5.5 Milyon Lira Kime Gitti?

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesiyle Cumhurbaşkanlığı’nın son üç yılda hangi dernek ve vakıflara ne kadar “yardım” yaptığını sordu.

16 Kasım 2018 Cuma 00:01

Önergeyi yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, derneklerin ve vakıfların tümü yerine “bazılarının” isimlerini açıklarken üç yılda aktarılan tutarı Sayıştay’ın tespitinden 5 milyon 896 bin TL daha düşük gösterdi.

 Oktay, kâr amacı gütmeyen dernek ve vakıflara 2015 yılında 4 milyon 150 bin TL, 2016 yılında 5 milyon 450 bin TL, 2017 yılında 5 milyon 475 bin TL olmak üzere üç yılda toplam 15 milyon 75 bin TL aktarıldığını belirtti. Dernek ve vakıfların isimlerine yönelik soru üzerine Oktay, bu kuruluşların tamamı yerine “bazılarının” isimlerini paylaştı. Oktay’ın yanıtına göre, para aktarılan kuruluşlardan isimleri açıklananlar şunlar: “Türk Ocakları Vakfı, Balkan Müslümanlarıyla Yardımlaşma Derneği, Yeşilay Cemiyeti, Beyazay Derneği, Fiziksel Engelliler Vakfı, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı, Türk Devleti ve Toplulukları Vakfı, Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu, Türk Dil ve Edebiyat Derneği, Türkiye Verimlilik Vakfı, Türkmen Alevi Bektaşi Derneği, Göç Araştırmaları Vakfı.”

Emir’e verilen yanıtta 3 yılda kâr amacı gütmeyen kuruluşlara 15 milyon TL aktarıldığı ifade edilse de Sayıştay raporuna göre bu tutar 20 milyon 971 bin TL oldu. Sayıştay’ın üç yıllık Cumhurbaşkanlığı Denetim Raporu’nda, bu kuruluşlara 2015 yılında 5 milyon 850 bin TL, 2016 yılında 7 milyon 146 bin TL ve 2017 yılında 7 milyon 975 bin TL aktarıldığı yer aldı.

“Neden gizliyorlar?”
Murat Emir, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Dernek ve vakıfların tamamını açıklamak zorundalar. Halkın parasını aktardıkları kuruluşları neden gizliyorlar?” diye sordu. Sayıştay’ın Cumhurbaşkanlığı Denetim Raporu’nu incelemesi sonucu dernek ve vakıflara aktarılan tutarın dikkatini çektiğini anlatan Emir, “Bu kuruluşların hangileri olduğu, tek tek ne kadar kaynak aktarıldığı belirtilmiyor. Milletin bir vekili olarak, hangi kuruluşa ne kadar kaynak transferi yapıldığını öğrenmek amacıyla sorular yönelttim. Ancak iletilen yanıtlar, tatmin etmek bir yana, yeni şüpheler oluşturdu” dedi.

***

Emir: Ensar ve TÜRGEV’i biliyoruz

Yardım yapılan dernek ve vakıfların sadece bazılarının açıklanmasını, “Gerçeğin üzerine örtmeye çalışmak” olarak değerlendiren Emir, şunları söyledi: “Ensar’a, TÜRGEV’e kamu kaynaklarının ölçüsüzce peşkeş çekildiğini biliyoruz da bizlerden topladıkları vergileri başka hangi derneklere, hangi amaçla aktardıklarını niye açıklamıyorlar? Yoksa Atatürk’e ve Cumhuriyet değerlerimize açıkça saldıran dernek ve vakıflara para aktarıyorlar da bunu bizden mi saklıyorlar? Kamuoyu ile bunun bilgisini paylaşmalıdırlar.”

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol