'Deprem Uzmanı Ayağı İle Vatandaşı Korkutup Para Kazanıyorlar'

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi, Sismolog, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış, Türkiye'de hemen her deprem sonrasında konuşulan ana konunun yapı güvenliği ve yapı yenileme olduğunu belirterek, " Bu da gerekli ancak kısa vadede asıl üzerinde durulması gereken çok daha basit önlemlerle hayatta kalabilmeyi sağlamak olmalı. Bazı güya uzmanlar şu büyüklükte deprem olacak söylemleriyle vatandaşı korkutuyor çünkü işi ticarete dökmüş" dedi.

22 Şubat 2021 Pazartesi 12:23
'Deprem Uzmanı Ayağı İle Vatandaşı Korkutup Para Kazanıyorlar'

'YÜZDEYÜZTV Youtube' kanalında Türkiye'nin deprem gerçeği üzerine söyleşide konuşan Prof. Dr. Barış, birbirinden çarpıcı açıklamalar yaptı. 

"DEPREM BİLDİRİMİ YAPACAĞIM DEYİP PARA TOPLUYORLAR..."

Türkiye'de hemen her deprem sonrasında gerek ekranlarda gerekse sosyal platformlarda deprem uzmanı olup olmadığına bakılmaksızın çok sayıda kişinin açıklamalarıyla büyük bir bilgi kirliliği yarattığını, hiçbir bilimsel veriye dayanmıyor olmasına rağmen söylenenlerin halkta paniğe ve endişeye yolaçtığını belirten Barış, " Ne yazık ki kendini uzman olarak lanse eden bazı kişiler şu gün şu büyüklükte, şiddette deprem olacak diye insanların duygularını sömürüyorlar. Hatta daha ötesi bu işi ticarete dökmüş olanlar var. Whatsapp gruplarından ben deprem bildirimi yapacağım deyip para toplayanlar var" dedi.

"DEPREMDE ÖNCELİĞİMİZ KOLAY VE BASİT ÖNLEMLER OLMALI"

" Ülkemizde önceliğimiz insanlara deprem öncesinde, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri öğretmek olmalı" diyen Barış, " Türkiye'de en küçük bir depremden sonra konuşulan ana konu yapı güvenliği, kentsel dönüşüm, riskli binalar vs... Oysa bu çok uzun yıllar alacak bir iş. Tabiki bunlar yapılmasın, binalar yenilenmesin, binalar test edilmesin demiyorum ama o işler bir kenarda yürütülürken insanların alabilecekleri basit önlemlerle hem deprem esnasında hem de deprem sonrasında yapacakları doğru davranışlarla zararı minimuma indirebilmeleri mümkün. Neden bundan bu kadar emimin derseniz dört büyük depremi ve 5'ten büyük yüzlerce depremi hem Türkiye'de hem de Japonya'da yaşamış biri olarak söylüyorum önlem almak, doğru davranışları öğrenmek çok basit, çok kolay, çok ucuz ve her kesimin yapabileceği bir olay. Bizim depreme hazırlık safhalarının merkezinde bunun yeralması lazım" dedi.

DEPREMİN EN ÇOK MERAK EDİLENLERİ İÇİN...

Türkiye'de deprem bilincinin yeterince gelişmediğini bunun özellikle deprem sonrası yaşanan kaoslarda net olarak görüldüğünü kaydeden Barış, 'İstanbul depremi için net bir tarih verilip verilemeyeceğine', "depremlerin önceden bilinip bilinemeyeceğine', 'deprem hurafelerine', 'depremlerin harp teknolojisi olarak kullanılıp kullanılamayacağına' ve depremlerle ilgili daha birçok merak edilen soruya net ifadelerle açıklık getirdi.

SÖYLEŞİNİN TAMAMINI BURAYA TIKLAYARAK SEYREDEBİLİRSİNİZ!

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.02.2021 13:01
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol