Efsane Vali Tamer: İzmir'e Silikon Vadisi Kurulmalı

EGETEK (Ege Teknoloji ve Başarı Vakfı) Başkanı Vali (E) Doç. Dr. Mustafa Tamer, Amerika Kaliforniya Eyaleti'nde bulunan Silikon Vadisi benzeri bir yapının, İzmir ve Ege Bölgesi'nde oluşturulabilmesi için devletin Çeşme- Urla arasında ilan edilen Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kurulması planlanan 'Teknoloji Üssü' çalışmalarının hızlandırılarak faaliyete geçirilmesi gerektiğini, vakıf olarak bu yönde kamuoyu oluşturmak için çalışmalarda bulunacaklarını söyledi.

14 Eylül 2020 Pazartesi 12:04
Efsane Vali Tamer: İzmir'e Silikon Vadisi Kurulmalı

İzmir'in önde gelen iş insanları ve firmaları tarafından kurulan ve 1996 yılından beri faaliyet gösteren Ege Teknoloji ve Başarı Vakfı yeni yönetimi "Teknoloji Üssü"nün çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirterek, bu yönde Vakıf olarak da Silikon Vadisi benzeri bir yapının İzmir ve Ege Bölgesi'nde oluşturulması için işbirliği ve desteğe hazır olduklarını söyledi. 

Vakfın çalışmaları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Mustafa Tamer;  vakfın temel amacının Ege Bölgesi'nde kalkınmanın ana sektörü olarak teknolojiyi kullanmak olduğunu belirtti.

Tamer yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi

:'İzmir'de Silikon Vadisi benzeri bir teknokent kurulması yönünde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. 

Devletimiz tarafından  Çeşme-Urla kesiminde ilan edilen Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kurulması planlanan Teknoloji Üssü konusundaki çalışmalar duraklamış gözükmektedir. 

Yüksek Teknoloji Bölgesi'nde kurulacak olan teknoloji üssü; yüksek teknoloji üreten ulusal ve küreselfirmaların merkezi olmaya aday durumundadır. Söz konusu Teknoloji Üssü"nün vakfımızın bölgemizde kurulmasına önayak olmayı amaçladığı Silikon Vadisi bir yapılanmanın ilk nüvesini oluşturacağını düşünmekteyiz. 

Vakfımız İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü bünyesindeki Teknopark İzmir isimli teknoparkın kurucusu ve ortağı durumundadır. Teknoloji üssü yatırımının hızla tamamlanarak faaliyete geçirilmesini beklemekteyiz. ”Teknoloji” kavramı ”günümüzün yükselen değeridir” ve gelecekte önemini dahada artıracaktır.    Bilindiği gibi Izmir ilinin gelişme vizyonunda ve stratejisinde ”Teknoloji Kenti Izmir”  kavramına sık sık vurgu yapılmakta  ve teknokentler kurulması ana hadefler arasında yer almış bulunmaktadır. Bunu konu devletin en üst zirvesi düzeyinde her defasında dile getirilmekte ve ortaya konulan stratejik belgelerde yer almaktadır.   Sonuçta; Kalifornia Silikon Vadisi (105,000 hektar) ve Fransa Sophia Antipolis (20,000 hektar) gibi bir benzerinin bu projede oluşturulması amaçlanmış, ama teşebbüs yarım kalmış ve halada beklemektedir.    İzmir, otomobil ile 2 saatlık mesafede, 20 milyon nüfusu ile, Ege Bölgesinde 30’a yakın Üniversite ve bunlara bağlı çok sayıda yüksek okul,  meslek yüksek okulu,  Enstitü vs ile birlikte bir OSB Metropolüdür. Ege Bölgesi‘ni bir bütün olarak düşünmek lazımdır. Doğru dürüst bir patent veya yüksek teknolojik hiçbir şey üretilmemektedir. Bu sadece sinerji eksikliğinden meydana gelmektedir. Buna dur diyebilecek bir anlayış gecikmektedir.  Öte yandan;   yaşam , çalışma  ,öğrenme ve  tatil  aynı yörede olursa yaratıcı ortamın ilk şartı gerçekleşir. Teknoloji ulusal sınır tanımaz ve evrenseldir Teknoloji üssü haline gelmiş ülkelerde; yaşam, çalışma, öğrenme, tatil ihtiyaçlarını tatmin eden modern ve kaliteli yaşam biçimi bu yörede başlamış olup, Dünyanın en mühim insanlarını buraya çekmekte devam etmektedir.  Bilindiği gibi; Türkiye‘de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde  Türkiye Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun kararı ile yürürlüğe konulan  5 Yıllık Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi (UBTYS) ve uygulanan Yıllık Eylem Planlarının incelenmesi sonucunda  UBTYS 2011-2016 Vizyonu olarak “Ürettiği bilgi ve geliştirdiği teknolojileri, ülke ve insanlığın yararına yenilikçi ürün, süreç ve hizmetlere dönüştürebilen Türkiye.” doğrultusunda çalışmalar yapılması gerekmektedir.  İşte; Ülkemizde ve Ege Bölgesi’nde bu amaç ve stratejiler doğrultusunda   bilim, teknoloji ve yenilik faaliyetleriyle ilgili çalışmalar vakıf tarafından gerçekleştirilebilir. Böylece; kamu-özel sektör işbirliği ile Türkiye’de özel sektörün teknoloji ve inovasyon faaliyetlerinin desteklenerek teknolojinin gerçek dünya ile buluşturulması amacının gerçekleştirilmesi gerekir. Bundan sonra bu konularda kamuoyunun sesi olmaya devam edeceğiz"

3 MİLYAR DOLARLIK KAÇAKÇILIĞI ORTAYA ÇIKARMIŞTI

Vali Dr. Mustafa TAMER'in mülki idare amiri ve bilim adamı olarak iki yönlü mesleki kariyeri bulunuyor.
Özellikle Türkiye- Nahçivan Dilucu Sınır Kapısı'nın tamamlaması suretiyle akaryakıt kaçakçılığını denetim altına alması  ve     o günün fiyatlarıyla yaklaşık olarak 3 katrilyon TL'lik ( 3 milyar dolar) akaryakıt kaçakçılığı ve sahte belge düzenlenmesi suretiyle vergi kaçırılması  ile ilgili 167 adet çeşitli şirkete yönelik operasyonları gerçekleşmesini sağladı. Bu yüzden çıkar çevreleri, siyasiler ve diğer işbirlikçi kamu görevlileri  ile mücadele etti ve konu Türkiye gündemini  ve basını uzun süre meşgul etti. Öyle ki; Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Milli Güvenlik Kurulu ve devletin diğer önemli organlarında katında takip edildi ve tartışıldı. Çıkar çevrelerinin ve kirli işleri olan siyasilerin Vali TAMER'i görevden alamamaları üzerine; yıldırmak amaçlı olarak hakkında siyasiler ve menfaat çevreleri tarafından uydurma suçlarla açılan davaların ve soruşturmaların tamamını kazanarak büyük bir azim, mücadele ve dürüstlük örneği sergiledi.

SİLİKON VADİSİ NEDİR?
Silikon Vadisi, Kuzey Kaliforniya'daki San Francisco Körfez Bölgesi'nin güneyinde kalan; ileri teknoloji, inovasyon, risk sermayesi ve sosyal medya şirketlerinin küresel merkezi olarak görülen bölgenin gayrı resmi adıdır. Coğrafi olarak kabaca Santa Clara Vadisi'ni kaplar. Silikon Vadisi'ndeki en büyük şehir olan San Jose, Kaliforniya'nın en büyük üçüncü ve ABD'nin en büyük onuncu şehridir. Silikon Vadisi'ndeki diğer büyük şehirler arasında Sunnyvale, Santa Clara, Redwood City, Mountain View, Palo Alto, Menlo Park ve Cupertino yer alır.

Bölgenin adı, silikon tabanlı MOSFET ve yonga tasarımında ve üretiminde uzmanlaşmış çok sayıda firmanın burada kurulmasından gelir. Bölge günümüzde dünyanın en büyük teknoloji şirketinin çoğuna, Fortune 1000 listesindeki 30'dan fazla şirketin genel merkezine ve binlerce startup şirketine ev sahipliği yapmaktadır. ABD'deki risk sermayesi yatırımlarının üçte bir Silikon Vadisi şirketlerine yapılmaktadır. Bu nedenle bölge, girişimcilik ekosisteminin ve bilimsel gelişimin merkezi haline gelmiştir. Silikon tabanlı entegre devre, mikroişlemci, mikrobilgisayar ve daha birçok teknoloji Silikon Vadisi'nde icat edilmiştir. 2013 itibarıyla bölgede yaklaşık 250.000 teknoloji işçisi çalışmaktadır.


 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 14.09.2020 12:59
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol