'Erdoğan'ın Büyük Oyunu'

İngiltere'nin çok okunan gazetelerinden Financial Times, Türkiye'nin dış politika hamlelerini kapsamlı bir analizle gündeme getirdi. Laura Pitel imzalı makalede, "Cumhurbaşkanı'nın kas gücüne dayalı dış politikası Ankara'yı Batı'dan daha da uzaklaştırdı" yorumu yapıldı.

13 Ocak 2021 Çarşamba 06:53
'Erdoğan'ın Büyük Oyunu'

Financial Times’ın Türkiye muhabiri Laura Pitel, kapsamlı bir Türkiye dosyası hazırlayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dış politika hamlelerini değerlendirdi ve Erdoğan’ın büyük oyunu vurgusu yaptı.

“Erdoğan’ın büyük oyunu: Askerler, ajanlar ve Türkiye’nin güç arayışı” başlığının kullanıldığı makalede, “Türkiye’nin cumhurbaşkanının kas gücüne dayalı dış politikası Ankara’yı daha önceye kıyasla Batı’dan daha izole hale getirdi. Son 5 yılda Sayın Erdoğan, Suriye ve Irak’ın kuzeyinde askeri operasyonlar düzenledi, Libya’da varlık gösterdi ve Yunanistan ile denizde karşı karşıya geldi. Bu durumlar NATO müttefikleri arasında gerilim yarattı, eski rekabetleri canlandırdı ve yeni düşmanlar kazandırdı” ifadesi kullanıldı.

Financial Times, kapsamlı bir makale ile Türk dış politikasını mercek altına aldı.

ABD’de Donald Trump’ın başkanlık seçimini kaybetmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Batı ile yeni bir sayfa açmaya dair sinyal verdiğinin hatırlatıldığı makalede Financial Times’a konuşan Avrupalı bir diplomat, “Türkiye’nin zeytin dalı olarak görülebilecek ufak hamleleri oldu fakat bunların hiçbiri önemli değil. Eğer özünde tarafların anlaşamadığı konulara bakarsanız her iki taraf da topun karşı tarafta olduğunu düşünüyor. Bu şekilde bir yere gidemezsiniz” dedi.

“ERDOĞAN OSMANLICILIK PEŞİNDE...”

Financial Times, “Diplomatlar ve analistler, bu stratejinin hem ekonomik hem de bölgesel ve küresel güçlerle büyük riskler oluşturduğu konusunda uyarıyor. Türk uzmanlar 10 yıl önce ‘komşularla sıfır sorun’ politikasının yerini ‘problem yaşamadığımız sıfır komşu’ politikasını aldığıyla ilgili espri yapıyor. Erdoğan’ın dış siyaset hamleleri muhalifler tarafından “neo-Osmanlıcılık” olarak adlandırılıyor fakat Türk yetkililer sadece haklarını koruduklarını söylüyor” ifadesini aktardı. Gazeteye konuşan Türk bir yetkili, “Fransızlar bir duruma müdahale edince bu durum Napolyonculuk diye tanımlanmıyor” dedi.

Laura Pitel, “Şimdi Avrupa insan haklarının ihlali konusunda yakınıyor. Washington Erdoğan’ın Rusya’dan S-400 satın almasına öfkeli. Türkiye’nin yeni müttefikleriyle ilişkileri de çok istikrarlı gitmiyor. Erdoğan’ın Putin’le ilişkisi karmaşık ve çoğunlukla kırılgan" dedi.

Öte yandan ABD merkezli uluslararası haber ajansı Bloomberg de bir süre önce, Türkiye siyasetiyle ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili dikkat çeken bir analiz yayınlamış,  Gazeteci Bobby Ghosh imzalı makalede, "Erdoğan'ın siyasi rakipleri sertleşiyor. Listenin başında siyasi yelpazenin iki tarafında bulunan iki kadın yer alıyor" yorumu yapılmıştı.

ERDOĞAN 2021'DE EN GÜÇLÜ MUHALEFETİ İLE KARŞI KARŞIYA...

Ghosh, yazısında “Erdoğan’ın siyasi rakipleri sertleşiyor” başlığını kullandığı makalesinde İyi Parti lideri Meral Akşener ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na dikkat çekmiş, “2020’nin büyük bir bölümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki ekonomik krizden ve AKP’nin yaşadığı siyasi sıkıntıdan dikkatleri uzaklaştırmak için dış siyasette maceracı bir yaklaşım sergiledi. Libya’da, Dağlık Karabağ’da ve Akdeniz’in doğusundaki gerilimler AKP’nin geçen yıl yapılan yerel seçimlerde büyük şehirlerde yaşadığı kayıpları gölgede bıraktı ki özellikle Erdoğan’ın eskiden en güçlü olduğu İstanbul en çok utanç yaratanıydı. Fakat strateji sınıra ulaştı: Ne yatırımcılar ne de halk artık Erdoğan’ın yeni ekonomik dönemdeki sözlerine inanmıyor. Daha genel olmak gerekirse cumhurbaşkanı ve partisi, aralarında şehirlilerin ve genç muhafazakarların da olduğu büyük seçmen gruplarının güvenini kaybediyor. Coronavirus salgını beklenenden daha dayanıklı çıkarken 2021’de ekonomik bir geri dönüş umutlarını da yıkarken muhalefet partileri güç elde etmek için çalışmalara başladı. Erdoğan, onların erken seçim çağrılarını görmezden gelirken siyasi rakiplerinin her yolu denemesi muhtemel. Öne çıkan muhalifler arasında Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş var. Fakat muhalefetin Erdoğan’ın önüne geçme şansı olan kişiler siyasi spektrumun karşıt taraflarındaki iki kadın Meral Akşener ve Canan Kaftancıoğlu. İki kadın daha fazla farklı olamazdı. 64 yaşındaki Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerine oturmak istediğini çekinmeden söyleyen ve 2018’de ona karşı mücadele eden bir isimdi. 48 yaşındaki Kaftancıoğlu ise motorsiklete binen solcu bir feminist imajı sergiliyor. Kaftancıoğlu’nun görüşleri kendi partisi için radikal görülse de AKP’nin İstanbul’daki küçük düşmesinin arkasında olduğu için saygı duyuluyor. Erdoğan 2021’e kariyerinin en güçlü muhalefetiyle karşı karşıya kalarak girecek. Akşener ile Kaftancıoğlu Cumhurbaşkanı ve partisi için eşi benzeri görülmemiş bir ikili oldu” ifadesini kullanmıştı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.01.2021 14:12
Anahtar Kelimeler:
Büyük OyunOyunOyunlar
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol