2015 STRATEJİSİ: İKİLİ SÖYLEM...

Seçim öncesi ikili söylem stratejisi uygulamaya kondu. Bakın Erdoğan ve Davutoğlu kimlere, Ala ve Akdoğan da hangi kesime ne mesajlar verecek.

21 Ekim 2014 Salı 11:23
2015 STRATEJİSİ: İKİLİ SÖYLEM...

 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Abdullah Öcalan’ın cezaevi şartlarının iyileştirmesi konusundaki taleplere tepki göstererek, “Villa mı verecektik” demesinin sırrı çözüldü. 2015 yılında yapılacak seçimlerde oy kaybına uğramaktan endişe duyan AKP, seçimlere kadar, çözüm süreci konusunda “çifte söylem” politikası uygulanmasını kararlaştırdı. Hesaba göre, Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, seçime kadar PKK ve Öcalan aleyhinde demeç verecekler. Bu yöntemle milliyetçi oyların başka partilere kaymasının önüne geçilecek. Aynı dönemde, çözüm süreciyle ilgili adımlar da atılmaya devam edilecek. Böylece, seçime kadar hem milliyetçi seçmenin hem de Kürt vatandaşların AKP’ye olan destekleri sürdürülecek.

FARKLI SÖYLEM

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre; Kobani eylemlerinin ardından, Öcalan ile hükümet arasındaki ilişkiler yeniden canlandı. Özellikle, eylemlerin durdurulmasında Öcalan’ın rolünün bulunması, gözlerin Öcalan’ın cezaevi şartlarının iyileştirilmesine çevrildi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile İçişleri Bakanı Efkan Ala da, Öcalan’ın cezaevi şartlarının iyileştirilebileceği yönünde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu ise hükümet üyelerinin tam tersi yönde açıklama yaparak, Öcalan ve PKK’ aleyhinde sözler sarffetti. Bu durum, çözüm süreci ile ilgili kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı.

ÇİFT DİLLİ POLİTİKA

Devletin zirvesinde çözüm süreci ile ilgili yapılan farklı açıklamalar, Ankara’da “çift dilli politika” olarak nitelendiriliyor. Bu politika, çözüm sürecine yönelik atılan adımların, AKP’nin milliyetçi çizgideki seçmenleri üzerinde olumsuz etki oluşturduğunun tespit edilmesi üzerine geliştirildi. Bu kapsamdaki seçmenin, oy tercihlerini daha çok Erdoğan’ın sözlerini baz alarak belirlediği görüldü. Bunun üzerine, Erdoğan ile Davutoğlu’nun, PKK’ya ve Öcalan’a yönelik aleyhte açıklama yapması uygun görüldü. Bu durum, seçimlere kadar devam edecek. Erdoğan ve Davutoğlu, PKK ve Öcalan’ı eleştiren açıklamalar yaparken, hükümetin diğer üyeleri ile yol haritasında yer alan adımları tek tek gerçekleştirecek.

ÖCALAN'A TELEFON TAHSİS EDİLDİ

Kobani eylemleri sırasında tartışma konusu olan Öcalan ile HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş arasında gerçekleşen yazışmaya yönelik yeni adımlar atıldı. Söz konusu yazışma, İmralı’da bulunan devlet görevlisinin kriptolu telefonundan gerçekleştirildi. Telefon daha sonraki günlerde de, birkaç kez daha iletişim için kullanıldı. Ancak, bu görüşmelerin kimlerle yapıldığı bilinmiyor. Öcalan’ın, sekreterya oluşturulması konusundaki talebiyle ilgili de hazırlıklar sürdürülüyor.

ÇİFTE MİTİNG YAPILACAK

AKP 2015 yılında yapılacak olan milletvekili seçimleri için şimdiden hazırlıklara başladı. 2015 yılında yapılacak seçimlerde en az 330 milletvekili kazanmayı planlayan AKP, bunun için çifte mitingli bir propaganda dönemi başlatmaya hazırlanıyor. Erdoğan, açılışlar yaparak mitingler düzenleyecek. Davutoğlu da, partisi adına seçim kampanyası yürütecek.

AYNI KONUDA FARKLI YAKLAŞIMLAR

Hükümet kanadı ile Erdoğan, Öcalan’ın konumu ve PKK konusunda farklı yaklaşımlar ortaya koydu. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Öcalan’la ilgili olarak “Cezaevi şartları süreç ilerledikçe değerlendirilebilir, iyileşmeler olabilir” dedi. Akabinde İçişleri Bakanı Efkan Ala, şunları dile getirdi: “Biz bu sorunu kökten çözme hedefine katkı sağlayabilecek ve milletimizin de aleyhine olmayacak adımları atarız ve yolumuza devam ederiz.” “Varsa yoksa Kobani. Irak’ın üçte biri gitti, neden bundan rahatsız değiller. Bizim için PYD, tıpkı PKK gibi terör örgütüdür” diyen Erdoğan, Öcalan’ın şartlarının değiştirilmesi hususunda ise “Herhalde kalkıp özel villa tahsis edilecek halimiz yok” demişti. Davutoğlu ise şöyle konuşmuştu: “Eleştirilere rağmen PYD Başkanı Salih Müslim’le görüşülecek diye talimat verdim.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 21.10.2014 18:11
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol