İlber Ortaylı, Kraliçe Elizabeth Detayını 14 Yıl Sonra Anlattı

Türkiye'nin tarih hocası İlber Ortaylı, 96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile ilgili çarpıcı bir detayı anlattı.

09 Eylül 2022 Cuma 13:53
İlber Ortaylı, Kraliçe Elizabeth Detayını 14 Yıl Sonra Anlattı

İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı ünvanını elde etmiş olan Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümü dünya gündeminin ilk sırasına oturdu.  

Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan açıklamada "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirdi." ifadesi kullanıldı. Kraliçe 2. Elizabeth'in ölüm haberi tüm dünyada geniş yankı uyandırırken, Birleşik Krallık hükümdarlarının yönetim merkezi ve Londra'daki ikametgahı Buckingham Sarayı'nda bayraklar yarıya indirildi.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ölümünün ardından 73 yaşındaki oğlu Charles tahta geçerek İngiltere Kralı oldu.

Buckingham Sarayı, İngiltere Kralı 3. Charles tarafından yapılan açıklamayı yayımladı. Açıklamasında "Sevgili annem Majesteleri Kraliçe'nin ölümü benim için ve tüm aile bireyleri için büyük üzüntüye yol açmıştır." diyen Kral Charles, hem bir kraliçenin hem de "çok sevilen bir annenin" yasını tuttuklarını ifade etti.

Dünyadan Kraliçe 2. Elizabeth için taziye mesajları

İLBER ORTAYLI'DAN  'CHARLES' İDDİASI

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in hayatını kaybetmesinin ardından Prof. Dr. İlber Ortaylı, NTV'de hem kraliçe ile anılarını hem de oğlu Prens Charles'in isim seçimini yorumladı. Ortaylı 14 yıl önce Türkiye'yi ziyaret eden Kraliçe'nin Bursa'da Yeşil Cami ziyaretinde Kur'an okuttuğunu ve onun çok bilgili biri olduğunu söyledi.

SON DAKİKA HABER: İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth neden öldü, kimdir?  İngiltere kralı kim olacak? - Son Dakika Milliyet

"KRALİÇE KUR'AN TİLAVET ETTİRDİ"

Ünlü tarihçi 14 yıl önce Türkiye'ye gelen Kraliçe 2. Elizabeth'in Bursa gezisinde ona eşlik ettiğini anlattı. Ortaylı "Bursa'daki mihmandarı bendim. Şaşılacak derecede bilgiliydi. Baskı ve kaligrafi üzerine şaşılacak bir bilgisi vardı. Dindar birisi olduğunu biliyorduk. Bir filozofik derinliği var. Anglikan kilisesinin vasisiydi. Dinlere yakın ilgisi vardı, Kur'an tilavet ettirdi. Türkiye'ye karşı çok ilgiliydi. Protokole girenlere bir gemide resepsiyon vermişti. Orada düzenini gördük. İlginç bir şekilde eşi Edinburgh Dükü Prens Philip de esprili biriydi. Türkiye'ye yakın görüşleri vardı'' dedi.

Ünlü tarihçi "Bu kralın tahta çıkışı biraz değişik. Charles'ın çıkışı ile ilgili bir itiraz var. Müslümanların, Hintlilerin ve diğer görüşlerin koruyucusu olmasını istemiyorlar. Charles açık sözlü birisi, beklenmedik çıkışları olabilir. İstanbul'a gelince 'burayı ne yaptınız?' dedi. Entelektüel bir adamdır. Arkeoloji bilgisi fazladır. Ürdün'deki bir Prens Hasan'ın bir İngiltere'deki simetrisi gibi. Prens Hasan'da doğu kilisesi üzerine bir eser yazdı. Çevre ile ilgileniyor. Asıl önemlisi tebaasına daha dengeli ve sevgiyle yaklaşıyor. 75 yaşında tahta çıkmak tarihi açıdan biraz ekşi" dedi.

Kraliçe Elizabeth öldü mü, neden öldü?

İlber Ortaylı Charles'ın tarihteki kanlı bir olayı hatırlatarak şunları söyledi: "Her halükarda taht konseyinin kararı ve aile üyelerinin oylarını bilemeyiz. Charles ismi mi kalacak, yoksa başka bir isim mi getirilecek? 2. Charles kanlı bir şekilde tahttan indiriliyor. O nedenle bu ismi seçmeyebilir. Birkaç kralın kellesinin gittiği olmuştur. Böyle bir hatıraya atıf olmasın diye ismi değiştirilebilir."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.09.2022 13:58
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol