108 AYDINDAN CUMHURİYET ÇAĞRISI...

Aralarında Doğu Perinçek, Hüsamettin Cindoruk, Nasuh Mahruki, Süheyl Batum, Şahin Mengü, Şükrü Sina Gürel, Ufuk Söylemez’in de bulunduğu 108 aydın ‘Cumhuriyet çağrısı’ yaptı.

22 Aralık 2014 Pazartesi 15:20
108 AYDINDAN CUMHURİYET ÇAĞRISI...

 “Vicdanlara ve akıllara sesleniyoruz” sözleriyle başlayan çağrıda, “Siyasetin kısır çekişmelerinde rol kapma yarışı içinde olanları uyarıyoruz” denildi. CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler’in okuduğu bildiride şu ifadeler yer aldı:

“Davetimiz, şimdi hangi partinin çatısı altında olursa olsun, hangi etnik kökenden, hangi mezhepten ve inançtan olursa olsun, çocuklarımıza karşı sorumluluğu yüreğini titreten tüm Türk vatandaşlarınadır. İçinde bulunduğumuz durumun özeti şudur: Yeni dünya düzeni kurulamadan battı. Dünyada uluslararası dengeler yeniden belirleniyor. Atlantik’te ABD-AB arasında ikili yatırım ve ticaret ortaklıkları için müzakereler yürütülürken, Latin Amerika’da, Pasifik’te, Avrasya’da ayrı ayrı güç-iktidar blokları kurulmaya çalışılıyor. Bu sancılı süreci çok iyi kavramak ve geleceğe hazırlanmak zorundayız. 

YENİ TÜRKİYE ‘YIKIM’ PROJESİ

Mevcut siyaset, ‘Yeni Türkiye’ adı verilen bir yıkım projesi çizgisinde ilerlemektedir. Bu proje, Türkiye’nin bölünmesi ve yurttaşların ekonomik, sosyal, siyasal hak ve özgürlüklerinin ortadan kaldırılması projesidir. Türkiye’de bir yanımızda bölücülük, bir yanımızda Cumhuriyet’le hesaplaşma histerisi boy verdi. Halkımız bir yandan etnik köken, bir yandan mezhep ve inanç farklılıkları üzerine yapılan siyasetle, her geçen gün birbirine yabancı kılınmaya çalışılıyor. Etnik bölücülükle her boydan gericilik, müzakere masalarında kaderimizi karartma anlaşmaları yapıyor. Müzakereciler, emperyalizmin soykırım yalanlarına karşı durmak bir yana, ülkemizi bunlara boyun eğmeye sürüklüyorlar. 

GİDİŞAT İYİ DEĞİL

Yurttaşlık haklarımız, en başta laik hukuk devleti ve sosyal devlet ortadan kaldırılarak gasp ediliyor. Yargı siyasallaştırıldı. Paralı ve kutsal din değerlerine de zarar veren gayrimilli eğitim, el ele vermiş hız kesmeden yaygınlaştırılıyor. Doğal kaynaklarımızın yağması, madenlerde ve inşaatlarda işçi kıyımlarıyla birleşti. Gelir dağılımı adaletsizliği ve eşitsizlikler, yolsuzlukla bütünleşmiş yoksulluk, toplumda güven uçurumları yarattı. Bu, kötü bir gidiştir. Durdurulması ve sona erdirilmesi bizim ellerimizdedir.

KADERİMİZE EL KOYALIM

Atatürk’ün temellerini bilim ve aklın ışığında attığı Cumhuriyet, temel dayanağımızdır. Bu temelden aldığımız güçle kaderimize el koymak zorundayız. ‘Yeni Türkiye’ projesine karşı ‘Yeniden Cumhuriyet’ yürüyüşümüzü başlatmalıyız. Üçüncü bir dünya savaşına muhatap da ortak da olmak istemiyoruz. ‘Yurtta barış dünyada barış’ ilkesine sımsıkı sarılmalıyız.

CUMHURİYET İÇİN BULUŞTUK 

Türkiye’yi çözülmeye sürükleyen her türlü girişimi, tarih önünde mahkûm etmeliyiz. Türkiye’yi çözülmeye sürükleyen ve bu gidişi önlemek için üstüne düşeni yapmakta acizlik gösteren siyaset dünyasını uyarıyoruz. Buna hiçbir koşulda onay da izin de vermeyeceğiz. Ülkemizin halkçı, milliyetçi ve devrimci birikiminden gelen siyasi partilerin, sendikaların, kitle örgütleriyle meslek kuruluşlarının mensuplarını, aynı duyarlılıkları paylaştığımız tüm yurttaşlarımızı, birlikte mücadeleye etmeye, Cumhuriyet’i yeniden kurmaya davet ediyoruz. Cumhuriyet için bir araya geldik. Büyük birlik ve dayanışmayı gerçekleştirmek için mücadele edeceğiz.”

İMZACILAR

Abdülhaluk Çay (Prof. Dr. / eski Devlet Bakanı), Ahmet Yavuz (Emekli General), Alaattin Sevim (Emekli Amiral), 
Ataol Behramoğlu (Prof. Dr. / Sanatçılar Girişimi Sözcüsü), Barlas Doğu (eski Milli Savunma Bakanı),
Bedri Baykam (Sanatçı), Birgül Ayman Güler (Prof. Dr. / CHP Milletvekili), 
Can Ataklı (Gazeteci), Canan Arıtman (eski Milletvekili), Doğu Perinçek (Dr. / İşçi Partisi Genel Başkanı), Hüsamettin Cindoruk (Avukat / eski TBMM Başkanı), İsmet Sezgin (eski TBMM Başkanı), Kemal Anadol (eski İzmir Milletvekili, Yazar), Mehmet Atay (Sanatçı), Mehmet Faraç (Gazeteci), Müyesser Yıldız (Gazeteci/ Yazar), Kerem Doksat (Prof. Dr. / Psikolog), Namık Kemal Zeybek (eski Bakan), Nasuh Mahruki (Dağcı), Necla Arat (Prof. Dr. / eski CHP Milletvekili), Nihat Genç (Araştırmacı Yazar), Nur Serter (Prof. Dr. / CHP Milletvekili), Nusret Güner (Emekli Oramiral / eski Donanma Komutanı), Önay Alpago (Avukat / eski CHP Milletvekili, eski Devlet Bakanı), Süheyl Batum (Prof. Dr. / Milletvekili), Şahin Mengü (eski CHP Milletvekili), Şükrü Sina Gürel (Eski Bakan), Ufuk Söylemez (eski Devlet Bakanı), Ümit Zileli (Gazeteci), Yaşar Okuyan (eski Bakan), Zekeriya Beyaz, (Prof. Dr. / Marmara Ü. İlahiyat Fak. eski Dekanı)
Hürriyet

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.12.2014 15:25
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol