'Dolar Rekor Kırıyor, Onlar Zenginliğine Zenginlik Katıyor'

Türk parası dolar karşısında tarihin en büyük erimesini yaşarken Korkusuz Gazetesi Yazarı Barış Yarkadaş, süreç için ' Kim bilir; bu kadar yanlışı belki de bilerek yapıyor ve zenginliklerine zenginlik katıyorlar… Bunun başka bir izahı yok sanırım…' ifadelerini kullandı.

18 Kasım 2021 Perşembe 09:34
'Dolar Rekor Kırıyor, Onlar Zenginliğine Zenginlik Katıyor'

Türk halkının AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kurmaylarının inatları yüzünden her geçen gün daha da yoksullaştığını kaydeden Yarkadaş, "Yoksul daha da yoksullaşırken birileri dolarla zenginliğine zenginlik katıyor" dedi.

İşte o satırlar:

Her yeni güne daha da yoksullaşarak ve daha da borçlanarak başlıyoruz. İktidar ise bu gerçeği ısrarla görmek istemiyor. Öyle ki; artık bir ‘’takıntı’’ ya da ‘’inat’’ haline getirdiği “talimatla faiz indirme” politikasında da ısrar ediyor. Bu yanlışın bedelini ise emekçiler ya da dar gelirli yurttaşlarımız ödüyor. Hem de en ağır biçimde… TL’nin son bir ayda yüzde 13’e yakın değer kaybetmesi, iktidarın halka içirdiği acı ilaçtır. Toz şekere yapılan yüzde 25’lik zam, ağzımızın tadını kaçırmıştır!

İKTİDARIN YARATTIĞI ACI TABLO

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan yukarıdaki tabloya rağmen, aynı yanlışta ısrar edeceğini ve yapılan uyarılara hiçbir şekilde kulak asmadığını dün de gösterdi. Erdoğan, “Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusura bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam” dedi. Erdoğan henüz kürsüdeyken, Türk Lirası biraz daha eridi. 1 dolar 10.56 TL oldu… Doların nerede duracağını ise hiç kimse bilmiyor!

Sadece dün yaşanan gelişmeler bile, dış borcun katlanarak artmasını beraberinde getirmiştir. Türkiye artık 460 milyar dolar dış borcu olan ve bu borcu çeviremeyecek hale gelmiş bir ülkedir!

Türk Lirası, AKP ve MHP’nin yanlışları yüzünden, tarihinin en değersiz dönemini yaşamakta ve bu yüzden Türk şirketleri kelepir hale gelmektedir. Garanti Bankası hisselerinin ‘’sudan ucuz’’a gitmesi gitmesi bunun en somut kanıtıdır.

FAİZ TALİMATI GELDİ!

Siz bu satırları okurken, TC Merkez Bankası ‘’faiz kararı’’ için toplanacak. Erdoğan, dün yaptığı konuşmada, Merkez Bankası’na ne yapması gerektiğini açık açık söyledi. Bırakın söylemeyi, neredeyse talimat verdi! Bunun anlamı, MB’nin politika faizini bir puan daha düşürecek olmasıdır. Bu karar ise TL’ye güvenmeyen yurttaşlarımızın, malvarlıklarını koruyabilmek için dövize yönelmesini tetikleyecektir. Dövize olan talep TL’yi değersizleştirecek, bu kısır döngü yüzünden ithal edilerek üretilen malların maliyeti artacak ve dolayısıyla, iğneden ipliğe dek her şeye bir kez daha zam gelecektir. Bu kaçınılmaz bir sondur!

FATURA YİNE EMEKÇİYE

İktidarın yanlışları yüzünden, faturayı ödemek ise ne yazık ki; yine halka düşüyor. 1 Ocak 2021 tarihinde eline 380 dolar geçen asgari ücretli bir emekçi, artık 280 doların altında bir gelire sahip! Ancak bu iktidarın umurunda bile değil. Onlar, iktidarları döneminde kazandıkları dolar ve eurolarının artmasından hayli memnunlar…

Kim bilir; bu kadar yanlışı belki de bilerek yapıyor ve zenginliklerine zenginlik katıyorlar… Bunun başka bir izahı yok sanırım…

ÇARKLAR DURACAK!

AKP – MHP iktidarı, aylardan bu yana talimatla faiz indirtiyor. MB’ye verdikleri her talimat sonrası, Türkiye biraz daha yoksullaşıyor. TL değer kaybettikçe, emekçilerin alım gücü azalıyor; ithal edilen ürünlerin fiyatları arttığı için, üretmek de satmak da imkansız hale geliyor. Bu politika yüzünden, ekmeğin fiyatı son 1 yılda yüzde 25.8, dana etinin yüzde 27.1, kaşar peynirinin ise 33.6 oranında arttı. Emekçilerin geliri ise yukarıda da ifade ettiğim üzere azaldı. Kısacası; emekçinin et ve süt tüketebilmesi daha da zorlaşırken, soframızdaki ekmek de küçüldü.

ÇIKIŞ YOLU…

MB’nin bugün yapacağı toplantıda faizi bir puan daha indirecek olması, bu tabloyu daha da karanlık hale getirecek. Bu karanlıktan çıkışın tek yolu, Türkiye’nin hızla demokratikleşmesi, kuvvetler ayrılığının pekiştirilmesi, hukukun tesis edilmesi ve parlamenter sisteme dönüştür. Merkez Bankası’nın siyasi iktidardan talimat almayacağı bir sistem, yoksullaşmayı ve iflasları durdurabilir. Bu olmadığı takdirde, mevcut sistemin gemiyi karaya çıkaramayacağı açık ve net bir biçimde görülmektedir.

Merkez Bankası görevini yapmıyor!

Merkez Bankası’nın AKP’li Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve arkadaşları, iktidarın talimatına uyarak faiz indiriyor ve TL’nin değer kaybetmesine neden oluyor. Oysa ki; MB’nin temel görevi, TL’nin değerini korumaktır. MB yöneticileri, eğer bugün de siyasi iktidarın talimatına uyarak Türkiye’nin aleyhine bir karar alırsa, bunun anlamı artık başkadır…

TÜRKİYE ERİYOR

Şu açık ki; MB yöneticileri, MB’nin misyonuna aykırı hareket etmektedir. Bunun hukuki bir yaptırımının olması şarttır. Zira; ülkemizin varlıkları,  AKP ve MHP’nin yüzünden erim erim erimektedir. MB yöneticileri ya anayasanın kendisine verdiği görevi yerine getirmeli ya da istifa ederek bu sorumluluğu üstlenmemelidir.

YASAL DÜZENLEME ŞART

Bu bağlamda, bir görev de muhalefete düşmektedir. Seçimler sonrası iktidar değiştiğinde, MB’ye siyasi talimat verebilecek tüm yollar yasa ile kapatılmalı, buna yönelen siyasetçilere engel olunacak bir mekanizma kurulmalıdır. MB’nin içine düşürüldüğü durum, bunu zorunlu hale getirmiştir.
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 18.11.2021 18:16
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol