İMPARATORDAN İYİ HABER VAR

Maslak Acıbadem Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, uğradığı silahlı saldırı sonucu başından ağır yaralanan sanatçı İbrahim Tatlıses'in düne göre daha iyi durumda olduğunu belirtti, "Elimizi sıkabiliyor, bizimle konuşabiliyor" dedi.

16 Mart 2011 Çarşamba 11:52
İMPARATORDAN İYİ HABER VAR

Image 
Elmacı, başından ağır yaralanan sanatçı İbrahim Tatlıses'in dün gece itibariyle kendi başına solunumunu sürdürebilir bir duruma geldiğini ve solunum cihazından tamamen ayrıldığını söyledi.
Prof. Dr. Elmacı, hastane girişinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Tatlıses'in bugün itibariyle daha iyi bir durumda olduğunu ifade etti. 
Elmacı, Tatlıses'in sağlık durumuna ilişkin şu bilgileri verdi:
''Bizim vermiş olduğumuz komutları alabiliyor. Sağ kol ve bacağını bizim uyarılarımızla kaldırıyor, elimizi sıkıyor, bizimle konuşabiliyor. Bu önemli bir gelişme bizim açımızdan. Yoğun bakımda tedavisi bir süre daha devam edecek. Aileye de dün ifade ettiğim gibi, işler iki ileri giderken bir geri gidebilir beyinle ilgili sorunlarda. Henüz hayati riski tamamen geçmiş değildir. Bulunduğumuz nokta çok daha iyi ve sevindirici bir noktadır. Bu anlamda tedavisine devam edeceğiz.'' 
Tatlıses'in vücudunun sol bölümünde problemin devam ettiğini belirten Elmacı, ''Bugün itibariyle bunu sorgulamıyoruz. Kendisinden de böyle bir istekte bulunmuyoruz. Çünkü bu kendisini strese sokabilecek bir şeydir. Dolayısıyla biz sadece sağın üstüne gidiyoruz. İleride bu yoğun bakımdan çıktıktan sonra solu sorgulamaya başlayacağız. Ona dönük ciddi bir fizyoterapi alacak. İnşallah onu da toparlayacak. Bize geldiğinde ameliyatı yaptığımız saatlerde hayati tehlikesi yüzde 80'lerdeyken şimdi yüzde 10'larda diyebiliriz. Biz kendisine 'Nasılsın' dediğimizde, 'İyiyim' diyor. Ayrıca 'Sağ kolunuzu kaldırın' dediğimizde kaldırıyor'' dedi.
Elmacı, Tatlıses'in sol tarafındaki problemin devam ettiğini, bugün itibarıyla onu sorgulamadıklarını vurgulayarak, kendisinden de böyle bir istekte de bulunmadıklarını çünkü bunun onu strese sokabileceğini kaydetti.
Şimdilik sadece sağ tarafının üzerine gittiklerini ifade eden Elmacı, ileride yoğun bakımdan çıktıktan sonra solu sorgulamaya başlayacaklarını, sanatçının ona dönük ciddi bir fizyoterapi alacağını belirtti.
Elmacı, "İnşallah o da toparlayacak diye düşünebiliriz, bunu bilemiyorum" diye konuştu.
Bir gazetecinin "Tatlıses'in hayati tehlikesi bitti mi? sorusu üzerine Elmacı "Bize geldiğinde yani ameliyatı yaptığımızda hayati tehlikesi yüzde 80'lerdeyken herhalde şimdi yüzde 10'larda diyebiliriz" yanıtını verdi.

SESLERİ DUYABİLİYOR
Elmacı, bir gazetecinin "Sesi duyulabiliyor mu?" sorusu üzerine 'Tabi tabi" yanıtını verdi.
Tatlıses'in cihazdan ayrıldığını, solunumunu kendi başına sürdürebildiğini anlatan Elmacı, "Cihazdan ayrılmak yeni bir döneme geçmek, hem sistemik bulguları, tansiyonu, nabzı bakımından sorunlar çıkarabilecek şeyler. Onlarla mücadele ediyoruz. Bu yakaladığımız iyilik halini devam ettirmeye çalışıyoruz, umarım devam ettireceğiz" diye konuştu.
Maslak Acıbadem Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu da bir gazetecinin "Yeni bir risk söz konusu olabilir mi?" sorusu üzerine şunları söyledi:
"Risk var olduğu sürece yoğun bakımda kalacaktır. Yoğun bakımda tutmamız yaşamsal riskin küçük de olsa varlığını gösteriyor. Bugünkü olumlu gelişmelerin devam etmesi yine yoğun ilgiye ve söz konusu tedavilerin her an takiple beraber yapılmasını gerektiriyor. O yüzden olumlu şeyler söylüyoruz ama bu bize ve ekibimi asla gevşetmemektedir. Aynı ihtimamla tüm riskler göz önüne alarak izlemeye devam ediyoruz."
Bir gazetecinin "Kafa içi basıncı düştü diyebilir misiniz bu durumda?" sorusu üzerine Prof. Dr. Elmacı, "kontrol altında" dedi.

ÖNÜMÜZDE UZUN BİR YOL VAR
"Kafatası kemikleri midesine yerleştirilmişti, bu kemikler tekrar kafatasına ne zaman alınabilecek?" sorusuna da Elmacı, şu karşılığı verdi:
"Önümüzde uzun bir yol var. Bu kafatası kemiklerinin karna konma meselesi çok ilgi çeken bir şey ama bu bizim rutinde yaptığımız bir şeydir. Bu konuda deneyimli ekipler bunu bilirler. Yaklaşık 2-3 aylık bir proses, hemen koymayı düşünmüyoruz. Bizim genel planımız şu. İnşallah her şey iyi giderse hayati risk tamamen kalktığında yoğun bakımdan çıkması, yoğun bir fizyoterapiye burada başlanması, ondan sonra daha uzun vadede fizyoterapi alması, enfeksiyon bulguları gelişmediği takdirde de uzun vadede kemiğin yerine konmasıdır. Bu da öngörü olarak birkaç ay sonraki proses."
Elmacı, "Bazen hastalarda hafıza kaybı gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Böyle bir şeyi öngörüyor musunuz?" sorusu üzerine, "Bunları konuşmak için erken" dedi.
Çuhadaroğlu da bunları konuşmak için erken olduğunu yineleyerek, aşama aşama gidildiğini ve her şeyin olumlu seyrettiğini vurguladı.
"Sevenleri, Tatlıses'in bir cümle de olsa etmesini bekliyor. Bu ne zaman gerçekleşir?" sorusu üzerine Çağlar Çuhadaroğlu, Tatlıses'in henüz solunum cihazından yeni ayrıldığını, doktorların rutin muayenelerini yaptıklarını ifade ederek, "Böyle bir istek olduğunu biz de biliyoruz ama onu yormamak adına henüz erken. Standart nörolojik muayeneler, standart sorular devam ediyoruz. Hekim olarak işimizi uluslararası standartlarda yapmak zorundayız. Bu isteklerin farkında olsak da belki ekipten arkadaşlarımız da istese, bu kurallar dışına çıkamıyoruz. Operasyonları gerçekleştiren hekim sayısı 10'un üzerinde. Burada bulunduğu sürece bu hekim sayısının 2 katı hekim tarafından 24 saat izlenmekte. Ben oldukça bizim için de yoğun geçen süreçte hemşirelerimize anestezi teknikerlerimize tüm personele teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Sanatçının asistanı Buket Çakıcı'nın sağlık durumu hakkında bilgi veren Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Ömer Faruk Ünal da şunları kaydetti:
"Buket hanım gayet iyi hiçbir sorunu yok. Aslında tıbben taburcu olabilecek hale geldi. Sosyal nedenlerle tutuyoruz kendisini şu anda yoğun bakımımızda. Ağır bir yaralanma geçirdi sonuçta. İyileşme süreci olacak ufak tefek yaralar, sinir fonksiyonlarıyla ama herhangi bir hayati tehlikesi yok. Dışarıdan ciddi bir görünüm problemi yok. Gayet iyi durumda kendisi."

KUZEY IRAK'TAKİ BÖLGESEL YÖNETİM: ACELE ALINMIŞ BİR KARAR
ERBİL - Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim, sanatçı İbrahim Tatlıses'e düzenlenen saldırının bölgeyle ilişkilendirilmesinin "acele alınmış bir karar" olduğunu belirtti.
Bölgesel yönetimden yapılan yazılı açıklamada, "sanata büyük hizmetleri olan Tatlıses'e kimliği henüz bilinmeyen kişilerce düzenlenen saldırıdan büyük üzüntü duyulduğu" belirtildi.
"Tatlıses'in bölgede sevilen ve sayılan bir şahsiyet olduğu" ifade edilen açıklamada, "Türk medyasında yayımlanan, sanatçının kuzey Irak'taki yatırımlarından dolayı, buradaki ortaklarıyla sorunlar yaşadığı, saldırganların, kuzey Irak'tan gidip saldırıyı düzenlediği yönündeki haberlerin acele verilmiş bir karar" olduğu kaydedildi.
"Bu ihtimalin çok zayıf olduğu" belirtilen açıklamada, "ancak iddiada doğruluk payı olması halinde kimsenin yasalardan kaçamayacağı, hak ettiği cezaya çarptırılacağı" bildirildi.

EMNİYET KONUYU AYDINLATACAK
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, saldırının faillerinin tespiti noktasında emniyetin çok yoğun ve titiz bir şekilde çalıştığını, en ufak detayların dahi değerlendirildiğini belirterek, bu olayın aydınlatılabilmesi için çok önemli bir kadronun görevlendirildiğini söyledi.
"Bu olayın mutlak suretle faillerini emniyetimiz bulur, çıkartır ve adliyeye teslim eder" diyen Mutlu, bu aşamada konuyla ilgili söyleyebileceklerinin bununla sınırlı olduğunu ifade etti.
Vali Mutlu, "Bahçelievler'de şüpheli bir araca rastlanıldığının" belirtilmesi üzerine ise farklı bilgileri teyit maksadıyla olumlu ya da olumsuz herhangi bir şey söyleyemeyeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Biz soruşturmamızı kendi gizliliğimiz içerisinde sürdürmeye devam edeceğiz. Bizim için önemli olan faillerin alınması, olayın aydınlatılmasıdır. Bunu da emniyetimiz çok titiz bir çalışmayla sürdürüyor. Biraz daha sabırlı olmak suretiyle emniyetimizin çalışmalarını izleyelim. Ümit ediyorum çok uzun sürmeyen bir süreç içerisinde bunları bitirirler. Emniyetimizin çalışmaları devam ediyor."
"Neticeye yaklaşıldı mı?" sorusuna karşılık olarak da Mutlu, "Siz böyle bir şey söylerseniz ciddi bir mesafe alındığı anlamı da çıkabilir. Buradan hareketle farklı farklı yorumlar da yapabilirsiniz. Benim söyleyeceğim şudur; emniyetimiz bu konuyu aydınlatır, çözer, faillerini de teslim eder. Mahiyetinin de ne olduğunu da kamuoyuyla bu şekilde paylaşmış oluruz. Bu konuda rahat olun" şeklinde konuştu.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol