Anketler 'Yüksek' Deyip AKP'nin Gerçek Oy Oranını Açıkladı!

Seçim anketleri peş peşe açıklanırken ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut’tan oldukça iddialı bir açıklama geldi. Zelyut AKP’nin gerçek oy oranını yaptığı son analizle ortaya koydu.

26 Şubat 2022 Cumartesi 12:27

Evren Devrim Zelytut, AKP’ye oy vermek istemeyenlerin bunu söyleyemediğini ifade ettiği analizde gerçek oy oranının çok daha düşük olduğunu belirtti.

Seçim zamanı git gide daha da yaklaşırken araştırma şirketleri de partilerin alacağı oy oranlarını en doğru bir şekilde ortaya koyacak seçim anketleri çalışmalarını sürdürüyorlar. Anketlere göre Cumhur İttifakı’nın hayat pahalılığı yüzünden ciddi oy kaybı içerisine olduğu görülürken Millet İttifakı’nın ise bu sürede oylarını arttırdığı gözlemleniyor. Her ne kadar Cumhur İttifakı oyları erise de anketlerin bir çoğuna göre AKP’nin oy oranı yüzde 30’un üstüne olduğu ve 1. Parti konumunda olduğu biliniyor.

 AKP’NİN GERÇEK OY ORANINI AÇIKLADI

Yeniçağ gazetesi ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut ise bu durumun gerçekleri yansıtmadığını kamuda çalışan bir çok vatandaşın yapılan anketlere doğru cevap veremediğini söylerken AKP’nin asıl oy oranının yüzde 22 civarında olduğunu öne sürdü.

AKP’yi anketlerde yüzde 30’un üzerinde göstermenin tam bir çılgınlık olduğunu belirten Zelyut “İnsanlar anketlerde “AKP’ye oy vermeyeceğim” demeye korkuyor. Haklılar da bu ortamda Devlet görevlisi olan birinin bunu söylemesi gerçekten zor. Ama bakın tüketici güven endekslerine verilen cevaplarda parti yok. Ekonomiye güveniyor musun, güvenmiyor musun? Sorusu var. Burada bu anket sonuçlarına göre siyasi partilerin oy oranına uyarladığımızda AKP’nin oy oranının yüzde 22 bandına indiğine görüyoruz” ifadelerini kullandı.

SEÇİM YATIRIMLARI DA KARŞILIK BULMADI!

Öte yandan son zamanlarda artan "seçim anketleri" bir kenara dursun, NG Araştırma, Türkiye'nin en büyük problemi olan "geçim sorununu" vatandaşa sordu. Ankete göre AKP'nin asgari ücrete ve emekli maaşlarına "seçim yatırımı" olarak zam yapması karşılık bulmadı.

Asgari ücrete gelen zam yeterli mi? Asgari ücrete yapılan %50,54 oranındaki zam çok konuşuldu. Peki, bu zam asgari ücretlinin rahat bir nefes almasını sağlayabildi mi?

Katılımcıların %45’i yapılan zammın beklediğinden az olduğunu belirtirken, beklediğim orandaydı diyenlerin oranı ise %33.

Asgari ücretle kaç kişi geçinebilir?

Geçim şartlarının zorlaştığı, hepimizin hissettiği bir gerçek. Bu durumu göz önünde bulundurarak katılımcılara kirada yaşayan bir ailenin asgari ücretle kaç kişinin borçlanmadan temel ihtiyaçlarını karşılayabileceğini sorduk.

Katılımcıların %23’ü asgari ücretle bir kişinin dahi temel ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünüyor. %27’si 1 kişi derken, 2 kişi diyenlerin oranı %23. 4 kişilik bir ailenin geçinebileceğini belirtenlerin oranı ise %5. Ayrıca 5 veya daha fazla kişinin geçinebileceğini belirtenlerin toplam oranı ise %9. Bir diğer deyişle, her 2 kişiden 1’ine göre asgari maaşla 2 kişi temel ihtiyaçlarını karşılayamaz.

Zamlar yaşamı nasıl etkiledi?

Son zamanlarda gelen zamların geçim şartları üzerindeki etkilerini sorduğumuzda gelen yanıtlar oldukça dikkat çekiciydi.

Ev kiralarındaki artış katılımcıların %93’ünü olumsuz etkilerken, elektrik, doğalgaz, su faturalarındaki artış ise katılımcıların %95’ini olumsuz etkiliyor. Fiyat artışlarından olumsuz etkilenmeyen oldukça azınlık bir kesim var.

Benzin fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilenenlerin oranı ise %95. Ayrıca, katılımcıların %95’i gıda ürünlerindeki artıştan olumsuz etkilendiklerini belirtti.
5/10
Ev kiralarındaki artışın etkileri neler?

Katılımcılara, oturdukları evi düşündüklerinde ödedikleri kira ile ilgili görüşlerini sorduk.

Kiracıların %65’i ev kirasının beklediğinden çok fazla olduğunu belirtirken, beklediğim gibi diyenlerin oranı ise %29.

Kirada oturuyorum diyenlerin ödediği aylık kira tutarının ortalaması 1503 TL. Bu tutar ortalama aylık gelirin %23’üne denk geliyor.

Ev sahibi olanlara, ‘evini kiraya versen beklentin ne olurdu?’ diye sorduğumuzda ise gelen yanıtların ortalaması 1821 TL. Kiracıların ve ev sahiplerinin beklentilerinin birbirinden farklı olduğu görünüyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.02.2022 13:03
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol