Ayasofya'da İlk Cuma!

Ayasofya, tartışmalar eşliğinde 86 yıl sonra yeniden cami olarak ibadete açıldı.

24 Temmuz 2020 Cuma 13:35
Ayasofya'da İlk Cuma!

İnsanlık tarihinin en önemli kültürel miraslarından olan ve İslamiyet'in doğuşundan önce inşa edilen Ayasofya, tartışmalar eşliğinde bugün cami olarak ibadete açıldı.

Danıştay kararının ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yapının yönetiminin laiklik ilkesini zedeleyecek şekilde Diyanet’e devredilmesinin ardından 86 yıl aradan sonra bugün kılınan cuma namazı ile ibadete açılan "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi"ne hazırlıklar ve güvenlik önlemleri kapsamında girişler kapatıldı.

Sabah namazı için gelenler bölgeye alınmayınca yoğunluk oluşturdu.

Ellerinde seccadelerle gelenler caminin bulunduğu bölgedeki güvenlik noktalarında durduruldu. Bunun üzerine bazı kişiler başka camilere giderken, bazıları ise güvenlik noktalarında namaz kıldı.

Ayasofya'ya girmek isteyenler, Çemberlitaş yönünde bariyerleri aşıp koşarak Ayasofya'ya ilerledi.

Namaz için gelenlerin koronavirüs tedbiri için şart olan sosyal mesafe kuralına uymadıkları görüldü.

Namaz kılınacak alanlara girişler 10.00’dan itibaren başladı.

Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı. Bu kapsamda alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1’i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans görev yaptı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Üsküdar Kısıklı'daki konutundan çıkarak Ayasofya'ya saat 12.05'de geldi.

Erdoğan Cuma namazı öncesi camide önce Fatiha Suresi daha sonra da Bakara Suresi'nden bir kesit okudu.

Erdoğan'ın Kur'an okumasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Cuma duası yaptı 

Ayasofya'ya TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak'ın da içinde bulunduğu çok sayıda davetli de geldi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, namaz kılma alanlarına 11.15 itibariyle girişlerin durdurulduğunu açıkladı.

Yerlikaya, "Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarımızın tamamı doldu. Salgın nedeniyle bu alanlara misafir girişlerimiz durduruldu," dedi.

DIŞ BASINDAN YOĞUN İLGİ

Ayasofya'da kılınan ilk namaza yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubu yoğun ilgi gösterdi.

Çok sayıda basın mensubu sabahın erken saatlerinden itibaren akredite olmak için akredite noktasına geldi. Burada işlemleri tamamlanan basın mensupları minibüslerle alana götürüldü.

Ayasofya'da ilk cuma: Koronavirüs tedbirleri hiçe sayıldı

DÜNYA BASINI NASIL GÖRDÜ?

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararından beri durumu yakından takip eden dünya basını bu tarihi günde de manşetlerini Türkiye'ye ayırdı.

Haber ajansı AP'nin haberinde Hristiyanlığın en en büyük sembollerinden olan Ayasofya'da 86 yıl sonra yaşanacak tarihi gün bekleniyor ifadesi kullanıldı.

AP, tüm dünyaya Ayasofya'da ilk Cuma namazını kılmak için toplanan vatandaşların heyecanlı bekleyişini sunan fotoğrafları servis etti.

İngiltere merkezli BBC`deki haberde İstanbul Valisi Ali Yerlikaya`nın "Müslümanlar heyecanlı, herkes açılışta olmak istiyor" açıklamasına yer verildi. Haberde koronavirüs nedeniyle alınan önlemlere dikkat çekildi. 

Almanya merkezli DW`de ise Ayasofya`nın müzeden camiye dönüştürüldüğünden bu yana ilk kez Müslümanlara cuma namazında ev sahipliği yapacağına dikkat çekildi.

Belçika`da yayın yapan AD`de ise ilk cuma namazına çok sayıda kişinin katılmasının beklendiği, ayrıca Ayasofya`nın turist ziyaretlerine de açık olacağı bilgisi yer aldı.Yunanistan merkezli Skai, Ayasofya`daki ilk cuma namazı hazırlıkları canlı yayınla verildi.

Haberde Ayasofya için 3 imam 5 müezzin atandığı belirtildi.

Bir diğer Yunan medyası Naftemporiki`de cuma namazı öncesi yapılan hazırlıkların Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bizzat incelendiği, Ayasofya girişindeki Ortodoks sembolünün dün değiştirildiği açıklandı. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.07.2020 13:42
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol