İlber Ortaylı: Lozan Zaferdir

Lozan zafer midir hezimet midir tartışmalarına son noktayı Türkiye'nin en önemli tarihçisi İlber Ortaylı koydu. "Lozan bizim için zaferdir söylenen aksi şeyler cehalettir" dedi.

24 Temmuz 2022 Pazar 12:17
İlber Ortaylı: Lozan Zaferdir

Bursa Nilüfer Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikte konuşan İlber Ortaylı hoca, Lozan Antlaşması'nın 99.ncu yıldönümü için çarpıcı sözler söyledi.

Lozan'da Türkiye'nin toprak kaybetmediğini, on iki adaların Yunanistan'a verilmediğini bu söylemlerin baştan sona cehalet olduğunu vurgulayarak, " Lozan bizim için bir zaferdir en azından bunun çok başarılı bir uzlaşma olduğunu herkesin kabul etmesi gerekir” dedi.

Tarihi hakikatleri, belgeleri reddetmenin, görmezden gelmenin yeni Türkiye'ye has bir cehalet olduğunu, sahte tarihçilerin türediğini kaydeden İlber hoca, " 12 adaların Türkiye’den çıktığı tasdik edildi diyorlar. Öyle bir şey yok, 12 adalar o zaman İtalya’nın geçici işgali altındaydı ve bu statü ikinci harbin sonuna kadar, ikinci harpten sonra da hiçbir şekilde böyle bir iddiada bulunmak mümkün değildi, müttefikler istedikleri gibi alıp verdiler. Yunanistan, Avrupa’nın koruduğu stratejik bir noktadır. Bunlar masada bize hiçbir şey etmezler yani Türkiye, Lozan Anlaşması’na çıktığı zaman Mudanya Mütarekesi’ni imzalarken aziz ordumuz süngüsünü nereye dayadıysa ondan fazlasını alamaz. Bizim Lozan için toprak kaybımız vesaire yoktur, İsmet Paşa hiçbir zaman 12 adaları verecek bir pozisyonda değildir, böyle laflar var. Bu anlaşma ile Türkiye iktisadi bakımdan hürriyetini almıştır çünkü kapitülasyonlar 16’ncı asırda bir ticari teşvik aracıydı. Maalesef 18’ince ve 19’uncu asırda kapitülasyonlar esaret zinciri haline getirilmiştir. Devletin hukuki yapısını, adalet sistemini felç edecek bir şekle gelmiştir. Lozan’la Türkiye benliğine kavuşmuştur.

"LOZAN BİZİM İÇİN ZAFERDİR..."

Lozan bizim için bir zaferdir en azından bunun çok başarılı bir uzlaşma olduğu herkesin kabul etmesi gerekir. Bu anlaşmada bir takım şeyleri ileri sürenler 100 sene sonra bir daha tartışılacak. Böyle bir şey yok işte geldi 100’üncü sene, bunlar uyduruk. Lozan’ın öngördüğü bir sistem vardır, Yunanistan ile Türkiye arasında nüfus mübadelesi yapılacaktır. Efendim diyorlar; ‘Hicrettir bu, 1915’te Ermenilere yapılmasının tekrarlanmasıdır ve Türkiye’de etnik temizlenmeyi hedefleyen bir şeydir mübadele’ affedersiniz ama tarih ortada, mübadeleyi biz istemedik ki…Bu bize empoze edildi" şeklinde konuştu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.07.2022 12:20
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol