ARITMAN, BAŞBAKAN'IN KOLTUĞUNA ÇELENK BIRAKTI

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın koltuğuna, üzerinde ''yaşam hakkı istiyoruz'' yazılı siyah çelenk bırakması gerginliğe neden oldu.

08 Mart 2011 Salı 17:27
ARITMAN, BAŞBAKAN'IN KOLTUĞUNA ÇELENK BIRAKTI

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı.
CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, gündem dışı söz alarak, kadın cinayetlerinin yoğun yaşandığı bir ülkede, 8 Mart Kadınlar Günü'nü kutlamanın anlamsız olduğunu savundu.

AK Parti iktidarı döneminde 5 bine yakın kadının öldürüldüğünü öne süren Arıtman, ''Artık biz kadınlar hak değil, can mücadelesi veriyoruz iktidarınızda. Rakamlar, çok çarpıcı, acı verici bir geriye gidişin sonucu. Kadınlarımız güçsüz bırakıldı. 4 milyon kadın okumaz yazmaz durumda. Kadınlar artık size oy vermeyecek'' dedi.
Arıtman, konuşmasının ardından, üzerinde, ''yaşam hakkı istiyoruz'' yazılı siyah çelengi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın koltuğuna bıraktı. Bu duruma tepki gösteren AK Parti Samsun Milletvekili Fatih Öztürk, yerinden kalkarak, çelengi koltuktan alıp, CHP sıralarına dönen Arıtman'a ''al bunu götür'' diyerek vermek istedi. Öztürk'ün, Arıtman'ın almaması üzerine çelengi CHP sıralarının önüne atmasına CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin ve CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır tepki gösterdi. Ergin, Öztürk'ün üzerine yürüyerek,, ''Sen kimsin'' diye bağırdı.    
Bu arada, AK Parti'li bazı milletvekilleri, Arıtman'a, ''işin gücün şov yapmak, işini yap terbiyesiz'' şeklinde tepki gösterdi. 
Gerginliğin sürmesi üzerine, Başkanvekili Yakut, birleşime 5 dakika ara verdi. 


KENDİ SİLAHINI CEBİNE KOYMALI
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle gündemdışı konuşurken, CHP'li Arıtman'ın bu önemli günde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın koltuğuna üzerinde ''yaşam hakkı istiyoruz'' yazılı siyah çelenk bırakmasını kastederek, çok nahoş bir görüntü sergilediğini söyledi.
Şiddetten bahseden Arıtman'ın elinde silahı ile verdiği görüntünün hafızalarda olduğunu belirten Çalık, ''Şiddetin karşısında olan birisinin önce kendi silahını cebini koyması ve kamuoyuna kötü örnek olmaması gerekir. Canan Arıtman'ı bir kadın milletvekili olarak kınıyorum'' dedi.
Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan CHP'li Arıtman, AK Parti Grubu'nun ''kadınlı erkekli olarak kadın milletvekiline şiddet uygulamasının kendisini üzdüğünü'' belirterek, şunları söyledi:
''Benim söylediklerimin ne kadar doğru olduğunu milletimiz bir kez daha anladı. Bir çiçekten neden rahatsız oluyorsunuz? 'Kadınlara çiçek verilirdi daha önceki yıllarda, vermediniz ben vereceğim' dedim. Çiçeğin üzerinde 'yaşam hakkı istiyoruz' yazıyor. Üzerinde güller var. 8 Mart eylem günüdür aslında. Zarif bir eylemden, bir çiçek takdiminden neden bu kadar rahatsız oluyorsunuz. İşte AKP budur. AKP eşittir kadına yönelik şiddet. İktidarınızda 5 bin kadın öldürüldü. Ayıptır, yazıklar olsun.''

SİYAH OLAN KISMI CHP GENEL MERKEZİNE
Arıtman'ın konuşmasında parti grubuna sataştığını söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da ''Şunu yapabilirdi; sayın milletvekili kırmızı gülü kadına verdiği ehemmiyetten dolayı Sayın Başbakan'ın sırasına koyar ama siyah olan kısmını CHP Genel Merkezine koyabilirdi'' dedi.
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise ''Siyah çelenk, kadına dünyada İsviçre'den önce seçme ve seçilme hakkı veren CHP'nin genel merkezine konulmaz, 'ananı da al git' diyen zihniyetin önüne konulur'' diye konuştu.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol