Ekonomi İçin Sözleri Şok Etti: Herkes Sıkı Dursun, Çatlamak Üzere

Daha Nisan ayında aylık 2 milyar 737 milyon dolar, yıllık ise yaklaşık 26 milyar dolar olarak gerçekleşen cari açık Mayıs ayında aylık 6.5 milyar dolara, yıllık ise 29.5 milyar dolara fırladı. Gidişatı değerlendiren Ekonomist Evren Devrim Zelyut, "Türkiye artık eksi vermeye başladı ve bu hiç de hayırlı değil" dedi.

09 Temmuz 2022 Cumartesi 11:57
Ekonomi İçin Sözleri Şok Etti: Herkes Sıkı Dursun, Çatlamak Üzere

Ekonomist Zelyut, Cumhuriyet Gazetesi'ne ekonomideki son gidişatı değerlendirdi ve çarpıcı açıklamalar yaptı.

Türkiye'nin cari açığının artık ciddi şekilde katlandığını belirten Zelyut, " En önemşi nokta mal ticareti. Merkez Bankası'nın rakamlarına göre artık Türkiye'nin eksi verdiğini görüyoruz. Ve bu eksi hiç de hayra alamet değil. Son bir yılda artık sürekli doları konuşuyoruz neden çünkü herşeyimiz dolara bağlı. Dolar olmadan tek birşey üretemiyorsunuz. Hammadde dahil herşey dışarıdan geliyor ve dolayısıyla siz de cari açık veriyorsunuz. Cari açık da dolar kıtlığı demek. Böyle olunca da dövizin fiyatı arttıkça artıyor ve büyük sorunlar ortaya çıkıyor" dedi.

EKONOMİ BERBAT, 70 MİLYAR DOLAR GİTTİ

Türkiye'nin yüksek kaliteli değer üretmediğini, AKP iktidarı boyunca da üst ve orta teknolojili malların üretiminde bile azalma yaşandığını kaydeden Zelyut, " Ülkeye milyonlarca Afgan, Arap dolduruldu bu da tamamen düşük tekonolojili üretime sebep oldu çünkü firmalar buna yönlendirildi. Böyle olunca da bu ürünler dış pazarlarda hiçbir değer taşımamaya başladı. Peki sonuç da ne oldu ithalat baronları zengin oldu. Zamanında çok uyardık dinletemedik. Bakın dolar daha aratacak. Çünkü eksi veriyorsun. Sadece 4 yıl önce yabancıların Borsa İstanbul'daki hisse varlığı 55 milyar dolardı şimdi 15 milyar dolar. Dört yıl önce yabancıların tahvil varlığı 32 milyardı şimdi 1.4 milyar dolar. Bu şu demek. Cumhurbaşkanlığı sistemi gelince yabancılar agresif ve güvenli bir ortam yüzünden 70 milyar doları alıp arkasına bile bakmadan ülkeden kaçmış gitmiş." diye konuştu.

Perşembe ve cuma kimler döviz topladı araştırılsın! - Son dakika ekonomi  haberleri – Sözcü

KUR KORUMALI MEVDUAT ÇATLAMAK ÜZERE

AKP hükümetinin büyük bir olaymış gibi kur korumalı mevduat sistemi uyguladığını bunun da artık çatlamak üzere olduğunu öne süren Zelyut, sözlerini şöyle noktaladı: 1 tirlyonun üzerine çıkmış mevduat çatlamaya başlayacak. Bu yaklaşık 50-60 milyar dolar demek. Bu talep piyasaya aktığında döviz kurları daha da sıkıntı yaratacak. Her ülke faiz artırıyor, biz de bu yapılmıyor, Türk Lirası artık kusursuz fırtınanın ortasında. 2023 Haziran ayına kadar çok karanlık günler bizi bekliyor.
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.07.2022 12:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol