AKP Zenginin Vergi Borcunu Affetti, Yurttaşa Yeni Vergi Yolda

AKP, sermaye gruplarının ödemesi gereken milyonlarca TL’lik vergiyi affetti. Yurttaşa yeni vergiler öngören düzenleme ise TBMM Genel Kurulu’na sevk edildi.

08 Ekim 2021 Cuma 12:53
AKP Zenginin Vergi Borcunu Affetti, Yurttaşa Yeni Vergi Yolda

AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan ve vergi kanunlarına ilişkin düzenlemeler içeren teklif, patronlara ve sermaye sınıfına vergi affı getiren maddenin de eklenmesinin ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Gelecek hafta Genel Kurul’da görüşülecek teklifin yasalaşması durumunda, Cumhurbaşkanı’na vergi artırımı için yetki verilecek, gazetelerin resmi ilan hakkı kısıtlanacak, varlık yönetim şirketlerine vergi istisnası getirilecek.

Koronavirüs salgınının ardından derinleşen kriz, yoksul halkın gelirlerini her geçen gün daha da eritti. Vergi düzenlemesinde krize karşı halkın korunmasını isteyen muhalefetin taleplerini reddeden iktidar, sermaye sınıfını ise vergi aflarıyla ödüllendirdi. TBMM’de görüşülen vergi torbasına iktidar tarafından eklenen yeni düzenlemeye göre, yılbaşında turizmcilerin ödemesi gereken konaklama vergisi, 2023 yılı başına ertelendi. Ayrıca, değeri 5 milyon TL ve üzeri olan konutlara sahip kişilerin ödemesi gereken vergi de bir yıl daha ertelendi.

Teklifin kabul edilen maddeleri arasında, vatandaşların yoğun tükettiği ürünlere vergi artırımı öngören düzenlemeler de yer aldı. Buna göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a özel tüketim vergisi ile sigaradan alınan vergiyi üç katı artırma yetkisi verildi. Buna karşılık varlık yönetim şirketleri, kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen beş yıl içerisinde, damga vergisi, harç ve Rekabet Kurumu payı istisnasına ömür boyu sahip oldu.

İLAN HAKKINA DARBE

Teklifle ayrıca gazetelerin ilan haklarına da müdahale edildi. Düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’nda bu haliyle kabul edilmesi durumunda, ilan yoluyla yapılan tebligatlarda, alacağın tutarına bağlı olarak yerel veya ülke genelinde yayın yapan gazetelerde ilan yayımlanması uygulaması son bulacak. Bu uygulama yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın karar vermesi durumunda 36 bin TL’ye kadar tüm ilanlar, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yayımlanacak.

Vergi düzenlemesi için önerge hazırlayan muhalefet milletvekilleri ise vatandaşlar için vergi indirimi talep etti.

Muhalefet, özellikle asgari ücretlinin yararlanması amacıyla 53 bin TL’ye kadar geliri olanlardan vergi alınmamasını istedi. Ayrıca esnaftan alınan stopaj vergisinin de kaldırılması teklif edildi. Enerji Fonu, TRT payı, elektrik tüketim vergisindeki yüzde 18’lik KDV’lerin de yüzde 1’e indirilmesi talep edildi. Tarımsal faaliyetler için kullanılan yakıtların vergi istisnası kapsamına alınması da teklif edildi. Muhalefetin bir diğer teklifi, öğrenciler hakkında oldu. Yurt hakkı kazanamayan öğrencilere aylık net asgari ücretin yarısı tutarında kira yardımı ödenmesi talep edildi. Bu teklifler, AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

AKP’nin yoksul halk adına düzenleme yapmak yerine sermaye sınıfını kolladığını ifade eden CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, “Önergeyi turizmciler için sermayedarlar için veriyorsunuz, garibanlar için olan önergeyi reddediyorsunuz pişkin pişkin” dedi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan da iktidarın yeni düzenlemesine tepki gösterdi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.10.2021 12:59
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol