'AKP Kurulmadan Önce ABD Müsteşarı Bana Gelip..:'

Eski Devlet ve Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, AKP kurulmadan önce ABD’li bir müsteşarın kendisine AKP’yi tarif ederek yeni kurulacak bir partinin başarılı olup olmayacağını sorduğunu söyledi.

14 Ocak 2022 Cuma 12:57
'AKP Kurulmadan Önce ABD Müsteşarı Bana Gelip..:'

Bir dönem Devlet ve Kültür bakanlıkları görevlerinde bulunan Namık Kemal Zeybek, TELE1’de katıldığı programda AKP’nin kuruluş dönemine ilişkin dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Zeybek, AKP kurulmadan önce ABD’li bir müsteşarın kendisine AKP’yi tarif ederek, böyle bir partinin başarılı olup olmayacağını sorduğunu söyledi.

Zeybek şu ifadeleri kullandı:

“Kendilerini devleti, rejimi ve cumhuriyeti korumakla görevli sayan bir ordu vardı. Bunlara zinde güçler deniliyordu. Bugünkü iktidar ‘Biz ne kadar oy alırsak alalım zinde güçler bizi iktidarda bırakmıyorlar. Öyleyse dışardan destek bulmalıyız’ anlayışıyla Amerika’ya kucaklarını açtılar. Bana, Ankara’da gelen bir ABD müsteşarının söylediği şuydu ‘Anavatan Partisi gibi bir parti kurulsa muhafazakarların öncülüğünde milliyetçilerin ve liberallerin katılımıyla bir parti kurulsa sizce başarılı olur mu?’ dedi.”

AKP’li yetkili: Öcalan’dan yeni mektup gelebilir

Zeybek'in bu sözleri gündeme bomba gibi düşerken ismini açıklamak istemeyen üst düzey bir AKP'li yetkili, DW'ye yaptığı açıklamada İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın önümüzdeki süreçte yeni bir mektup kaleme almasının gündeme gelebileceğini söyledi.

 Başta ekonomi olmak üzere birçok alanda yaşanan sorunlar nedeniyle anketlerde desteğinin azaldığını gören Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet partilerine yönelik söylemlerini sertleştirdi. Partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlenen grup toplantısında “CHP'nin başını çektiği ittifakın bir cenahını oluşturan PKK’nın güdümündeki parti ne yapacağını, ne söyleyeceğini, nasıl davranacağını belirlemek için milletvekillerinin dağdaki eli silahlı sevgililerinden gelecek icazeti bekliyor. Bunların göğsündeki şeref madalyası dağa kaçırdığı yavrular, bunlardaki vicdan bu. Ama Edirne’deki en büyük hesabı İmralı’dakine verecek” ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın "Edirne'deki" dediği kişi, Kasım 2016'dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tı. 

'BU AÇIKLAMAYI BÜYÜK İHTİMALLE İSTİHBARAT RAPORLARINA GÖRE YAPTI'

Deutsche Welle Türkçe'den (DW) Gülsen Solaker'in haberine göre  AKP'li yetkililer, Erdoğan'ın bu açıklamayı büyük ihtimalle önüne gelen istihbarat raporlarına dayanarak yaptığını kaydediyorlar.

Adının açıklanmasını istemeyen AKP'li bir yetkilinin değerlendirmesi şöyle:

"Öcalan'ın, çözüm sürecinde HDP'nin sorumlu davranmadığını düşündüğü ve sürecin bitmesinden Demirtaş'ı da sorumlu tuttuğu zaten bilinen bir şey. Muhtemelen Öcalan ile İmralı'da yapılan görüşmelerde bu konu yeniden gündeme gelmiş olabilir ve Sayın Cumhurbaşkanı da bu raporları okumuş olabilir."
Aynı yetkiliye göre önümüzdeki süreçte Öcalan'ın yeni bir mektup kaleme alması da gündeme gelebilir.

YEREL SEÇİMDE TUTMAMIŞTI
2019'da iktidar partisinin itirazı üzerine, dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un "Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şey oldu" şeklindeki sözüyle özetlenecek şekilde iptal edilen ve 23 Haziran'da yinelenmesi kararlaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçimine giden süreçte, Anadolu Ajansı'nda (AA) bir mektup yayınlandı.

Doç. Dr. Ali Kemal Özcan'ın kamuoyuyla paylaştığı mektupta uzun yıllardır İmralı'da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan, CHP'li Ekrem İmamoğlu'nu destekleyeceğini açıklayan HDP seçmenine 'tarafsızlık' çağrısı yapıyordu. 
 
Aynı dönemde devletin kanalı TRT, Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan'la gerçekleştirdikleri röportajı yayınladı.

Ağabeyinin tarafsızlık çağrısını yineleyen Öcalan, "Ekrem İmamoğlu ciddi bir mesaj vermedi Kürtler için. Elinden geldiğince Kürtlerden kaçtı ve kendini onlardan bağımsız tutmaya çalıştı. Kürtler için CHP’nin hiçbir projesi yoktur” görüşlerini dile getirdi.

Ancak HDP, "Seçim stratejimizde değişiklik yok" diyerek desteğini sürdürdü. Sonuç olarak CHP'li Ekrem İmamoğlu, eski Başbakan Binali Yıldırım karşısında 31 Mart'ta 13 bin 729 oy farkla kazandığı seçimi, 23 Haziran'da 800 binden fazla oy alarak kazandı. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.01.2022 13:19
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol