AK PARTİ'NİN YENİ KORKUSU!

HSYK seçimini milliyetçi ve sosyal demokratlarla ittifak yaparak kazanan AKP, koalisyonun bozulmasından endişeli.

15 Ekim 2014 Çarşamba 11:40
AK PARTİ'NİN YENİ KORKUSU!

 HSYK seçimlerinin son etabında desteklediği YBP listesinin kazanması ile büyük güç elde eden AKP, buna rağmen endişe de taşıyor. Bunun nedeni ise yeni HSYK’da dörtlü yapı ve üçlü koalisyon. HSYK’da koalisyon ortağı ülkücüler 5, demokratlar 4, üyeye sahip.

Halen sayısı 2 olan A KP’li muhafazakar üye sayısının ise Erdoğan’ın da yapacağı atamalar ile HSYK’da yine de salt çoğunluk olan 12’ye ulaşamayıp 9-10’da kalacağı kesin. AKP’nin endişesi, herhangi aşamada ülkücü milliyetçe üyeler ile sosyaldemokrat üyelerle görüş ayrılığına düşmesi, bazı önemli operasyonlara bu grupların itiraz etmesi. Bunun için AKP kanadı HSYK’da gruplara taviz vermek zorunda kalabilir.

Taraf gazetesinden Adnan Keskin'in haberine göre; HSYK’daki üye kompozisyonuna göre, yeni dönemde HSYK’nun Ergenekon Balyoz KCK vd. büyük siyasi davalarla ilgili hakim-savcılarla ilgili işlem yapmada, ağırlıkla ‘paralel yapıyı’ tayfiyede işbirliği çok mümkün, ama yolsuzluk soruşturmalarında imzası olan hakim-savcılarla ilgili işlemlerde problem çıkabilir.”

B PLANI GİTTİ, AMA C DURUYOR: Bu nedenle de Hükümetin son seçimden başarılı çıkmasına rağmen karar yeter sayısını artırıp HSYK’yı kilitleme formülünü rafa kaldırdığı, ancak HSYK’da seçim sistemine tümden son verme planını halen gündeminde tuttuğu konuşuluyor. Bu durum, HSYK seçimlerinden önce Erdoğan ve hükümet yetkililerinin dile getirdiği ‘cemaat kazanırsa B ve C planlarını devreye sokarız’ açıklamasını da yeniden güncelleştirdi. Hükümetin cemaatin kazanması halinde uygulayacağı karar yeter sayısını artırıp HSYK’yı kilitleme planına (B planı) bu aşamada ihtiyaç kalmadı. Ancak, şimdi ‘ya milliyetçi-sosyal demokrat üyeler destek vermezse’ endişesi taşıyan hükümetin C Planını çöpe atmayıp gündeminde tuttuğu kaydedildi. Bakan Bozdağ’ın partilere çağrı yapıp, 159. maddeyi görüşelim (HSYK’nun 16 üyesinin seçimle gelmesi) demesi de bu bilgiyi doğruladı.

D PLANI-YARGITAY-DANIŞTAY’A NEŞTER: Hükümet, adli ve idari yargıda seçimlerin kazananı oldu. Ancak yüksek yargıdaki seçimleri kaybetti. Bu nedenle hükümetin bir süre sonra Yargıtay ve Danıştay’a neşter atacağı konuşulmaya başlandı. Buna göre, hükümet Yargıtay ve Danıştay üyeliklerini 65 yaşa kadar sürdürülen makam olmaktan çıkarıp, görev sırasını 4-5 yılla sınırlandıracak. Nitekim YBP sözcüsü Abbas Özden, dün bir gazetedeki açıklamasında Yargıtay- Danıştay üyelerinin görev sürelerinin sınırlanma hazırlığından, gerekliliğinden bahsetti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 15.10.2014 11:44
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol