Irak'ın en önemli dini merci konumunda bulunan Sistani, dünya genelinde mukallitleri (taklitçileri) olan az sayıdaki müçtehitlerden (ayet ve hadislere dayanarak yargıya varan, karar veren din düşünürlerinden) biri olarak öne çıkıyor.

BAŞBAKAN ERDOĞAN ERBİL'DE
ERBİL - Murat Muratoğlu - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak ''ANA'' ile saat 17.20'de Erbil'e geldi.
Erdoğan'ı, Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesut Barzani, Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetimin Başbakanı Berham Salih, Irak Kürdistan Demokrat Partisi Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, bakanlar ve diğer yetkililer uçağın merdiveninde karşıladı. Erdoğan ile Barzani tokalaştı.
Başbakan Erdoğan'a, kızı Sümeyye Erdoğan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız eşlik etti.
Erdoğan'ı Erbil'de yerel kıyafetler giymiş bir erkek ve bir kız çocuk ile bir grup öğrenci, ellerinde Türk, Irak ve bölgesel yönetime ait bayraklarla karşıladı ve Başbakan Erdoğan'a çiçek verdi. Erdoğan, öğrencilere ''Nasılsızın, iyi misiniz'' diyerek hatırlarını sordu.
Başbakan Erdoğan'ın Erbil'e gelmesi dolayısıyla güzergahlar Türk ve Irak bayrakları ile Irak bölgesel yönetimini temsil eden bayrakların direklere asıldığı görüldü.
Erdoğan, burada Erbil Uluslararası Havalimanı'nın resmi açılışının yanı sıra Türkiye'nin Erbil Konsolosluğu ile Vakıfbank Erbil Şubesi'nin açılışını yapacak.
Başbakan Erdoğan'a Erbil'de Mesut Barzani ve beraberindeki heyet eşlik edecek.
Öte yandan havalimanında çok sayıda basın mensubu yer aldı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol