Dünyaca ünlü ABD'li gazeteden olay yorum: Erdoğan değil Putin kazandı'

Türkiye’deki seçimler dünya basınında da geniş yer buldu. ABD’li Newsweek gazetesi “Türkiye’deki seçimleri Putin kazandı” şeklinde yorumladı.

29 Mayıs 2023 Pazartesi 12:06
Dünyaca ünlü ABD'li gazeteden olay yorum: Erdoğan değil Putin kazandı'

Yüksek Seçim Kurulu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçildiğini açıkladı. ABD’li medya kuruluşu Newsweek “Türkiye’deki seçimleri Putin kazandı” yorumunda bulundu.

İşte Newsweek’in yayınladığı makalenin satırbaşları:

“FARK NEREDEYSE YÜZDE 5″

“Neredeyse yüzde 5 farkla kazanan Erdoğan, yüksek katılım oranı ile tekrar seçildi. Ancak seçim sisteminin adil olup olmadığı ile ilgili tartışmalar vardı.”

“PUTIN KAZANDI”

“Erdoğan’ın galibiyeti, Putin için iyi bir haber. Putin’in dünya liderleri ile arası, Ukrayna’yı istila etmesi ile kötüleşti. Birçok hükümet, Putin’in yaptığını uluslararası hukukun ihlali olarak gördü ve Rusya’ya yaptırım uyguladı.

Ancak Türkiye’nin yaklaşımı farklı oldu. Türkiye, Kiev ve Moskova arasında arabuluculuk yaptı. Erdoğan bizzat Ukrayna ve Rusya ile aynı anda yakın temasta bulundu ve ikili ilişkileri devam ettirdi. Her iki ülke de Türkiye ile ekonomik bağlarını devam ettirmek istedi. Erdoğan’ın galibiyeti, durumun aynen devam edeceğinin bir işareti. Erdoğan her ne kadar Ukrayna’nın işgalini kınasa da, Batı kampına katılıp yaptırım uygulamadı. Ukrayna’ya SİHA sattı ve aynı esnada Rusya ile ticaretini geliştirdi.

Erdoğan’ın NATO içinde yaptıkları, Rusya’nın çıkarına yaradı.

Eğer Kılıçdaroğlu kazansaydı nasıl bir dış politika izleyeceği bilinmiyordu ancak uzmanlar, Batı ile daha yakın olacağını tahin ediyordu. Kılıçdaroğlu seçime kısa bir süre kala Rusya’yı hedef aldı ve Rusya’yı içişlerine müdahale etmek ile itham etti.”

NEW YORK TIMES: “ERDOĞAN KAZANDI

ABD’nin en çok okunan gazetelerinden New York Times, “Seçimleri Erdoğan kazandı” ifadelerini kullandı.

WASHINGTON POST’TAN MANŞET

Amerikan gazetesi Washington Post, seçimi manşetine taşıdı ve şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan’ın kutuplaştırıcı iktidarı devam ediyor.”

WALL STREET JOURNAL’DAN SEÇİM ANALİZİ

Amerikan gazetesi Wall Street Journal şu yorumda bulundu: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm olasılıkları yenerek Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı.Seçim zaferi, küresel siyasetteki büyük rolünü güvence altına alıyor. Erdoğan, hâlâ aynı taktikçi olduğunu gösterdi.”

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 29.05.2023 12:13
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol