İZBAN'A ORTAK AÇILIŞ...

İZBAN'ın hizmete girmesi dolayısıyla Alsancak Garı'nda tören düzenlendi. Gardaki törene gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendisinden bir süre önce tören alanına gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'li milletvekilleriyle tek tek tokalaştı.

06 Mart 2011 Pazar 19:52
İZBAN'A ORTAK AÇILIŞ...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, EGERAY Sistemi İZBAN Bölümü'nün AK Parti Hükümetinin partizanlığa asla tevessül etmediğinin, 81 vilayet arasında ayrım yapmadığının, 74 milyonu bir ve beraber olarak kucakladığının somut bir eseri olduğunu belirterek, ''Biz, seçim sandıkları açılıp oylar sayıldıktan, sonuç ortaya çıktıktan sonra önümüzdeki oy dağılımlarını rafa kaldırıyor, 81 vilayetin tamamına eşit mesafede durarak, her birine aynı oranda hizmet götürmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz'' dedi.
     Erdoğan, EGERAY Sisteminin İZBAN Bölümü açılış töreninde yaptığı konuşmada, sistemin İzmirli vatandaşlara hayırlı olması dileğinde bulundu.
     İzmir trafiğine nefes aldıracak bu projeyi başarıyla tamamlayan Ulaştırma Bakanlığını, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğünü, İzmir Büyükşehir Belediyesini ve İZBAN'ı tebrik eden Başbakan Erdoğan, proje aşamasından inşaatın tamamlanmasına kadar, bu eserin ortaya çıkmasına emek veren mühendisleri, mimarları ve işçileri de kutladı.
     Türkiye'nin, demiryoluyla bundan 155 yıl önce yine burada, 1856 yılında İzmir Aydın hattına ilk kazmanın vurulmasıyla tanıştığını anlatan Başbakan Erdoğan, ''155 yıl sonra, Türkiye'nin ilk tren hattının döşendiği İzmir?de, metro standartlarında bir Banliyö hattını inşa etmiş olmanın haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz'' dedi.
     Projenin Türkiye'nin en büyük şehir içi toplu taşıma projesi olma özelliğini taşıdığını ifade eden Erdoğan, Aliağa'dan başlayarak kuzeyde Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Alsancak, güneyde ise Şirinyer, Gaziemir, Adnan Menderes Havaalanı ve Cumaovası'na kadar uzanan bir hatta, günde ortalama 550 bin yolcunun güvenle ve konforla seyahat edeceğini söyledi. Erdoğan, toplam 31 istasyon ve 79 kilometrelik çift hattan oluşan bu sistemin Alsancak ile Aliağa arasını 60 dakikaya, Alsancak ile Cumaovası arasını ise 26 dakikaya düşürdüğünü kaydetti. Banliyö hattını, Cumaovası'ndan Torbalı?ya kadar uzatacaklarını, çalışmaların başladığını belirten Erdoğan, daha sonraki aşamada ise hattı, Torbalı'dan Selçuk'a kadar uzatmayı planladıklarını bildirdi. 



     
     -''HİÇBİR ŞEHRİMİZİ KENDİ KADERİNE TERK ETMİYORUZ''-
    
     Erdoğan, Türkiye'nin demiryolu, karayolu, hava ve deniz ulaşımına yapılan yatırımlarla Londra ile Pekin arasında bir merkez haline dönüştüğünü söyledi.
     İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın yapılması ile hava taşımacılığının yüzde 200 arttığını aktaran Erdoğan, hava yolunun artık halk yolu haline dönüştüğünü söyledi. En ücra, en uzak iller, ilçe ve köyler ile Ankara arasındaki mesafenin kısaldığını, devlet-millet kaynaşmasında artık farklı bir sürecin böylece başlamış olduğunu dile getiren Erdoğan, ''Biz, şehirler arası ve uluslararası olduğu kadar, şehir içi ulaşımın da güçlü bir ekonominin, güçlü bir devletin, eğitimli, sağlıklı nesillerin, yani medeniyetin ön şartı olduğuna inandık ve bunun gereğini yerine getiriyoruz. Ulaşımı, medeniyetin olduğu kadar, demokrasinin, insanca yaşamın da önemli bir aracı olarak görüyor, otobanlar inşa ederken demokrasi otobanını da güçlendirmek, genişletmek, ileri standartlara ulaştırmak için gayret gösteriyoruz'' şeklinde konuştu.
     Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği İZBAN'ın, İzmir adına gerçekten önemli bir projenin gerçekleşmesini sağladığını belirten Başbakan Erdoğan, sözlerini, ''Bu proje, bugün açılışını yaptığımız bu modern tren hattı, esasen, Hükümetimizin partizanlığa asla tevessül etmediğinin, birlikte bir şeylerin yapılabileceğini göstermenin en önemli adı olmuştur. 81 vilayet arasında ayrım yapmadığının, 74 milyonu bir ve beraber olarak kucakladığının adeta bir anıtı, somut bir eseri olmuştur'' şeklinde sürdürdü. 
    



AK Parti'yi kurdukları dönemde kendilerine katılan pek çok belediyenin, borçları nedeniyle mevcut iktidardan haklarını alamamaktan şikayet ettiğini anlatan Erdoğan, iktidarları döneminde bunu değiştirdiklerini, kesintiyi yüzde 40 oranında tutarak, yüzde 60'ını belediyelere verdiklerini ifade etti. Yüzde 40'ı da daha sonra yüzde 25'e indirdiklerini belirten Erdoğan, belediyenin yoluna devam edebilmesi için bunun zorunlu olduğunu söyledi. Erdoğan, ''Biz, seçim sandıkları açılıp oylar sayıldıktan, sonuç ortaya çıktıktan sonra önümüzdeki oy dağılımlarını rafa kaldırıyor, 81 vilayetin tamamına eşit mesafede durarak, her birine aynı oranda hizmet götürmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İstanbul'a yaptığımız yatırımları, aynı oranda Tunceli'ye, aynı oranda Diyarbakır'a, Antalya'ya, Mersin'e, İzmir'e yapıyor, 81 vilayeti aynı anda, eş zamanlı olarak kalkındırmanın mücadelesini veriyoruz'' dedi.
     Spor organizasyonlarında, fuarlarda, uluslararası kongrelerde, sadece İstanbul'u değil, İzmir'i, Trabzon'u, Antalya'yı, en son da Akdeniz Oyunlarıyla Mersin'i bir merkez haline getirdiklerini kaydeden Erdoğan, Yunanistan'ın mali imkansızlıklar nedeniyle Akdeniz oyunlarını yapamayacağını söylediğini, çeşitli lobi faaliyetleriyle bu organizasyonun Mersin'e kazandırıldığını belirtti. Erdoğan, ''Burada CHP'li belediye var, diye bir şey düşünmedik. Bu vilayetlerimiz içinde şu anda Mersin'e yakışır, dedik ve 2013'e kadar Mersin'de ciddi bir hazırlığın içerisine gireceğiz'' dedi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: 
   


  ''8 yılda inşa ettiğimiz 483 bin konut, 81 vilayetimizde eşit oranda yükseliyor. İşte burada İzmirimizde 13 bin konut inşası var. Sadece şu anda Limontepe, Değirmendere o bölgeden geçerken bakıyorsunuz bir tarafta yükselen TOKİ konutları -ki şu anda Büyükşehir belediyesine devredildi- yüzde ellisi zannediyorum taşınmış vaziyette ama aynı şehirde karşı tarafta Limontepe'ye bakıyorsunuz orada bir ucube var. Temenni ediyorum ki en kısa zamanda kentsel dönüşüm değişim çerçevesinde onlar da ikna edilir ve oralar yıkılmak suretiyle oralarda da bu modern binalar yapılarak İzmirimize yakışan bir güzelliği Kadifekale'de Limontepe'de görmüş oluruz. Çünkü eğer İzmir bizim bir yıldız kentimizse bu yıldız şehrimizin alt ve üst yapısını görüntüsüyle herşeyiyle çok farklı bir konuma taşımak durumundayız. Elbirliğiyle bu adımları atacağız.''
     AK Parti Hükümetinin hizmetlerini anlatan ve bunların 81 ilde devlet millet kaynaşmasını güçlendirdiğini kaydeden Erdoğan, ''Hiçbir şehrimizi kendi kaderine terk etmedik, etmeyeceğiz. Hiçbir şehrimizi yatırımlardan mahrum bırakmıyoruz. Zira, bu ülke hepimizin. 74 milyon biziz, beraberiz, kardeşiz ve öyle yürüyeceğiz. 780 bin kilometrelik vatan toprakları bizim. Batıda ne varsa doğuda o olacak, kuzeyde ne varsa güneyde o olacak. Bunu başarmak zorundayız. Bütün alt yapısıyla üst yapısıyla. Eksiklerimiz var mı? Var. Ama başarıyoruz'' şeklinde konuştu.
     Yeniden ''Büyük Türkiye'' idealine ulaşmak için her alanda büyük düşünmek, yerelden yola çıkarak küreseli yakalamak gerektiğini belirten Erdoğan, kendilerinin bu anlayıştan yola çıktığını söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:
     ''Bu anlayıştan yola çıkarak, Kızılay ile Haiti'ye, Şili'ye, Filistin'e, Endonezya'ya ulaşıyoruz. TİKA ile Moğolistan'a, Bosna'ya, Sudan'a ulaşıyoruz. TOKİ ile Kırım'a, Pakistan'a, barış gücü askerlerimizle Afganistan'a, Lübnan'a, Kosova'ya, barış çağrılarımızla Balkanlar'a, Kafkasya'ya, Ortadoğu'ya ulaşıyoruz. Melbourne'den Toronto'ya kadar dünya sathına yayılmış vatandaşlarımıza, soydaşlarımıza sahip çıkıyor, en son Libya'da olduğu gibi, imdat bekleyen vatandaşlarımızın hızla yardımına koşuyor, dünyaya örnek teşkil edecek, dünyanın takdir ve hayranlığını kazanacak şekilde vatandaşlarımızın, bizden yardım isteyen ülkelerin vatandaşları da dahil elimizi uzattık, onların tahliyesini sağladık. Tarihimizin, kültürümüzün ve medeniyetimizin bize yüklediği sorumlulukla 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' diyerek içerde kardeşliği yüceltirken barış, adalet, hukuk, medeniyetler ittifakı diyerek dışarıda bölgesel ve küresel ölçekte hakkı savunuyoruz. Şu anda da Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümüne, 2023 yılına ilişkin belirlediğimiz büyük hedeflere doğru emin adımlarla ilerliyoruz.''
     Hükümetlerinin, bütün kentlere aynı mesafede durduğunu belirten Erdoğan, her ile hizmet götürmenin hükümet olmanın sorumluluğu olduğunu vurguladı.
     Akdeniz'in incisi, ticaretin, sanayinin, tarımın ve turizmin küresel ölçekte adresi İzmir'e, kendisine yaraşan, büyüklüğüne ve potansiyeline denk düşen bir büyük yatırımın da Çandarlı Limanı olacağını belirten Erdoğan, bununla ilgili olarak da çalışmaların başladığını söyledi. Erdoğan, İzmir'de tesis edilen bu örnek işbirliğinin daha da geliştirilmesini, İzmir'in mevcut sorunlarının da hızla çözümüne örnek teşkil etmesini yürekten arzu ettiğini söyledi. 


     
     -ERDOĞAN VE KILIÇDAROĞLU BİRLİKTE TRENE BİNDİ-
    
     Erdoğan ve törene katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmaların ardından birlikte banliyö trenin bindi. Makinist odasına geçen iki lider bir süre trenle seyahat etti.
     Başbakan Erdoğan daha sonra Turan durağında trenden indi. Duraktaki vatandaşların sevgi gösterinde bulunmaları üzerine Erdoğan, Başbakanlık otobüsünün üzerine çıkarak vatandaşlara kısa bir selamlama konuşması yaptı.
     İzmir Büyükşehir Belediyesi ile el ele, omuz omuza bir eser ortaya koyduklarını dile getiren Erdoğan, bir süre sonra yeni eserlerin açılışı için, bunun ardından seçim mitingi için tekrar İzmir'e geleceğini söyledi.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol