Yeni kabine belli oldu, İşte yeni bakanlar kurulu

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52 oy ile kazanmasının ardından, Erdoğan'ın kabinede görev vereceği isimler merak konusu oldu. Peki, kabinede hangi isimler yer alacak?

29 Mayıs 2023 Pazartesi 15:36
Yeni kabine belli oldu, İşte yeni bakanlar kurulu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci turda yüzde 52 oy alarak seçimi kazanmasının ardından, yeni kabine üyeleri merak konusu oldu.

T24'de yer alan habere göre, mevcut kabinedeki tüm isimlerin milletvekili seçilmesi nedeniyle Erdoğan'ın tamamen yeni yüzlerle yoluna devam etmesi bekleniyor.

14 Mayıs'ta yapılan genel seçimde, Erdoğan'ın isteği üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hariç tüm bakanlar milletvekili adayı oldu ve seçildi. Yemin töreni bekleniyor ve bu törenle birlikte bakanların görevi sona erecek, Erdoğan ise seçim sonuçları kesinleştikten sonra yeni kabineyi açıklayacak.

Anayasa gereği, milletvekilleri bakan olamadığından, kabinede görev alacak isimler parlamento dışından seçiliyor.  İçişleri Bakanlığı için İstanbul'dan milletvekili seçilen Süleyman Soylu'nun istifa ederek bakanlık koltuğuna oturma ihtimali hala dışlanmamakta. Ancak Erdoğan'ın Soylu yerine 2014'ten beri Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği görevini yürüten Seyfullah Hacımüftüoğlu'nu tercih edebileceği de konuşulmakta. Hacımüftüoğlu daha önce Rize'de valilik yapmış ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevinin ardından MGK Genel Sekreteri olarak atanmıştı. Bir diğer isim olarak eski İçişleri Bakanı Efkan Ala da İçişleri Bakanlığı için konuşulan isimler arasında

Yeni dönemde en kritik koltuklardan biri, Nureddin Nebati'den boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğu. Erdoğan'ın, eski Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten yeniden yararlanmak istediği biliniyor. Şimşek, seçim öncesinde Erdoğan tarafından davet edilmiş ancak aktif siyasete girmemek için uluslararası şirketlerle danışmanlık sözleşmelerine odaklandığı için teklifi kabul etmemişti. Ancak Şimşek'in, kararlarıyla ilgili rahat çalışabileceği ve endişeleri nedeniyle AKP'ye mesafeli durmasının giderilmesi halinde bakan olabileceği belirtiliyor.

Milletvekili olmayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bakan olarak görev yapmayacağı konuşuluyor. Erdoğan'ın Sağlık Bakanlığı için tercih edebileceği isimlerden biri, Ankara Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmış, eski Sağlık Komisyonu Başkanı ve eski Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar. Ünüvar'ın tercih edilebileceği belirtiliyor.

Milli Savunma Bakanlığı için Erdoğan'ın tercih edeceği isim de merak ediliyor. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, milletvekili seçildiği için tekrar bakan olarak atanabilir. Ancak Erdoğan'ın, Akar'ı vekillikten istifa etmeye çağırmaması durumunda, mevcut Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'i Milli Savunma Bakanlığı görevine getirebileceği konuşulan iddialar arasında.

Diğer bakanlık pozisyonları ve kabine üyeleri hakkında henüz kesin bir bilgi bulunmuyor. Erdoğan'ın seçim sonuçlarının kesinleşmesi ve milletvekillerinin yemin töreninin ardından yeni kabineyi açıklaması bekleniyor. Bu süreçte parti içi görüşmeler ve kulis çalışmaları devam edecek ve kabine üyeleri belirlenecek.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 29.05.2023 19:12
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol