Mart Ayından Sonrasını Tek Tek Anlattı, 'Bugünler Prova...'

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını değerlendirirken döviz kurları için dönüşü olmayan bir yola girildiğini söyledi. "Bugünler bahar aylarındaki korkunç günlerin provası gibi kalacak" dedi.

17 Aralık 2021 Cuma 10:25
Mart Ayından Sonrasını Tek Tek Anlattı, 'Bugünler Prova...'

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dün bir kez daha faiz indirimine gitmesi, döviz kurlarında yeni bir ralliye neden oldu. Dolar 16, euro 18 lira seviyesine dayanarak tarihi zirvelerini yenilediler.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, Yeniçağ gazetesinde yayımlanan yazısında  kurlardaki bu seviyenin kış aylarında ve 2022 baharında çok daha yüksek bir enflasyonu işaret ettiğini söyledi. 

"Yaşam hepimiz için zorlaşacak. Ancak yaşanan bugünler bahar aylarındaki korkunç günlerin provası gibi kalacak" diyen Zelyut,  ABD Merkez Bankası (Fed) ve TCMB kararlarını şöyle yorumladı:

"1- 'ABD Merkez Bankası (Fed), beklentilere paralel şekilde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. FED piyasa oyuncularının beklediği gibi varlık alımlarında azaltma planını hızlandırdı. Piyasanın merakla beklediği noktasal grafikten ise 2023 sonuna kadar en az 6 faiz artışı beklentisi çıktı. FED Başkanı Powell açıklamasında, FED'in tam istihdam hedefine ulaşmadan faizi artırabileceğini söyledi.'

'FED AMERİKA'DAKİ ENFLASYONDAN KORKMUŞ VE SORUNU BÜYÜMEDEN ÇÖZMEK İSTİYOR'

Bu haberin Türkçe tercümesi şu: Fed Amerika'daki enflasyondan Omicron'a rağmen çok korkmuş ve bu sorunu büyümeden çözmek istiyor. Bunun için önce piyasaya verdiği parayı hızla kesecek. Sonra piyasadaki parayı faizleri yukarı çekip azaltacak. İşte bu gelişmeler dolar miktarının kıtlaşması anlamına geleceği için tüm dünyada doların değerlenmesi anlamına gelecek.

'MİLLİ PARAYI CAZİP HALE GETİRMEK İÇİN VERDİKLERİ FAİZİ ARTIRIYOR'

Aklı başında merkez bankaları buna önlem olarak faizleri yukarı çekerek millî paralarının koruma kalkanını güçlendiriyor. Yani millî parayı cazip hale getirmek için verdikleri faizi artırıyor. Peki Türkiye ne yapıyor? Şimdi ona değinelim…

2-TCMB faizleri siyasi emir gereği düşürmeye devam ederek, Lira'nın hem kendi içimizden kaynaklanan enflasyon nedeni ile, hem de ABD'den gelecek faiz artışları dalgası ile çok daha fazla değer kaybetmesine kapı açtı.

TCMB yazdığı metinde daha fazla faiz indirimi için alan kalmadı diyerek bir de şark kurnazlığına girdi. Böylece vatandaşa dolar sattırmaya çalıştı. Ancak CB Erdoğan önceki beyanlarında elini açık etmiş, seçime kadar faiz inecek demişti.

'ARTIK LİRADA KAYIPLARI DURDURMAK İMKANSIZ'

Artık Lira'da kayıpları durdurmak imkansız. Çünkü bu faiz yolundan çıkmaya kimsenin niyeti yok. Enflasyonu düşürmek yerine seçimi kazanmak için faiz indirmek işe yaramayacak. Dolara talep büyük bir hızla artmaya devam edecek.

Neticede olacak olan: AKP seçimi kaybedecek, halk fakirleşecek, yandaşlar zengin olacak.."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 17.12.2021 10:32
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol