10 MİLYAR DOLARLIK ÇANTA İLE GELDİ

Çantasında 10 milyar dolarlık projelerle Türkiye'ye geldi. Bakın kim bu isim?

31 Ekim 2013 Perşembe 14:00
10 MİLYAR DOLARLIK ÇANTA İLE GELDİ

 Aralıkta Türkiye'ye gelmesi beklenen Irak Başbakanı Nuri El Maliki\'den önce Ankara kritik bir ziyarete ev sahipliği yapıyor. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek.


7 YILLIK KALKINMA PLANI

Gündemin ana konusunu, bölgedeki petrolü Türkiye ve yurtdışına aktaracak boru hattı oluştursa da Barzani'nin çantasında bölgenin 2013- 2020 dönemini kapsayan 7 yıllık bir kalkınma planı var. Sabah'ın edindiği bilgiye göre Barzani hükümeti Türkiye ile 2015'e kadar enerjiden inşaata birçok sektörü ilgilendiren 10 milyar dolarlık ticaret yapmak istiyor. Ayrıca bölge hükümeti Türkiye üzerinden mevcut petrol ihracatını 2015'te günlük bir milyon, 2019'da ise iki milyon varile çıkarmayı planlıyor. Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal, bölgenin özellikle inşaat alanında büyük fırsatlar yarattığını söyledi. Akbal, "Geçmiş 6 yılda 16 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Bu seferki rakamlar daha yüksek" dedi.

Doğalgaz 2014 ilk çeyrekte tamam
Kuzey Irak'ta petrol-gaz arama ve üretim faaliyetleri yürüten Genel Enerji'den de doğalgaz satışına ilişkin bir açıklama geldi. Şirket, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasındaki doğalgaz satış anlaşmasının 2014'ün ilk çeyreğinde nihai halini alacağını tahmin ettiğini açıkladı. Yılın üçüncü çeyreğinde günlük petrol üretim miktarının 2012'ye göre yüzde 10 arttığı ve ortalama 53 bin varile ulaştığı belirtildi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 31.10.2013 14:01
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol