İngilizler, Erdoğan'ın Seçim 2023 İçin Suriye Planını Yazdı

İngilizlerin dünyaca ünlü yayın organı Finacial Times, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerini kazanma ya da kaybetme ihtimalini analiz etti.

26 Temmuz 2022 Salı 11:55
İngilizler, Erdoğan'ın Seçim 2023 İçin Suriye Planını Yazdı

Türkiye'nin Suriye topraklarında gerçekleştirmeyi planladığı öne sürülen askeri operasyon ihtimalini değerlendiren gazete, "Bu oldukça zayıf bir ihtimal" dedi. Hem Amerika'nın hem Rusya'nın hem de İran'ın bölge topraklarında asker bulundurduğunu bu yüzden de Türkiye'nin müdahalesini istemediklerini öne süren gazete, buna rağmen Suriye'nin kuzey bölgesinde gerilimin gün geçtikçe arttığına dikkat çekti.

Türkiye'nin güneyinde düzenlediği operasyonların Osmanlı'dan beri 'Türklerin sınır dışındaki en geniş kapsamlı' adımı olduğunu, Erdoğan'ın yeni bir operasyon sinyali vermesi ile de sözkonusu adımın daha da ileriye götürülmek istendiğini kaydeden Times, bölgedeki iki milyon Suriyeli'nin güvenlikten eğitime, sağlıktan din hizmetlerine tüm hayatından Türk personelin sorumlu olduğunu da ifade etti.

SURİYELİ GÖÇMENLER ERDOĞAN'IN KARİZMASINI FENA ÇİZDİ

Finacial Times, muhaliflere göre 5.5 milyon iktidara göre ise 4 milyon civarındaki Suriyeli göçmenlerin Erdoğan'ın halk nezdindeki karizmasını ciddi şekilde zedelediğini de öne sürdü. Erdoğan'ın bunun farkında olduğunu, 2023'de yapılacak seçimleri de garanti altına almak için göçmenleri ülkelerine geri dönmeye teşvik ettiğini yazdı.

SEÇİMİ KAZANMAK İÇİN GERİ DÖNMEYE İKNAYA ÇALIŞIYOR

Erdoğan'ın göçmenleri gönüllü olarak ülkelerine göndermeye çalıştığını ancak muhalefetin seçimlerden zaferle çıkması halinde ise Esad yönetimiyle ilişkilerin yeniden düzenleneceği için bunun daha kolay olabileceğine işaret eden gazete, bu sayede Suriye'nin kuzeyindeki statükonun değişebileceğini de vurguladı.

SURİYELİ ESMA: TÜRKİYE TEK SEÇENEĞİMİZ

Gazete ayrıca Türkiye'nin kontrolünde yaşayan 26 yaşındaki Halepli Esma'nın sözlerine de yer verdi. Türkiye'nin kendi çıkarları için Suriye'de olduğunu belirten Esma, " Yine de bizim için tek seçenek Türkiye. Çünkü Türkiye giderse herkes biliyor ki Rusya ve Esad gelecek" dedi.

 JEFFREY: ABD SURİYE'Yİ TERKETMEZ

ABD'nin eski Türkiye ve Suriye Büyükelçisi James Jeffrey de, Rusya'nın bölgedeki varlığını korumak istediğini, “ Rusya için Suriye büyük bir başarı, bunu riske atmak istemezler. Kısa vadede ABD'de Suriye'yi terketmez" ifadelerini kullandı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.07.2022 16:08
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol