Vaniköy'den Bebek'e İstanbul Boğazı da Artık Arap Zenginlere Ait...

Artık İstanbul'un yalıları da Araplara ait. İstanbul'un en değerli gayrimenkulü olan Vaniköy, Kandilli, Anadoluhisarı, Bebek ve Yeniköy'deki yalılar Arap zenginlere satıldı. Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, " Fiyatlar milyonlarca dolar olduğu için bunu ya bir Arap ya da Türk zengin alıyor" dedi.

08 Ağustos 2022 Pazartesi 13:28
Vaniköy'den Bebek'e İstanbul Boğazı da Artık Arap Zenginlere Ait...

Yabancıların özellikle de Arap zenginlerin Türkiye'ye ilgisi son sürat devam ediyor. Arapların gözü şimdi de İstanbul'un en değerli gayrimenkulleri sayılan yalılarda.

Yaklaşık 50 tanesinin satılık olduğu İstanbul Boğazı'ndaki 622 yalıların yüzde 3'ü el değiştirmiş durumda. Arap ve Azeri zenginler hem yalılara hem de yine Boğaz manzaralı daire ve villalara büyük ilgi duyuyor.

BOĞAZ YALILARINI ARAPLAR ALIYOR...

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “ Yalı piyasası çok özel bir piyasa. Çok aktif değildir. Yalı fiyatları 20-30 milyon dolar olduğu için bunu ya bir Arap zengin ya da Türk zengin alıyor” dedi.
 
Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine  göre, Rumelihisarı'nda satılık olan tarihi bir yalının fiyatı 1 milyar 650 milyon lira. Şu anda hem Avrupa hem de Anadolu yakasında elliye yakın yalının satılık olduğunu belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Yöneticisi Serkan Bal, 2021 Haziran-Temmuz dönemi ile bu yılın aynı dönemi karşılaştırıldığında TL bazında yalı fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde değer artışı olduğunu söyledi.

SATIŞLAR GİZLİ KALSIN İSTENİYOR

" Şerefiyesi en yüksek konumda olan bu yalılar kısıtlı ve özel bir alıcı kitlesine hitap ediyor ve niteliği itibarıyla kıtlık rantına sahip" diyen Bal, "  Yalıları daha çok geniş aile yapısına sahip varlıklı kişiler tercih ediyor. Geçen yıllarda Dubaili, Katarlı, Kuveytli zengin iş insanlarının Boğaz'da yalı aldığı biliniyor. Benzer nitelikli gayrimenkullerde mülk sahipleri genelde satışların gizli kalmasını istiyor. Bugünlerde gerçekleşen el değişimlerinde alıcı tarafın bir kısmının da Türk vatandaşları olduğunu düşünüyoruz. Daha çok talep edilen ve fiyatlarıyla dikkat çeken yalıların yer aldığı bölgeler; Vaniköy, Kandilli, Anadolu Hisarı, Bebek ve Yeniköy mahalleleri" diye konuştu.

400 BİN DOLARA EV AL VATANDAŞLIK SENİN OLSUN

Öte yandan 400 bin dolarlık taşınmaz alana Türk vatandaşlığının verildiği ülke genelinde Haziran ayında 8 bin 630 konut yabancılara satıldı. 2022’nin ilk yarısında satılan her 1000 konuttan 49’unu yabancılar aldı. Yabancılar 9.5 yılda Türkiye’de 314 bin 310 konut satın aldı. Buna göre 2013-2022 yılları arasında satılan her 1000 konutun 25’ini yabancılar aldı. En çok konut alanlar ise Irak, İran, Rusya ve Suudi Arabistan vatandaşlarından oluştu. Yabancıların en çok tercih ettiği kentler İstanbul ve Antalya oldu. 2013-2022 döneminde yabancılar İstanbul’da 125 bin 179 konut, Antalya’da ise 74 bin 65 konut satın aldı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.08.2022 13:32
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol