KUŞLAR İÇİN TOPLU KONUT PROJESİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğal yaşam alanları giderek azalan kuşlar için uyguladığı “yuva” projesinde ikinci etabı da bitirdi.

11 Nisan 2011 Pazartesi 10:33
KUŞLAR İÇİN TOPLU KONUT PROJESİ

Katkı maddesi kullanılmadan hazırlanmış 4 farklı tipte toplam 757 adet özel yuva numaralandırılarak kentin çeşitli bölgelerindeki ağaçlara yerleştirildi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, göç mevsimi ve yuva yapma dönemi olmasından dolayı kentin farklı yerlerine yeni “kuş yuvaları” yerleştirdi. Kuşların doğal yaşam alanlarının azalması gerçeğinden yola çıkan Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekipleri, kentin dört bir yanına astıkları kuş yuvaları ile ekolojik dengeye katkıda bulunmayı hedefliyor.

İzmir Kuş Cenneti’ni Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) uzmanları ile birlikte çalışan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kuşların özelliklerine uygun olarak hazırladıkları yuvaları yine türlerin yoğun olduğu yerleri göz önünde bulundurarak yerleştirdi. Geçtiğimiz Nisan ayında başlayan projeyle bugüne kadar toplam 757 adet yuva İzmir’in farklı yerlerine yerleştirilerek göç mevsimindeki kuşlara sığınma yeri sağladı.




Kuşların türüne ve özelliklerine göre Rus çamı ve su kontraplağı kullanılarak yapılan, katkı maddesi bulunmayan ve asma ekipmanları paslanmaz olan kuş yuvaları, yerleştirildikleri yerlere göre numaralandırıldılar. Bu sayede doğal denge açısından kuşların takipleri de yapılabilecek.

Her türe ayrı model
Yapılan çalışmalarla kuşların türlerine göre farklı büyüklük ve genişliğe sahip olan yuvalardan toplam 757 tanesi kentin farklı yerlerine yerleştirildi. 4 farklı modelde yapılan kuş yuvalarından 3 tipi ağaca asılma özelliğine sahipken, bir tanesi yere sabitlenerek konumlandırıldı.
Serçe, baştankara çeşitleri, kerkenez, sığırcık, gökkuzgun, yeşil papağan, sıvacı kuşu türleri için özel yapılan yuvalar için kuş türlerinin kendi içinde yoğun olduğu yerler seçildi. Yeşil papağanın yoğun olarak görüldüğü Bornova bölgesine papağanlar için özel hazırlanan yuvalar asılırken, Fuar bölgesine serçe ve baştankara türlerine uygun çap ve büyüklüğe sahip yuvalar yerleştirildi. Uluslararası Doğal Koruma Birliği tarafından “Nesli tükenen hassas kuşlar” listesinde yer alan “çiftçi dostu küçük kerkenezler” için hazırlanan özel yuvalar ise yoğun olarak görüldükleri Tuzçullu ve Süzbeyli’de (Gediz deltası) bulunuyor.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol