BAĞ-KUR'A BORÇLU ÇIKTILAR...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın peş peşe işyeri açan, gemi ve tanker filosu kuran çocukları, prim ödemede cimri çıktı.

09 Aralık 2014 Salı 11:12
BAĞ-KUR'A BORÇLU ÇIKTILAR...

 Bağ-Kur’a toplam 14 bin lira borcu olan Sümeyye, Burak ve Bilal, Torba Yasa’nın

affından faydalanacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, AKP döneminde, kuyumculuktan yemeğe, sabunculuktan kozmetiğe, denizciliğe kadar birçok alanda “atılım” yapan, paraya para demeyen çocuklarının devlete vergi ödemediği anlaşıldı. Burak Erdoğan, Bilal Erdoğan ve Sümeyye Erdoğan, Bağ-Kur’a birikmiş borçları için aftan yararlanacak.

14 BİN LİRALIK BORÇ

Sözcü gazetesinden Bora Erdin'in haberine göre; Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre, Burak Erdoğan, Bilal Erdoğan ve Sümeyye Erdoğan, iki yıldır Bağ-Kur borçlarını ödemiyor. Geçtiğimiz ay Torba Yasa ile geçen ‘bazı kamu alacakların, 6552 sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırılmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen tebliğ’ çerçevesinde Erdoğanlar, toplamda 14 bin liraya yakın borçlarını yapılandırdılar.
Erdoğanlar’ın arasında en yüksek borç Burak’a ait. Aralık itibarıyla 7 bin 418 lira 45 kuruş borcu bulunan Burak Erdoğan’ın, borcunun 2 bin 635 lirası yapılandırma kapsamına alınacak. Bilal Erdoğan’ın 5 bin 86 lira geçmiş dönem borcu bulunuyor. Bilal ve Burak Erdoğan’ın iki yıllık borçlarına karşın Sümeyye Erdoğan’ın Bağ-Kur borcunda sadece bir aylık bir gecikme var. Sümeyye Erdoğan aylık 391 lira 23 kuruş olan Bağ-Kur borcunun kasım ve aralık ayı ödemelerini yapmadı. Sümeyye Erdoğan’ın Bağ-Kur borcu yasa kapsamında yapılandırılamayacak. Çünkü Torba Yasa’da sadece 2014 yılının Nisan ayından önce tahakkuk etmiş borçlar yapılandırılabiliyor.

Erdoğanlar ailece 4B’li

5510 sayılı Kanun’a tabi olarak, 2008 yılı ekim ayı başı itibariyle, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar; 4B Bağ-Kur sigortalısı sayılıyor. Sümeyye, Burak ve Bilal Erdoğan da 4B Bağ-Kur’lu olarak sisteme kayıtlılar.

Torba Yasa ne getirdi?

- Yasaya göre, vergi, SSK 4A ve Bağ-Kur 4B prim alacaklarının anaparasında, 1 lira dahi indirim yapılmıyor.
- Vergi, SSK ve Bağ-Kur primleriyle ilgili birikmiş gecikme faizi ve gecikme zammı siliniyor.
- Anapara üzerinden TEFE/ÜFE artış oranlarına göre, yeni bir faiz tutarı hesaplanıyor. Yeni faiz tutarı, daha önce birikmiş olan faizin (yıllara göre değişmekle birlikte) yaklaşık dörtte biri oranına iniyor.
- Başka bir anlatımla, birikmiş gecikme faizi ve zammının, yaklaşık dörtte üçü affediliyor.
- Bu şekilde yeniden hesaplanan yani bir kısmı affedilerek yeniden belirlenen toplam borca da yıllık yüzde 5 faiz uygulanmak suretiyle, 18 taksit veya 36 ayı bulabilen bir vade imkanı sağlanıyor.




yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.12.2014 11:14
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol