İZMİR'İN EN MEŞHUR MEYDANI AMA...

Konak Meydanı olarak bilinen İzmir’in en meşhur meydanının asıl adını öğrenen AKP Grubu isim önerisinden vazgeçti.

01 Eylül 2016 Perşembe 11:46
İZMİR'İN EN MEŞHUR MEYDANI AMA...

AKP Grubu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde meydanın adının 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı olması için öneride bulununca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, meydanın asıl isminin Atatürk Meydanı olduğunu belirtti. Bunun üzerine AKP Grubu önerisinden vazgeçti ve oy birliği ile belediye kayıtlarında Atatürk Meydanı-"Konak Meydanı” yazılmasına karar verildi. Kararın ardından haritada yer alan “Konak Meydanı” yazısı da değişerek, “Atatürk Meydanı” yazılmaya başlandı. Yıllardır kullandıkları meydanın asıl adının Atatürk Meydanı olduğunu öğrenen vatandaşlar ise şaşkınlıklarını gizleyemedi.

88 yaşındaki Suzan Manavgat, meydanı Konak Meydanı olarak bildiğini belirterek, “Atatürk Meydanı olduğunu bilmiyordum. Bunun ilan edilmesi gerekiyor. İnsanların bilmesi gerekiyor. Artık ben biliyorum ama diğer insanların da bilmesi gerekir” dedi. 

İlhan Ertan isimli vatandaş ise, “1979 yılından beri İzmir’de yaşıyorum ve meydanın isminin Konak Meydanı olduğunu biliyorum. Bence uygun bir ad. Bu ada tabii ki alışırız. Atatürk’ün adına nasıl alışmayız? Bizim cumhuriyetimizin kurucusu. Adı ne kadar çok yerde olursa o kadar sevinirim” diye konuştu.

Ekmek teknelerinin adına şaşırdılar

Yıllardır meydanda ekmek parası kazanan fotoğrafçılar da Atatürk Meydanı ismini duyduklarında şaşırdıklarını ifade etti. Ekmek parası kazandığı yerin adını yeni öğrendiğini söyleyen Zeki Kaya, “Buraya yıllardan beri ‘Konak Meydanı’ deriz. 50 yıldır burada yaşıyorum, adının Atatürk Meydanı olduğunu ilk defa duyuyorum. Alışırken zorlanacağım. Biri ‘Atatürk Meydanı nerede?’ diye sorarsa ‘bilmem’ derim ama Konak Meydanı’nı sorarsa hemen gösteririm” ifadelerini kullandı.

“Bu isim dillendirilsin”

Gökhan Uzunoğlu isimli vatandaş da, “Bu meydanın ismini Konak Meydanı olarak biliyordum. Madem bu kadar güzel bir ismi var, o zaman dillendirilmesi gerekiyor. Belediye kayıtlarında artık resmi adının kullanılacak olmasına çok sevinirim. İnsanların da bunu bilmesi gerekiyor. İnsanlar mutlaka bir süre sonra alışır” derken, İstanbul’dan İzmir’e tatile gelen Meltem Ergüç ise, “Meydanın isminin Atatürk Meydanı olarak anılması gayet güzel olur. İzmir’e yakışır. Ben İstanbul’dan geliyorum ve bu meydanın adının Konak Meydanı olduğunu sanıyordum. Adının Atatürk Meydanı olması sevineceğim bir şey olur” dedi.

Belediye meclisinde karar alındı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı Meclis toplantısının birinci bileşiminde AK Parti Grubu, Konak Meydanı isminin 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı olarak değiştirilmesi önerisinde bulunmuştu. Bu öneri, Konak Meydanı’nın asıl adının Atatürk Meydanı olması dolayısıyla reddedilmişti. Başkan Kocaoğlu, “12 yıldır isim verme konusundaki prensibimizi her fırsatta dile getiriyoruz. Konak Meydanı’nın adının ne olduğunu bilen var mı? İsim değişikliği yapmıyoruz. Konak Meydanı’nın şuanda kullanılmamasına rağmen adının Atatürk Meydanı olduğunu, böyle bir karar alındığını hepimiz biliyoruz. Atatürk Meydanı ismini değiştirmek üzere bir meclisin karar almasını doğru bulmadığımı ifade etmek istiyorum. Bu önergenin gündeme alınıp alınmamasını oylara sunuyorum” demişti. Bunun üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan da, öneriyi vermeden önce baktıkları kent haritalarında Atatürk Meydanı ismine rastlamadıklarını belirterek öneriyi geri çekmiş ve meydanın adının Atatürk Meydanı olarak kullanılması gerektiğini söylemişti. Kocaoğlu, “Meydanın adı Atatürk Meydanı ama hep Konak Meydanı olarak kullanılmış. Bu suç da değil, günah da değil ama Atatürk Meydanı olarak değiştirilmesinde fayda var. Belediye kayıtlarında Atatürk Meydanı, tırnak içinde de Konak Meydanı diyelim” ifadelerini kullanırken, karar oy birliği ile kabul edilmişti.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
GÜLTEN GÜRTÜRK 2016-09-01 18:19:25

DENİZLERİ DE VERDİK KARALAR ZATEN ÖZELLEŞTİ BU DURUMU HİÇMİ FRKINDA DEĞİL BU YÖNTİMİ BAŞIMIZA GETİRENLER VEBAL BOYULARINA TEKER TEKER