Amerikalı Sismologların Türkiye deprem analizi şoke etti

Türkiye 6 Şubat tarihinde en büyük felaketlerinden birini yaşadı. Hatay ve Kahramanmaraş merkezli iki dev depremde binlerce yurttaşımız hayatını kaybetti, acılar hala taze. Depremle ilişkili sismik fayın analizi ise, bir sonraki büyük deprem olasılıklarını da ortaya çıkardı.

24 Nisan 2023 Pazartesi 09:52
Amerikalı Sismologların Türkiye deprem analizi şoke etti

Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki jeofizikçiler Şubat depremiyle ilişkili fay bölgesini incelemek için uzaktan algılama yöntemini kullandılar.

Analiz, fayın bir kısmının tıkalı kaldığını ve gelecekte 6.8 büyüklüğünde başka bir depremin meydana gelebileceğini gösterdi.

Güçlü depremlere tektonik plakaların kayması neden oluyor ve yer kabuğunun yavaşça hareket eden parçaları birbirlerini iterek zaman içinde kademeli olarak kuvvet oluşturuyorlar.

Levhalar kaydığında da enerji, yerkabuğunda dalgalar halinde patlayarak depreme neden oluyor.

Malatya'nın Pütürge ilçesine dikkat çekildi

Araştırmacılar Malatya ilinin Pütürge ilçesi yakınlarında, önceki depremlerle ilişkili bir fay boyunca sismik aktivite kaydettiler.

Bu, levhanın bir kısmının bloke olduğu veya sıkıştığı, ancak gelecekte herhangi bir zamanda hareket edebileceği anlamına geliyor.

Sismologlar bu depremin ne zaman meydana geleceğini söyleyemeseler de, depremin yerini ve potansiyel şiddetini anlamanın, bu büyük felakete hazırlanmak ve ciddi sonuçlarından kaçınmak için bir fırsat olduğu görüşündeler.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.04.2023 10:06
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol