ABD'nin Suriye Kararında Oyun İçinde Oyun!

Suriye’de terör örgütü PKK/YPG’yi tepeden tırnağa ağır silahlarla donattıktan sonra ABD, ani bir şekilde ülkeden çekilmeye karar verdi. BOP planını adım adım uygulayan ABD’nin bu hamlesi, ‘Büyük Kürdistan’ın Suriye’deki parçasının kurulması için bir adım niteliğinde...

22 Aralık 2018 Cumartesi 00:56

ABD Başkanı Donald Trump'ın beklemedik bir şekilde Suriye'den çekilme kararı almasının etkisi devam ediyor.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey gibi kilit görevlerdeki yetkililerin, Suriye'de kalma yönünde mesajlar verdiği bir dönemde Trump'ın aldığı karar gündeme bomba gibi düştü. Trump'ın söz konusu kararından önce peş peşe gelişmeler yaşandı. Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapmayı planladığı harekâta ABD tarafından yeşil ışık yakıldı.

Ardından Türkiye ile ABD arasındaki sorunlardan bir olan Patriot füzelerinin Türkiye'ye satışına ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan onay geldi. Bu gelişmelerden sonra Trump'ın çekilme kararı duyuruldu.

Trump'ın Suriye'den çekilme kararını duyurmasından saatler sonra, daha önce terör örgütü YPG/PKK'ya silah taşıyan onlarca TIR'ın ülkeden ayrılmaya başladığı haberleri gelmeye başladı.

ABD'nin terör örgütü YPG/PKK'ya silah ve mühimmat taşıdığı üstü kapalı çok sayıda TIR, Suriye'de bulundukları bölgeden ayrılarak Irak'a geçti. Trump'ın önceden bilgi vermeden sosyal medyadan tweet atarak yürüttüğü politikanın son örneği olan karar nedeniyle Washington yönetimi içinde bile ciddi tartışmalar yaşanıyor.

Bu tartışmalara dün cevap veren ABD Başkanı Trump, "Suriye'den çıkmamız sürpriz değil. Suriye'den çıkmamız için yıllardır kampanya yürütüyorum ve 6 ay önce bunu yapmak istediğimi açıkça ifade ettim" açıklaması yaptı.

Trump'ın kararıyla adeta gafil avlanan Amerikalı üst düzey yetkililer, bu adımın ABD'nin Suriye'de hâlihazırda zayıf olan elini ciddi biçimde güçsüzleştirecek bir hamle olarak değerlendiriyor.

Trump'ın bu kararı ABD Savunma Bakanı James Mattis'in yönlendirmesiyle aldığını dile getiren ABD'li uzmanlara göre bu karar, Mattis'in Trump üzerinde etkisini giderek artırdığı anlamına geliyor.

ABD'nin Suriye ve Orta Doğu'daki varlığının getirdiği maliyetten sık sık dert yanan ABD Başkanı Trump'ın Suriye'den ani bir kararla çekilmesini, 2016'da verdiği bölgede savaş rüzgârlarının dindirilmesi sözünü yerine getirmek için alınmış bir karar olarak değerlendirenler de var.

ABD gidiyor Fransa kalıyor

Trump'ın çekilme kararını duyurmasının ve ardından ABD'ye ait TIR'ların Suriye'den çıktıklarına dair görüntülerin paylaşılmasından kısa süre sonra Fransa'dan kritik bir Suriye açıklaması geldi. Buna göre Suriye'de ABD'den boşalan yerlere Fransa yerleşmeyi planlıyor.

Fransa'nın Avrupa Birliği (AB) İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Nathalie Loiseau, ülkesinin şimdilik askeri olarak Suriye'de kalmaya devam edeceğini söyledi.  Trump'ın DEAŞ'ın yenilgiye uğratıldığına dair 19 Aralık'taki tweetine Fransa Savunma Bakanı Florence Parly de bir gün sonra tweetle yanıt verdi.

Terör örgütü DEAŞ'ın her zamankinden fazla zayıflatıldığını söyleyen Fransız Bakan şöyle devam etti: "Ama DEAŞ ne haritadan silindi ne de kökleri kazındı. Bu terör örgütünün elinde bulundurduğu son toprak parçalarında kesinkes askeri yenilgiye uğratılması gerekmektedir."

Putin: Çekilme emaresi yok

Trump'ın çekilme kararını değerlendiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Trump ile DEAŞ'ın yenildiği konusunda aynı fikirde olduğunu açıkladı.

Putin şunları söyledi: "Genel olarak ABD Başkanı ile aynı fikirdeyim. Teröristlere Suriye'de çok büyük darbeler vurduk. Terör örgütlerinin Afganistan ve benzer ülkelere de sızması söz konusu. Bu da Rusya, ABD ve Orta Asya ülkeleri için tehdit oluşturuyor. Trump bu konuda haklı diyebilirim. Ancak çekilme kararının tam olarak ne anlama geldiğinden emin değilim. ABD'nin Suriye'den çekildiğine dair bir emare yok. Biz henüz herhangi bir geri çekilme belirtisi görmüyoruz. ABD daha önce de defalarca Afganistan'dan çekileceğini söylemişti fakat hala oradalar" diye konuştu.

Putin, ABD askerlerinin Suriye'den çekilecek olmasına ilişkin bir başka soruya ise, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı meşru değil" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin başına çorap örülüyor

Ani bir kararla ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesi, Fırat'ın doğusuna yönelik askeri operasyon düzenlemek için geri sayıma başlayan Türkiye'nin bu harekatta önündeki en büyük engelin ortadan kalkması anlamına da geliyor.

İlk bakışta ülkemizin çıkarına gibi görünen bu hamle Türkiye'nin başına büyük dertler açabilecek potansiyelde. ABD, on binlerce TIR ve askeri kargo uçağıyla tepeden tırnağa ağır silahlarla donattığı terör örgütü PKK/YPG'den bu silahları geri toplayacağı sözünü daha önce Türkiye'ye vermişti.

Şimdi bu silahlar teröristlerde kalacak ve büyük bir ihtimalle de Türkiye'ye karşı kullanılacak. Bir başka tehlikede ABD'nin çekilmesiyle Fırat'ın doğusunda Türkiye ile Suriye arasında bölgede yaşanacak rekabet.

Böyle bir rekabet iki ülke askerlerini çatışmanın eşiğine getirebilir.

Bloomberg'ten skandal S-400 iddiası!

Öte yandan ABD merkezli Bloomberg haber ajansı da, Türkiye'nin Rusya'dan S-400'leri teslim alması durumunda, ABD'li teknik uzmanlara sistemi incelemelerini teklif ettiği iddiasını ortaya attı. Rus haber ajanslarına da yansıyan bu iddiaya göre, Bloomberg haberini "ABD ile Türkiye arasında konuyu ele alan yakın kaynaklara" dayandırdı. Haberde, "Türkiye böylelikle ABD'nin S-400 alımına itirazından kaynaklanan tartışmayı ortadan kaldırmayı umuyor" değerlendirmesi yapıldı.

(Analiz: Y. Mesaj)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.12.2018 15:03
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol