TARİŞ ARAZİLERİNE AVM VE REZİDANS!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tariş'in Alsancak'taki arazisine AVM ve rezidans yapılmasının önünü açan imar değişikliklerini bir kez daha çıkardı.

18 Mayıs 2017 Perşembe 00:39
TARİŞ ARAZİLERİNE AVM VE REZİDANS!

İzmir'in kamusal mekanları, bakanlık eliyle sermaye sahiplerine açılmaya devam ediliyor. Son olarak, Tariş Birlikleri'nin Alsancak'taki arazilerini ticari açıdan kullanıma açmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir kez daha harekete geçti. Başbakanlık Toplu Konut İdaresine (TOKİ) devredilen arazi için Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'yla proje ortaklığı için protokol imzalanırken, alana ait imar planları geçtiğimiz günlerde askıya çıktı. 

Evrensel'den Metehan Ud'un haberine göre Bakanlık, kent merkezi sınırları içerisinde kalan ve kentin ticari, turistik, ekonomik ve sosyo-kültürel anlamda kalbi konumundaki Alsancak'ta bulunan, birliğe ait eski sanayi tesisleriyle depolama alanlarının yer aldığı atıl durumdaki arazilerin ilgili imar durumunu değiştirdi. Belediyelerin ve odaların itirazlarına rağmen, Tariş arazileri ticari kullanıma açıldı.

Alsancak Liman Arkası olarak bilinen bölgede, mülkiyetinin bir bölümü Hazine'ye ve TCDD'ye ait olan 16 hektarlık dev arazide yapılan imar değişikliğiyle birlikte, ticari kullanımın ve gökdelen inşaatı ile alışveriş merkezi gibi tesislerin de önü açılmış oldu. Bakanlığın yaptığı son imar düzenlemesiyle birlikte söz konusu arazilerin yüzde 45'i yani 75 bin 814 metrekaresi ticaret, turizm ve konut alanı olarak belirlendi. Yeşil alan kullanımı için yüzde 25, yol için yüzde 13, kamusal hizmet alanı için de yüzde 4'lük kesim ayrıldı. 

ANKARA'DAN SERMAYEYİ SEVİNDİREN KARAR

Alsancak Kuruçay ve Umurbey Mahallesi sınırları içerisinde kalan, İZBAN, eski Alsancak Stadı ve Ege Mahallesi'ne komşu, mülkiyeti TARİŞ'e bağlı birliklere ait arazinin değeri milyarlarca lirayı bulurken, sermaye sahipleri, arazinin bir an önce kullanıma açılmasını istiyordu.  Projesi hazır olan arazide bakanlığın, belediyelerin imar yetkisini bypass ederek hazırladığı son imar değişikliğiyle birlikte yatırımcının da önü açılmış oldu.

Yapılan imar planları toplam 1 ay süresince itiraz, görüş ve önerilere açık olacak. Planlara itiraz gelmediği takdirde bölgenin kaderini yakından etkileyecek imar değişikliği kesinlik kazanacak ve bürokratik onayların gelmesiyle birlikte AVM, otel, rezidans gibi tesisleri içeren dev ticari yatırımın da inşaatına başlanacak. Emlak Konut, İzmir Konak 1. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşım İşi ihalesi 12 Haziran 2017 Salı günü gerçekleşecek.

MAHKEME PLANLARI İPTAL ETMİŞTİ

Tariş arazisi, TOKİ tarafından daha önce Özak GYO’ya devredilmişti.  İş merkezi, rezidans, hastane ve AVM projesinin yapılmasıyla ilgili Özak GYO tarafından bir proje hazırlanmıştı. Projenin yer aldığı alanda daha önce rezidans ve yüksek nitelikli konut yapımına olanak sağlayan imar planları, odaların açtığı davalar üzerine de mahkemece iptal edilmişti.

'AYRICALIKLI İMAR TANINIYOR'

İmar planını gazetemize değerlendiren Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, planların bütüncül imar planlarına aykırı olduğunu belirterek, sosyal donatı açısından yetersiz ayrıcalıklı imar hakkı tanındığını vurguladı. İzmir’de, ticari açıdan yeni kent merkezi olarak Bayraklı Salhane bölgesinin de belirlendiğini ifade eden Kocaer "Önceki imar planlarına yaptığımız itirazlarımız devam ediyor.  Planla, İzmir kent merkezine ait ana kararlara aykırı bir değişiklik yapılmak isteniyor. Daha önce de iptal edilmiş olmasına rağmen bakanlığın bir kez daha imar planlarını onaylamasını kabul etmiyoruz" dedi.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol