Soma'da Madenciyi Tekmeleyen Yusuf Yerkel'e EURO Maaşlı İş!

Soma'da madenciyi tekmelemesiyle hafızalara kazınan ve bu sebeple, 2020'de George Floyd'un ABD polisi tarafından öldürülmesiyle ilgili yaptığı 'kötülüğün sıradanlığı' yorumu tepki çeken Yerkel, Frankfurt'a 'ticari ataşe' olarak atandı.

09 Ocak 2022 Pazar 14:35
Soma'da Madenciyi Tekmeleyen Yusuf Yerkel'e EURO Maaşlı İş!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde özel kalem müdür yardımcılığı görevinde bulunan Yusuf Yerkel, Frankfurt Başkonsolosluğu'na 'ticari ataşe' olarak atandı. Yerkel, maaşını euro olarak alacak, ayrıca ev kirası, çocuklarının masrafları devlet tarafından karşılanacak. 

Peki kimdir bu Yusuf Yerkel?

Kamuoyu Yerkel'i, Soma'da 301 işçinin öldüğü maden kazasından sonra eylem yapan maden işçisini tekmelemesiyle tanıdı. 

13 Mayıs 2014'teki Soma maden faciasından sonra Başbakan Erdoğan bölgeye gittiğinde, protestocu Erdal Kocabıyık koruma araçlarından birine tekme attı. Bu hareket üzerine özel harekat polisleri Kocabıyık’ı yere yatırdı. 

O sırada arabasına binmek üzere olan Yerkel, yanına geldiği protestocuyu yerdeyken tekmeledi. Olayın ardından da ayağı incindiği gerekçesiyle 'iş göremez' raporu aldı. 

Yerkel hakkında idari soruşturma açılmadı, bir süre daha Başbakanlık’ta müşavir olarak çalışmaya devam etti.

Dört yıl sonra 'günah keçisi' ilan edildiğini ileri süren Yerkel'in telefonla arayıp 'helalleştiğini' söylediği madenci Kocabıyık'sa, Mayıs 2018'de yaptığı açıklamada “Halen üzgünüm, kalbim kırık. O tekme yalnızca bana değil, tüm madencilere atıldı” dedi.

PARTİDE İSMİ NASIL DUYULDU?

Yerkel, Fethullahçı terör örgütüne yakınlığıyla bilinen, 2017'de kapatılan Fatih Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi okudu. İngiltere’nin Exeter Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı.

Adını AKP’nin Şubat 2011'de düzenlediği 'Türk Dış Politikası' konulu blog yarışması ile duyurdu. 'Akçura’dan Davutoğlu’na: Türk Dış Politikasının Stratejik Zihniyeti' başlıklı makalesi ile yarışmanın birincisi olan Yerkel, burada Yusuf Akçura’dan örnekler verdi.

Yerkel, makalesinde, Kazan Tatarı asıllı bir Osmanlı tarihçisi ve Türk milliyetçiliğini ilk kavramsallaştıran isimlerden olan Akçura’nın imparatorluğu kurtarmak için Türkçülüğü önerdiği 'Üç Tarz-ı Siyaset' kitabından alıntılar koydu.

ATATÜRK'ÜN DIŞ POLİTİKA ANLAYIŞINI 'ELEŞTİRDİ'
Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Atatürk’ün dış politikadaki temel hedeflerinin İslamcılık, Osmanlıcılık gibi revizyonist politikalardan sakınmak, uluslararası sistemde güçlü aktörlerin dikkatini çekmemek olduğunu savundu. Ödülünü de bizzat Erdoğan'ın elinden aldı.

ERDOĞAN'LA TANIŞIKLIĞI NEREDEN GELİYOR?
Yerkel'in ailesi ile Erdoğan'ın tanışıklığı makale yarışmasından çok daha eskilere dayanıyordu. Erdoğan'ın baba Kubilay Yerkel ile yolu 16 yıl önce İstanbul’da kesişmişti. Kubilay Yerkel, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin açılışında dönemin İstanbul Belediye Başkanı Erdoğan ile birlikte yer almıştı.

DÜĞÜNÜNDE KİMLER YOKTU Kİ
Aralık 2011'de evlendiği Sümeyra Keleş ile düğününde nikah şahitleri Bekir Bozdağ, dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuc Jeremic'ti. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ailesiyle beraber 10 bakan da davetliler arasında yer aldı.

Bahsi geçen yarışmanın ardından iktidar partisi cenahının dikkatini çeken Yerkel, o dönemde İngiltere’deki SOAS Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde doktora eğitimi görüyordu.

Akademia.edu.tr sitesindeki kişisel sayfasında SOAS'tan 'mezun olduğu' bilgisini paylaşmasına rağmen attığı tekme sonrası SOAS tarafından yapılan yazılı açıklamada Yerkel'in 2011 yılı sonrasında üniversiteyle 'herhangi bir ilişiği bulunmadığı' belirtildi.

GEORGE FLOYD PAYLAŞIMIYLA YENİDEN GÜNDEM OLDU
Kamuoyunun aklında madenciyi yerde tekmelemesiyle kalan Yerkel'in Haziran 2020'de yaptığı paylaşım da sosyal medyada tepki çekti.

ABD'de polislerin öldürdüğü George Floyd'la ilgili şu yorumu yaptı: “ABD’deki protestoların bu kadar büyümesinin altında galiba Floyd’un öldürülme olgusunun etrafında aşikar hale gelen H. Arendt’ın ifadesiyle ‘kötülüğün sıradanlığı’ olgusu yatıyor. Sıradan beyaz bir polisi korkunç bir şeyi ‘her zamanki iş’ gibi yapıyor olması bardağı taşırdı.”

Yüzlerce kişi, faciayı protesto ettiği için özel harekat polisleri tarafından yere yatırıldığı sırada tekmelediği madenciyi hatırlattı. Yerkel, gelen tepkiler üzerine hesap erişimini sınırlandırdı ve tweetlerini korumalı hale getirdi.

EGEMEN BAĞIŞ VE ŞABAN DİŞLİ AKILLARA GELDİ
Öte yandan Yerkel'in Frankfurt'a 'ticari ataşe' olarak atanması akıllara Egemen Bağış ve Şaban Dişli'yi getirdi. 

17-25 Aralık 2013'teki yolsuzluk operasyonuna adı karışan dört bakandan birisi olan ve halen "Bakara-makara" yorumuyla hatırlanan Bağış, 2019'da Prag Büyükelçisi olarak atandı. 

15 Temmuz 2016'da Fethullahçı terör örgütü tarafından düzenlenen darbe girişiminde tümgeneral kardeşi Mehmet Dişli'nin büyük rol oynaması nedeniyle AKP tabanından tepki çeken Şaban Dişli de, AKP Genel Başkan Danışmanlığı görevinden istifa ettikten bir yıl sonra, 2018'de Lahey Büyükelçiliği'ne getirildi.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.01.2022 16:02
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol