MYK nedir, MYK belgesi nereden alınır

MYK nedir, ne işe yarar? MYK, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri gibi kuruluşlarda kullanılan, “Merkezi Yönetim Kurulu” anlamına geldiği gibi, Merkezi Yeterlilik Kurumu’nun da açılışıdır.

30 Mart 2023 Perşembe 17:59
MYK nedir, MYK belgesi nereden alınır

 Mesleki Yeterlilik Kurumu, MYK, mesleki yeterliliklerin tanımlanması, belgelendirilmesi, değerlendirilmesi ve ulusal yeterliliklerin oluşturulması konusunda faaliyet gösterir.

Bu doğrultuda, mesleki yeterlilikleri belirlemek için gereken standartları oluşturur, mesleki yeterliliklerin sınav ve belgelendirme işlemlerini yürütür ve mesleki yeterliliklerin ulusal ve uluslararası tanınırlığını sağlar.  Belirli meslekte sahip olduğu yetkinlikleri ve bilgi düzeyine sahip kişilere, MYK tarafından belirlenmiş standartlar ve gereksinimler doğrultusunda alınan sınavlarda başarılı olanlara Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir. Peki, MYK belgesi nasıl, nereden alınır? İşte, e-Devlet MYK Mesleki Yeterlilik Sorgulama ekranı…

MYK NEDİR?

Merkezi Yeterlilik Kurumu (MYK), Türkiye'de mesleki yeterlilikleri belirlemek, sertifikalandırmak ve bu alanda ulusal standartlar oluşturmak amacıyla kurulmuş bir kurumdur. MYK, mesleki yeterliliklerin tanımlanması, belgelendirilmesi, değerlendirilmesi ve ulusal yeterliliklerin oluşturulması konularında faaliyet gösterir.

MYK, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi'ne (EQF) uyumlu bir mesleki yeterlilik sistemini oluşturmak amacıyla kurulmuştur. Bu kapsamda, mesleklerin yeterliliklerine ilişkin standartlar belirlenmiş ve bu standartlara uygun sınav ve belgelendirme işlemleri gerçekleştirilerek mesleki yeterlilik belgeleri verilmektedir.

MYK, Türkiye'de mesleki eğitim ve istihdamın geliştirilmesi, mesleklerin uluslararası düzeyde tanınması, işgücü piyasasının ihtiyaçlarının karşılanması ve meslek standartlarının yükseltilmesi amacıyla faaliyet göstermektedir. Bu bağlamda, birçok meslek dalında ulusal yeterlilikler belirlenmiş ve sınavlar düzenlenerek mesleki yeterlilik belgesi verilmektedir.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol