MAKYAJI 3 SAAT SÜRÜYOR...

Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin sahneye koyduğu Victor Hugo'nun ölümsüz yapıtından uyarlanan 2 saatlik ''Notre Dame'ın Kamburu'' bale gösterisinde kambur zangoç Quisamodo'yu canlandıran Serhat Güdül, usta makyöz Macit Kavuncu'nun koltuğunda 3 saate yakın zaman geçiriyor.

24 Mart 2011 Perşembe 11:11
MAKYAJI 3 SAAT SÜRÜYOR...

Quisamado'nun bu gösteride dans eden bir karaktere dönüştüğünü ifade eden Makyöz Kavuncu, ''Makyaj, özel olarak hazırlanan lateks ve köpük protezlerle yapılıyor. Quisamodo'yu dönüşümlü olarak Serhat Güdül, Burak Kayıhan, Serhat Elifer canlandırıyor. Her biri için farklı kalıplar hazırlandı. Her birinin protezleri farklı. Bu özel protezlerin yüze uygulanması ve makyajı yaklaşık 3 saat sürüyor. Sahnede danslar eden kambur zangoç Quisamodo karakterinin makyaj protezlerinin sabit kalabilmesi oldukça zor'' dedi. 
Makyajın ve protezlerin her oyun sonunda çöpe atıldığını da ifade eden Kavuncu, her oyun için protezlerin yeniden hazırlandığını söyledi.



Gösterinin zor makyajının hazırlıklarının 3 ay önce başladığını dile getiren Kavuncu, istenilen görüntüyü elde edebilmek için bir heykeltraş, bir ressam ve bir makyaj ustası gibi çalıştığını söyledi. 
Kavuncu, Quisamodo karakterinin makyajının hazırlık aşamasını ise şöyle anlattı:
''3 ay önce gösteriyi sahneye koyan koreograflar Armağan Davran ve Volkan Ersoy ile bir görüşmemiz oldu. Akıllarından geçen farklı bir Notre Dame'ın Kamburu'ydu. Zangoç kambur Quisamodo, sahnede dans edecekti. Vücudunda kusurlar olan bir karakterin estetik bir dans gösterisine uyarlamak oldukça zor bir işti, başardılar. Ancak zor olan bir nokta daha vardı ki dans eden bir karakterin yüzünde bu zor makyajın sabit kalabilmesi. Sahnede bir bale gösterisinde yoğun bir performans harcayan dansçının hem sürekli hareket halinde olması, hemde terlemesi protezlerin düşmesine sebep olabilir. Bu makyajı uygulayabilmek ve sahnede böyle bir aksiliğin yaşanmaması için 2,5 ay farklı malzemelerle denemeler yaptık. Gösteride Quisamodo'yu canlandıracak 3 farklı dansçı için kalıplar hazırlandıktan sonra farklı malzemeler kullanarak denemeler yaptık. Defalarca 10-12 saat başında çalıştığım kalıbı çöpe attığım oldu.''




EMEKLİ OLDU AMA MAKYAJI YAPMAK İÇİN KALDI
Devlet Opera Balesi'nde 47 yıldır çalıştığını ve geçtiğimiz günlerde emekli olduğunu da belirten Kavuncu, oyunun kareografları Armağan Davran ve Volkan Ersoy'un ricası üzerine ''Notre Dame'ın Kamburu'' bale gösterisi için işinden kopmadığını söyledi. 
Çalıştığı sürenin 35 yılında profesyonel olarak makyaj yaptığını sözlerine ekleyen usta makyöz, ''Böylesine ağır bir sahne makyajında tecrübelerimin gerekliliğine inandığım için emekli olmama rağmen gelmeye devam ettim. Bu benim için de bir jübile sayılabilir'' diye konuştu. Kavuncu, ilerleyen aylarda Ankara'da tecrübelerini sahne makyajı konusunda kurslar açarak gençlere aktaracağını ifade etti.
Bu arada, prömiyeri bugün gerçekleşecek ''Notre Dame'ın Kamburu'' balesinin tüm biletlerinin de kısa sürede tükendiği açıklandı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol