BASMANE ÇUKURU İÇİN RADİKAL KARAR

Meclis'in onayıyla hukuki süreç başlatılacak.

12 Şubat 2013 Salı 09:54
BASMANE ÇUKURU İÇİN RADİKAL KARAR

 İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 1998 yılından beri çözülemeyen Basmane çukuru kriziyle ilgili radikal bir adım attı. TMSF'nin kat karşılığı sözleşme hükümlerini yerine getirmediği arazi üzerindeki yüzde 89 hissesini satamayacağını açıklayan Kocaoğlu, son planda itiraz veya davalar sonucu hayata geçmezse, eski sözleşmeleri feshedip, 1998 yılında satışında ödenen bedel faiziyle geri ödenerek, araziyi geri almak için Meclis'in de onayıyla hukuki süreç başlatacak. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı olağan toplantısına, bir süredir toplantılara gelmeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlık yaptı. Toplantıya Basmane çukuruyla ilgili iki önemli madde damgasını vurdu. Konak Belediye Meclisi'nden geçen ve 1998'den beri yapılamayan projenin değişikliklerle yapımına olanak sağlayacak 1/1000 ölçekli imar planı İmar Komisyonu'na sevkedildi. İkinci olarak ise TMSF'nin kat irtifakı sözleşmesiyle yüzde 89'u eline aldığı 20 bin 866 metrekare taşınmasın satma kararının belediyenin hak ve menfaatlerinin koruması kapsamında karar alınması konusu ise hukuk komisyonuna gönderildi. 
Başkan Kocaoğlu, meclis üyelerine konuyla ilgili 5 sayfalık bilgi verdi. Kocaoğlu, TMSF'nin kat karşılığı sözleşmeyle ilgili edimlerin tamamının yerine getirilmemesinden dolayı satışı yapamayacağını, hukuken ve yasal olarak buna olanak olmadığını belirtti. Kocaoğlu, "Sözleşme şartları yerine getirilmediği, binanın inşa edilmediği, alanın imar plan kararlarının bulunmadığı için satışın mümkün olmadığı TMSF'ye bildirilmesi, aksi bir gelişmede satış kararına karşı iptal davaları açmayı düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili size vereceğimiz dosyaları inceleyin. Birlikte tartışıp karar vereceğiz Kamuoyunda da tartışılsıl. Gizlimiz saklımız yok" dedi.
Kocaoğlu, önlerinde iki yol olduğunu belirterek ilk yolun son imar planının hayata geçmesi, itiraz veya davalar sonucu iptal olmaması durumunda 2009 protokolüne uygun olarak TMSF ile yeni bir sözleşme yapılması, inşaatın yüzde 30'unin belediye hizmet binası ve en az 7500 metrekaresinin otopark alanı olacak şekilde kat irtifakının yeniden düzenlenebileceğini söyledi.
İmar planının hayata geçmemesi, durumunda ise taraflar arasındaki sözleşmenin gerçekleşmesinin hukuken mümkün olamayacağından sözleşmenin feshinin gündeme geleceğini belirten Kocaoğlu, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların davalarla çözüleceğini söyledi. Kocaoğlu, meclis üyelerine verdiği bilgi notunda "Yüklenicinin arazi için belediyeye ödediği bedelin faizi ile birlikte ödeneceğini, yaptığı masrafların ise kimin ödeyeceğine mahkemenin karar vereceğini açıkladı. Fesih işleminden sonra yükleniciler lehine olan kat irtifaklarının iptali ve tapunun tekrar belediye mülkiyetine geçmesi ile ilgili hukuki süreç başlatılacaktır" dedi. Kocaoğlu, böylece imar planı hayata geçmezse Basmane çukurunun olduğu araziyi 14 yıllık faiziyle birlikte belediyenin aldığı parayı geri ödeyerek yeniden mülkiyetine almaktan başka çare kalmayabileceğini açıkladı. İlk Meclis toplantısında, Meclis üyeleriyle birlikte, konu tartışılacak.
Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkan Kemal Zorlu daha önce arazi için yaptıkları harcamanın 35-40 milyon doları bulduğunu açıklamıştı. Arazi karşılığı ayrıca Kahraman katlı otoparkı da yapılmıştı.

DHA





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol