Semih Sergen Kimdir, Hayatı, Biyografisi

Toprak ve Burak Sergen kardeşlerin babası tiyatro ve seslendirme sanatçısı Semih Sergen hayatını kaybetti. Peki Semih Sergen kimdir, işte hayatı...

06 Ağustos 2022 Cumartesi 15:21
Semih Sergen Kimdir, Hayatı, Biyografisi

Semih Sergen'in ölümü sevenlerini üzdü. 91 yaşındaki sanatçının cenaze töreni ile ilgili bilgilendirmenin ayrıca yapılacağı belirtilirken Semih Sergen'in hayat hikayesi de merak konusu oldu.

SEMİH SERGEN KİMDİR?

11 Mayıs 1931'de İstanbul'da doğan Semih Sergen, gençlik yıllarını marangozluktan boyacılığa kadar çeşitli işler yaparak geçirdi.

Tiyatro sevgisi çocukluk yıllarında oluşan Sergen, okuduğu okulun tiyatro kolu başkanı olarak bir bakıma tiyatro hayatına başladı. Daha sonra ailesinin isteğiyle girdiği Bahriyelik sınavını kazandı. Ancak aynı zamanda gizlice konservatuvar sınavına da girdi. Yıl 1949'da Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Nurettin Sevin, Mahir Canova, Cüneyt Gökçer gibi ustaların öğrencisi oldu.

Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümünü birincilikle bitirdikten sonra, aradan geçen yıllar içinde pek çok önemli karakteri canlandırdı. Kâh Don Carlos’tu sahnede, kâh III. Selim. Çavuş Musgrave de oldu, Şoför Ahmet de, Mimar Sinan da.

SEMİH SERGEN VE DOSTLARI...

Tiyatroda 100’ün üzerinde başrol oynadı, 40’ın üzerinde oyunu sahneye koydu. Oyunlarını topladığı 11 kitabı ve 17 de şiir kitabı vardır. Türkiye’de ilk 45’lik şiir plağını o hazırladı. Bunu çeşitli kasetler ve CD’ler izledi. Türkiye’de çevrilen ilk fotoromanda Işık Yenersu ile başrolü paylaştı. 1958’de Duvaklı Göl adlı filmle Yeşilçam’la tanıştı.

Başta “Milli Kültür” dergisi olmak üzere, pek çok gazete ve dergiye yazılar yazan Sergen'in Türk Dili dergisinde şiir ve hikâyeleri kabul edilip yayınladı. Kendi ismiyle kurduğu Semih Sergen ve Dostları Tiyatrosu'nu yönetmiştir.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol