Staj mağdurlarına müjde, staj sigortası EYT kapsamına giriyor

Bugün TBMM'ye gelecek EYT yasanın içeriği belli oldu, her ne kadar bahsedilmediyse de staj ve çıraklık mağdurlarının EYT kapsamına dahil edilmesine yönelik müjde haberi geldi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Onur Önal, staj ve çıraklık sigortasının da EYT kapsamına dahil edileceğini belirterek, ayrıntıları paylaştı.

30 Ocak 2023 Pazartesi 10:59
Staj mağdurlarına müjde, staj sigortası EYT kapsamına giriyor

EYT'de staj ya çıkacak ya çıkacak. İşte hem sosyal güvenlik müşaviri Onur Önal'ın açıklamalarına hem de Yüzdeyüzhaber'in meclis kulislerinden aldığı bilgilere dair detaylar....

Aralık ayının son günlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan EYT tasarısına yaş şartı getirilmemiş ve "Hiçbir kesim dışarıda bırakılmadan EYT çıkarılmıştır" açıklaması yapılmıştı. Ancak tasarının detaylarının belli olmasının ardından staj ve çıraklık sigortası olanların EYT kapsamına dahil edilmediği ortaya çıktı.

"STAJ BİR EĞİTİM FAALİYETİDİR"

8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışma başlangıcı olan vatandaşların yararlanacağı EYT, bu tarihten önce staj ve çıraklık girişi olan yüz binlerce vatandaşı içermiyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, stajın bir eğitim faaliyeti olduğunu belirterek "Burada bir iş söz konusu değil, bu nedenle de bir mağduriyet olamaz. Staj ya da çıraklık sigortasında bir işveren yok. Anayasamız işveren olmadan iş akdinin gerçekleşemeyeceğini açıkça belirtiyor o yüzden herhangi bir mağduriyet olduğunu düşünmüyorum" dedi.

GÜNDE 10 SAAT ÇALIŞTIK BU NASIL STAJ

Bilgin'in açıklamalarına tepki gösteren ve Türkiye'nin birçok şehrinde toplanarak gösteriler düzenleyen EYT'liler, staj faaliyeti kapsamında ağır şartlar altında günde 10 saate kadar çalıştıklarını hatırlatarak, "Kimseden avanta istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz" açıklamasında bulundu. Staj ve çıraklık sigortası ile mağdur olan vatandaşlar gerçekleştirdikleri mitingde Vedat Bilgin'i istifaya davet etti.

Staj ve çıraklık mağdurları tüm hızıyla mücadelesine devam ederken, Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal müjde gibi bir haber paylaştı ve ""Şubat ayında çıkacak torba yasayla da staj sigortası mağdurlarının sorunlarının çözüleceğine eminim" ifadelerini kullandı. 2023 yılında yapılacak seçimlere işaret eden Önal, ''Seçim var, herkes kıyasıya mücadele ediyor. İktidar yapacağı şey muhalefet tarafından verildiğinde reddeder çünkü yaparsam ben yaparım mantığı hakimdir. Şubat ayında ilk yasada olmayacak ama ikinci torba yasada staj sigortası mağdurlarının sorunu tamamen çözülecek" dedi.

YÜZDEYÜZHABER'İN KULİSLERDEN EDİNDİĞİ STAJ BİLGİLERİ

Yüzdeyüzhaber'in meclis kulislerinden edindiği bilgilere göre ise yarın mecliste komisyona sevkedilecek EYT yasasına staj sigortasının da dahil edilmesi için özellikle CHP ve HDP'li vekiller kararlı bir duruş sergileyecek. MHP'nin staj sürelerinin sigortalılığa sayılmasına dair seçim vaadi olduğuna vurgu yapılacak, MHP'lilerin sözlerini yerine getirmesi istenecek. Yine BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de staj mağdurlarının emekli olması gerektiğini açıklamıştı.

Bilindiği üzere bu konuda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tavrını net olarak ortaya koymuş ve stajın eğitim değil iş olduğunu dolayısıyla bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini söylemişti.

SEÇİM ÖNCESİ EMEKLİLİK KONUŞULUYOR

Sayıları yüz binleri bulan staj ve çıraklık mağdurları, düzenledikleri mitinglerde kendileri için bir düzenleme yapılmaması halinde seçimlerde oy tercihlerini değiştireceklerini hatırlattı. Özellikle Kılıçdaroğlu'nun açıklaması sonrası staj ve çıraklık mağdurlarının oylarını muhalefete vermesinden çekinen iktidarın, 2023 genel seçimleri öncesinde bu kadar büyük bir oy potansiyelinden mahrum kalmamak için bir düzenlemeye gidileceği yüksek ihtimal olarak değerlendiriliyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 30.01.2023 12:38
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol