İZMİR'E TÜPGEÇİT AÇIKLAMASI 4 HAZİRAN'DA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 4 Haziran 2011'deki İzmir mitinginde, Balçova-Bostanlı arasına denizden 3 km.'lik tüpgeçit yapılacağını açıklaması bekleniyor.

23 Mayıs 2011 Pazartesi 13:16
İZMİR'E TÜPGEÇİT AÇIKLAMASI 4 HAZİRAN'DA

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 4 Haziran 2011'deki İzmir mitinginde, Balçova-Bostanlı arasına denizden 3 km.'lik tüpgeçit yapılacağını açıklaması bekleniyor. Yaklaşık 2 milyar dolarlık projenin tamamlanması halinde, şehrin iki yakası birleşecek. Erdoğan, İzmir'de, "İdeolojiye değil, hizmete oy verin" çağrısında bulunarak, yatırımlara devam edeceklerini söyleyecek. Bu projeyle birlikte İzmir'in üç tarafı, tünellerle bağlanacak. Tünellerin devreye girmesiyle ulaşım sıkıntısının önemli ölçüde biteceğini savunan eski Ulaştırma Bakanı ve AK Parti milletvekili adayı Binali Yıldırım, aynı zamanda ekonominin de gelişimine katkı sağlanacağını ifade etti. Tünellerin ikisinin, İzmir'i İstanbul ve Ankara ile bağlayacağını, diğerinin şehiriçi ulaşıma adeta can simidi olacağını kaydetti. İzmir-Manisa arasındaki rampaları ortadan kaldırmak amacıyla 2,5 km.'lik bir tünel yapılacağını, bunu İzmir- İstanbul otoyolu kapsamındaki bin 750 metrelik Belkahve tünelinin takip edeceğini aktaran Yıldırım, üçüncü tünelin Balçova-Bostanlı arasında 6-7 km. olarak düşünüldüğünü, tünellerin toplam 11 bin 250 metreyle İzmir'i dört bir yana bağlayacağını anlattı.

TÜPGEÇİT, MARMARAY SİSTEMİYLE YAPILACAK
İzmir Körfezi içine tüpgeçit yapmak istediklerini, bunu da Marmaray yöntemiyle yapacaklarını belirten Yıldırım, özellikle körfez zemininin kötü olmasının böyle bir karar almalarında önemli rol oynadığını kaydetti. Fizibilite çalışmalarının devam ettiğini belirten Yıldırım, "Körfezde zeminle ilgili ciddi sorunlar var. Bu nedenle hangi yöntemle yapılacağının seçimi için halen çalışıyoruz. Köstebek denilen aletle yapalım dedik ancak çürük zeminin sıvılaşması riski karşımıza çıkınca Marmaray'daki yöntemle yapmayı daha mantıklı ve uygun gördük. Bir hendek açılıyor ve çelik konstrüksiyon tüpler parça parça yerleştiriliyor. Bu sayede hem daha güvenli hem de daha modern bir sistem kurulmuş oluyor. Zaten Marmaray'ın tüpleri İzmir'de yapılmıştı. Bu açıdan işler daha kolay ilerleyecek." dedi.
Sıkışık trafikte 21,9 km.'lik Altınyol-Alsancak-Konak-Mustafa Kemal Sahil Bulvarı güzergâhından 30 dakika ile 1 saat, 45,7 km.'lik çevre yolundan ise yaklaşık 40 dakika süren Üçkuyular-Bostanlı arası, tüpgeçidin devreye girmesiyle 6-10 dakikaya düşecek. Yıllık amortisman bedeli ise 500 milyon liranın üzerinde olacak. Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek proje, beş yılda hizmete girecek. Marmaray projesinin çok büyük bir tecrübe olduğunu belirten Binali Yıldırım, "İstanbul'daki 5,5 kilometrelik boğaz tüpgeçidine göre İzmir Körfezi daha kolay, çünkü boğazda derinlik 80 metre, İzmir'de 15-20 metre arasında. İzmir, kısa sürede kesintisiz bir ulaşım ağına sahip olacak. Yapacağımız çalışmaların hepsini de açıklamıyoruz, diğer önemli projeleri Başbakanımız açıklayacak." şeklinde konuştu.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol