'O İlçede Oturanlar Tabuta Yatıp Gömülmeyi Bekliyor'

Özellikle son günlerde Karaburun merkezli yaşanan depremler sonrasında 6.8 ya da 6.9'luk büyük bir deprem uyarısı yapan Jeofizik Profesörü, Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan hoca bu kez de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi.

24 Temmuz 2021 Cumartesi 12:36
'O İlçede Oturanlar Tabuta Yatıp Gömülmeyi Bekliyor'

Sosyal medya hesabından İzmir'in Bayraklı ilçesi vurgusu ile " İzmir Bayraklıda oturmak; tabuta yatıp gömülmeyi beklemektir" diyen Prof. Ercan, " Bilimi, vergilerimizi deprem görenler için kullan Erdoğan!" dedi.

" Neden deprem zararları için Allah korusun! diyoruz da, devlet korusun! demiyoruz?" ifadelerini kullanan Ercan, " Deprem vergilerini ne için veriyoruz? Belediyeler neden tarım alanlarını yapılaşmaya açıyor? Neden uygunsuz yapılara oturma izni veriyor? Neden depremde ölenler için tazminat ödenmiyor? Depremden korunmak için bir Japonu Ayetel Kürsü okurken gören var mı?" diye konuştu.

ERCAN BÜYÜK DEPREM UYARISI YAPMIŞTI.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Karaburun-Midilli arasındaki bölgenin yeniden deprem üreteceğini söylemiş, İzmir’de özellikle Karşıyaka, Bostanlı, Çiğli, Mavişehir, Alaybey, Menemen, Bayraklı ve Bornova’da bulunan yapılarla ilgili uyarılarda bulunmuştu.

‘BU BÖLGE YENİDEN BİR DEPREM ÜRETECEKTİR’

Karaburun’da 4-5 büyüklüğündeki depremlerin önceki depremlerin artçıları olarak devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Karaburun-Midilli arası çok uzun süredir deprem beklediğimiz yerlerden biriydi. 3-4 yıl önce bu bölgede bir deprem oldu ancak bu depremin büyüklüğü beklediğimiz kadar olmadı. Karaburun’un üretmesi gereken deprem, yaklaşık 7- 7.2 büyüklüğünde bir deprem ancak 7’den daha küçük bir deprem üretti. Gerginliğini boşaltamadı. 6.7- 6.8’lik depremler bu bölgedeki gerginliği boşaltmak için yeterli değildir. Bu bölge, yeniden toparlanarak 6.8- 6.9 büyüklüğünde bir depremi üretmeye gebedir. Ne zaman olacağı konusunda herhangi bir bilgi söz konusu değil. Şu anda olan depremler 4’ten küçük ya da 4-5 büyüklüğü arasında olan depremcik düzeyinde depremler. Bu depremler önceki depremlerin artçıları olarak sürecektir. Artçılar 2 yıl, bazen 5 yıl sürebilir. Çok ileride, ne zaman olacağını bilmediğimiz bir zamanda bu bölge yeniden bir deprem üretecektir. Gördüğümüz şeyler çok dramatik. Bu bölgede yer altı suyu çok sığ. Yer altı sularının 3 ile 12 metreye kadar değiştiğini gördük. Bu sıvılaşma nedeniyle daha büyük bir deprem sırasında yapılar sağlam olsa bile yerin altına batma gibi olaylarla karşı karşıya kalabiliriz. Belirttiğim kesimlerdeki yer ve yapılar 9’uncu raunda çıkmış bir boksörün yorgunluğundadır. İzmir içinde olmasa dahi oluşabilecek deprem gerek Torbalı, gerek Kemalpaşa, gerek Midilli’de olabilecek bir depremin bu kez daha yıkıcı olması beklenir. Aydın için Aydın Büyükşehir Belediyesi ile bir proje başlatıyoruz. Umarım İzmir için de böyle bir çalışma başlar. İzmir’de daha çok bireysel istekler üzerine çalışmalar yapılıyor. En hızlı tarama, yer ve yapının çalkalanma analizidir. Birçok yapı için gerçekleştirdik. Bostanlı ve Karşıyaka’daki deprem güçlerini yerin 3-4 kat büyüterek üst yapıya yansıttığını gördük. Yapılar genellikle çalkantı içine giriyor. Daha önce sağlam raporu almış olsa bile, birçok kişiyi uyararak, yapıların kentsel dönüşüme sokulmasını ya da daha sağlam yapılara geçilmesini öneriyoruz” demişti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.07.2021 12:40
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol