8 Mart, Feminist yürüyüş ‘infial’ gerekçesiyle yasaklandı

Bugün 8 Mart dünya kadınlar günü. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde her yıl olduğu gibi bu yıl da kadınların ‘Birlikte güçlüyüz’ diyerek düzenleyeceği ‘Feminist Gece Yürüyüşü’ öncesi Taksim ablukaya alındı.

08 Mart 2023 Çarşamba 15:43
8 Mart, Feminist yürüyüş ‘infial’ gerekçesiyle yasaklandı

Kadınlar ve LGBTİ+’lar tarafından her yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde düzenlenen ‘Feminist Gece Yürüyüşü’, 21’inci kez Türkiye genelinde yapılacak. 

Bu yıl da Taksim’de bir araya gelecek kadınlar, şu çağrıyı yaptı: “Gece Yürüyüşü, her yıl yine hepimizin mücadelesiyle mümkün oluyor, hepimizin isyanının ifadesi oluyor. Yani bu yürüyüşü meydana getiren tek tek bizler, katılan herkes o gecenin nasıl şekilleneceğini belirliyoruz. Ama bu yıl durumumuz bir başka. Depremin ardından hiçbirimiz iyi değiliz. Birbirimizi iyi etmeye, birlikte iyi olmaya çalışıyoruz. Yarın Feminist Gece Yürüyüşü’nde yan yana olma düşüncesi bize güç ve umut veriyor.”

Son yıllarda valiliklerin kararıyla yasaklanan yürüyüşlerde, polis ekipleri kadınlara saldırıya varan müdahalelerde bulunmuştu.

Resim

‘İnfial oluşabilir, barış ve huzur bozulabilirmiş’

Nitekim saat 15:00’te Beyoğlu kaymakamlığı, valilik oluruyla, ‘toplumun bir kesiminde infial uyandırabileceği, toplumsal barış ve huzurunun bozulabileceği, provokatif amaçlı saldırıların olabileceği, terör örgütüne müzahir grupların toplantıya katılabileceği ve kendi amaçları doğrultusunda suistimal edebileceği’ gerekçesiyle yürüyüşü yasakladı.

Kadınlar kararı tanımadı

Kadınlar, kararı tanımadıklarını Twitter’dan duyurdu: “8 Mart Yasaklanamaz! 2003’te 100’e yakın kadınla başlayan Feminist Gece Yürüyüşü’müz onca baskıya, yasağa, engellemeye rağmen durmadan büyüdü. Her yıl olduğu gibi bu yıl da meydanları doldurmak, birbirimize güç vermek için sokaktayız!”

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol