Dünyaca Ünlü Banka Unicredit'ten Dolar Açıklaması!

Unicredit, Türk lirasındaki değer kaybının ve enflasyondaki yükselişin 2022'de devam etmesini beklerken, 2023 yılında seçim sonuçlarına bağlı olarak kurda ve enflasyonda düşüş yaşanabileceği tahmininde bulundu.

13 Ocak 2022 Perşembe 12:19
Dünyaca Ünlü Banka Unicredit'ten Dolar Açıklaması!

Unicredit, Türkiye’nin 2022 yılında yüzde 4,7 büyümesini beklerken Türk lirasındaki değer kaybının 2022 yılında da süreceğini ve yıl sonunda enflasyonun yüzde 37 civarında olacağını öngördü.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre banka, Orta ve Doğu Avrupa bölgesine ilişkin çeyreklik değerlendirme raporunda Türkiye'ye ilişkin değerlendirmelere de yer verdi.

Siyasi baskılar devam ettiği takdirde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2022’de faizleri indirmeye devam edeceğini belirten Unicredit, kurdaki hızlı değer kaybının finansal istikrarı tehdit edebileceğini belirtti.

Unicredit, Dolar/TL ’nin 2022 sonunda 18 seviyesine yeniden ulaşacağını öngörürken, enflasyonun 2022’nin büyük bir kısmında yüzde 50’nin üzerinde kalmaya devam edeceğini yıl sonunda ise gerileyerek yüzde 37’ye düşeceğini tahmin ettiklerini dile getirdi.

TCMB İÇİN YÜZDE 12 FAİZ TAHMİNİ

Merkez Bankası’nın 2022 yılında faizleri yüzde 12 seviyesinde tutmasını bekleyen banka, 2023 yıl sonunda TCMB politika faizinin yüzde 23 seviyesinde olacağını düşünüyor.

“Seçimleri muhalefetin kazanması halinde daha ortodoks bir para politikası izleneceğini düşünüyoruz” diyen banka, bunun Türk lirasının değerini ve sermaye girişlerini artıracağını öngördüklerini belirtti.

Bankanın 2023 kur ve enflasyon tahminleri de seçimlerle ilgili bu beklentilere paralel şekillendi. Unicredit 2023 yıl sonunda dolar kurunun 18’den 13,50 seviyesine düşmesini beklerken, enflasyonun da yüzde 37’den yüzde 18,7’ye gerileyeceğini öngörüyor.

Öte yandan Ekonomist Timothy Ash, Türkiye'nin yeni ekonomi modelini değerlendirirken yabancı yatırımcıların Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güvenlerini kaybettiğini ve ülkeye dönüşleri için yeni hükümet gerekebileceğini söyledi.

Ash, yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine nasıl baktığıyla ilgili soruya şöyle yanıt verdi: 

"İnsanlar Türkiye’ye uzun vadeli olarak rağbet ediyor ve yatırım yapmak istiyor ancak tabii ki bu mevcut politika koşullarında değil. Yabancı yatırımcılar riskleri azaltmaya çalışıyor ve ancak ‘ortodoks’ politika ayarları yeniden getirildiğinde geri dönecekler. Belki de bunun için seçimler ve yeni bir hükümet gerekir. Yatırımcılar Erdoğan’a güvenlerini kaybetti.”

'TÜRKİYE BÜYÜK BİR BAŞARI HİKAYESİ OLABİLİRDİ'
Ash, Erdoğan’ı eleştirdiği paylaşımın iktidar yanlısı medya tarafından  ‘yanlış’ anlaşılıp haberleştirilmişti. Ash ise bu durumla alay eden bir paylaşımda daha bulunmuştu.

Sabah'ın başyazarı Mehmet Barlas da ironiyi anlamadı: 'Bunlar iddialı sözler olabilir'Sabah'ın başyazarı Mehmet Barlas da ironiyi anlamadı: 'Bunlar iddialı sözler olabilir'

 ”Britanya mizahı çok özeldir” diyen Ash, son olarak şunları söyledi: 

”Gerçek şu ki; Türkiye’deki mevcut politika düzenlemeleri gerçekten kötü ve Türkiye’de bir kriz yaşanması çok muhtemel. Türkiye’nin gerçekten güçlü yanları var – demografi, coğrafi konum, güçlü üretim tabanı, bankalar, kamu maliyesi ve girişimi teşvik eden iş kültürü. Türkiye büyük bir başarı hikayesi olabilirdi ama bu gerçekten de aptalca para politikası düzenlemeleri yüzünden zarar görüyor. Başkanlık sisteminde kontrol ve dengenin olmaması büyük zararlar veriyor.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.01.2022 13:03
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol