AKP'Lİ İDARE AMİRİ LİSTEYİ AÇIKLAYAMADI!..

TB MM Başkanlık Divanı üyesi milletvekillerinin bir yıllık iletişim giderlerinin 10 milyon TL’yi aştığı ortaya çıktı. TBMM İdare Amiri Uslu, tartışmalara neden olan ücretlerle ilgili listeyi açıklamaktan kaçındı.

28 Ocak 2017 Cumartesi 12:03
AKP'Lİ İDARE AMİRİ LİSTEYİ AÇIKLAYAMADI!..

TBMM Başkanlık Divanı üyesi milletvekillerinin bir yılda ortalama iletişim giderlerinin 10 milyon TL’yi aştığı ortaya çıktı. Listenin en başında bir yılda 1 milyon 189 bin TL ile CHP’li Elif Doğan Türkmen’in bulunduğu belirtilirken, ikinci ve üçüncü sıralarda yer alan faturaların tutarının ise 500 ve 400 bin TL olduğu öğrenildi. En yüksek faturaya sahip milletvekillerinden birinin de AKP’li Ahmet Gündoğdu olduğu ileri sürülürken, TBMM İdare Amiri Salim Uslu ise Meclis Başkanlık Divan toplantısında tartışmalara neden olan ücretlerle ilgili listeyi açıklamaktan kaçındı. Divan üyesi milletvekillerinin iletişim giderleri TBMM bütçesinden karşılanıyor. TBMM Başkanlık Divanı, Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Meclis başkanvekilleri AKP’li Ayşenur Bahçekapılı ve Ahmet Aydın, CHP’li Akif Hamzaçebi, HDP’li Pervin Buldan, kâtip üyeler AKP’li Fehmi Küpçü, Sema Kırcı, Ömer Serdar, İshak Gazel, Mustafa Açıkgöz, Mücahit Durmuşoğlu, CHP’li Elif Doğan Türkmen, Ali Haydar Hakverdi, Özcan Purcu, Emre Köprülü, MHP’li Zihni Açba ile Meclis idare amirleri AKP’li Salim Uslu, Ahmet Gündoğdu, Orhan Karasayar, Erdoğan Özegen, CHP’li Tufan Köse, HDP’li Sırrı Süreyya Önder ve MHP’li Erkan Haberal’dan oluşuyor.

Meclis Başkanlık Divanı’nın son toplantısı, çarşamba günü gerçekleştirildi.

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre toplantıya divan üyesi milletvekillerinin iletişim giderleri damga vurdu. Meclis İdare Amiri Salim Uslu, toplantıda, divan üyesi isimler arasında bazı milletvekillerinin “çok yüksek iletişim gideri faturasına sahip olduğunu” söyledi. Ancak, ilk beş kişinin adının yer aldığı listeyi açıklamaktan kaçındı. Bunun üzerine milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı.

Yılda 5 milyon TL’den fazla

Tartışmalar sonrasında, TBMM Başkanlık Divanı üyesi milletvekillerinin iletişim masraflarının bir yıllık tutarının 10 milyon TL’yi aştığı ifade edilirken, listenin en başında yer alan ismin de 1 milyon 189 bin TL’lik fatura ile CHP’li Elif Doğan Türkmen olduğu ileri sürüldü. Listenin ilk 5’inin faturasının da ikinci sırada 500 bin TL, üçüncü sırada ise 400 bin TL olduğu ifade edilirken, en yüksek faturalardan bir diğerinin de AKP’li Ahmet Gündoğdu’ya ait olduğu iddia edildi.

Normalde 2 maaş tutarı

Bir milletvekillinin yıllık haberleşme giderinin 2 maaş tutarı olan 31 bin TL olduğu ifade ediliyor. Ancak Meclis Başkanlık Divanı üyeleri için bu sınırın olmadığı ifade ediliyor. İletişim giderleri ise TBMM’nin bütçesinden karşılanıyor. Toplantıda, CHP’li İdare Amiri Tufan Köse, 6 kavas ve 90 civarındaki Meclis lokantası personelinin derece yükseltilmesi ve genel idare hizmetleri kadrosuna geçirilmesi talebinde de bulunmuştu. Divan üyelerinin iletişim giderleri bu nedenle de toplantıda tartışma konusu oldu. Divan üyeleri yüksek faturalara tepkisini “Yıllık iletişim giderleri ile bu kadar personelin kadrosu da yapılır, çalışma şartları da iyileştirilir” sözleriyle gösterdi.

Kılıçdaroğlu’ndan tepki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da “faturasının kabarıklığı” nedeniyle Türkmen’e tepki gösterdiği öğrenildi. TBMM Başkanlık Divanı üyesi MHP’li İdare Amiri Erkan Haberal ise Twitter hesabından “Bir yılda trilyonluk haberleşme gideri hangi TBMM Başkanlık Divanı üyesine aittir” diye sordu.

Öte yandan milletvekillerinin yıllık haberleşme için belirlenen 31 bin TL’lik sınırı aştıkları da öğrenildi. Mevzuatta ödenek sınırı aşan bölümün “tek seferde tahsil edilmesi” hükmü bulunmasına karşın sınırı aşan milletvekillerine “mevzuata aykırı taksit olanağının getirildiği” ortaya çıktı. Bu arada bir divan üyesinin 2016 yılında Meclis bütçesinden 500 bin kilometre yol yaptığı öğrenildi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol