OĞLUNU BÖYLE BOĞDURDU!

Muhteşem Yüzyıl'ın bu akşamki bölümünde Şehzade Bayezid ve oğulları boğularak öldürüldü.

05 Haziran 2014 Perşembe 12:00
OĞLUNU BÖYLE BOĞDURDU!

 Muhteşem Yüzyıl'ın yeni bölümünde Şehzade Bayezid ve oğulları boğularak öldürüldü. Yeni bölümünde Bayezid’ın yazdığı mektuplar Süleyman’ı derinden etkilise de padişah idam fermanından vazgeçmiyor.

 
Durumu fırsat bilen Selim, yanındaki heyetle Bayezid'i teslim almak üzere İran'a gitti. Şah’dan kurtulup İran’dan çıkmaya karar veren Bayezid, Şah’ın evinde verdiği ziyafete katılmak zorunda kaldı. Büyük bir tuzağa düşürülen Bayezid ve oğulları zindana atıldı..
 
İdam edileceğine son ana kadar inanmayan Şehzade Bayezid, ağabeyi Şehzade Mustafa'nın yaşadığı sonu yaşamaktan kurtulamadı. Selim'in adamları Bayezid ve oğullarını boğarak öldürdü. Şehzade Beyazıt’ın oğullarıyla birlikte ölüm sahnesi herkesi ağlattı


ŞEHZADE BAYEZİD GERÇEK HAYATTA NASIL ÖLDÜ
Kanuni Sultan Süleyman’ın 8 oğlu vardı. Murad, Mahmud ve Abdullah çocuk yaşta öldü. Şehzade Mehmed de 1543 yılında hayatını kaybetti. 1553 yılında Şehzade Mustafa idam edildi. Kısa bir süre sonra da Şehzade Cihangir, ağabeyinin acısına dayanamadı ve öldü. Şehzade Beyazıd ve Şehzade Selim’in savaşından sonra Beyazıt, İran Şahı Tahmasb’a sığındı. Beyazıd’a Kazvin şehrinde bir saray tahsis etti. İstanbul ile Kazvin arasında elçi trafiği başladı. Hem Şehzade Selim hem de KanuniSultan Süleyman, Şehzade Beyazıd’ın kendilerine teslim edilmesini istemişti. Şah Tahmasb bu istekleri bir pazarlık malzemesi haline getirdi. Bayezid o günlerde babasına şiir şeklinde mektuplar yazıyor ve af diliyordu. Kanuni de “Tövbe ettiğin takdirde affedebilirim” diye karşılık verdi. Şehzade Beyazıd’ın yanında 3 bin asker vardı. Bunlardan bazıları Şah Tahmasb’ı devirip İran’a hükümdar olma planları yaptı. Bunu duyan Şah, Beyazıd’ın askerlerini kılıçtan geçirdi. Şehzadeyi ve oğullarını zindana attı. 25 Eylül 1561 tarihinde Şah Tasmasb, 1.2 milyon altın ve Kars kalesi karşılığında Şehzade Bayezıt’ı teslim etmeyi kabul etti. Beyazıd’ın sakalını ve bıyığını tıraş ettirdikten sonra yanına getirtti. Osmanlı elçilerine “Beyazıd Han bu mudur?” diye sorup ‘evet’ cevabını alınca teslim etti. Şehzade Selim’in bir adamı, Şehzade Beyazıd’ı hemen orada boğdu. Ardından da İranlı beylerin konaklarında kalan Şehzade Beyazıd’ın 4 çocuğu da idam edildi. Hatta Şehzade Beyazıd’ın İran’a giderken çok küçük olduğu Amasya’da bıraktığı çocuğu annesinin kucağından alınıp boğduruldu. Kanuni Sultan Süleyman, Şehzade Beyazıd’ın canlı teslim edilmesini şart koşmuştu. İdama izin verdiği için Kars Kalesi’ni İran’a vermekten vazgeçti ve sadece 400 bin altın gönderdi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.06.2014 12:02
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol