'YUNUS'U BALIK FALAN YUTMADI...'

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, Kur'an'da anlatılan Yunus kıssasının geleneksel bakış açısıyla yorumlandığını, bugüne kadar anlatılan gelenin aslında bir efsaneden ibaret olduğunu söyledi.

08 Şubat 2016 Pazartesi 01:07
'YUNUS'U BALIK FALAN YUTMADI...'

İşte hocamızın o açıklamarı: 

" Bu olay nerede meydana gelmiş Ninova'da. Ninova neresi? Asur İmparatorluğu'nun başkenti. Asurlular kim ona bakman lazım. Ben baktım vardığım sonuç şudur. Tıpkı peygamber gibi zora girince Yunus, onu yakalamak ve öldürmek istediler. O da şehri terketmek istedi. Ve o şehre sitem etti ve küstü. Lanet olsun size o kadar anlattım, bir kişi bile bana inanmadı dedi. Ve gemiye bindi. Gemiye binince o esnada fırtınalıydı deniz. Asurlular, su tanrısı Enki'ye inanırdı, karanlığın ve suyun tanrısı gibi... Su tanrısı Enki'nin sembolü de balık idi. Deniz dalgalanınca su tanrısının öfkelendiğine inanırlardı. Yunus gemiye binince ve fırtına da yaşanınca dediler ki aramızda bir asi var. Su tanrısı onu farketti. Eğer bu asi binmeseydi bu olmayacaktı dediler. Yunus da başka başka tanrıların olmadığını herşeyin tek bir sahibinin olduğunu onun da Allah olduğunu söyledi. Bunun üzerine sen su tanrısının yeryüzündeki gölgesi Asur İmparatorluğu'nu inkar mı ediyorsun, sen bir asi misin, anarjist misin diye bunun üzerine yürüdüler. Arbede çıktı ve Yunus bunlara yenildi. Tabiri caizse sonrasına polis çağırdılar. Bir asi var, devlete karşı geliyor demek istediler. Kelepçe vurdular ve götürdüler, kapısında devasa bir balık figürü olan Ninova cezaevine attılar. Onun karanlıklarına bıraktılar. Kur'an ne kadar kaldığını da söylemiyor zaten. Sonra bir şekilde gün oldu, devran döndü ve oradan çıktı. Açık bir alana gitti, şehri uzaktan seyretti, geçirdiği günleri düşündü ve mücadeleye devam etme kararı verdi. Ve şehire geri döndü. Çalıştı, çabaladı ve yüz bin kişiyi aşan bir topluluk ona iman etti. 


İşte bu vesileyle Kur'an, peygambere 'Ey Muhammed! Sen de bunaldın, sıkıldın diye bırakıp gitmek isteme. Nasıl ki Yunus'a yüz bin kişi inandıysa sana da bu şehir birgün inanacak' dedi.

O günden günümüze gelerek bizlere diyor ki, "Ey Yunus gibi bunalıp, sıkıntı içine girenler sabredin, direnin, hak bildiğiniz yolda devam edin sonunda zafer sizin olacak". Çünkü doğrunun karşısında durmak mümkün değildir. "

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.02.2016 12:03
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Mehmet Ali Can 2016-02-08 21:48:47

saffat suresi 142. ayeti "feltekamehul hûtu ve huve mulîm(mulîmun)." "böylece onu balık yuttu ve o kınanmıştı"

ayetteki hut kelimesi günümüz arapçasında da kullanılır ve balina demektir. ayetin lafzı açık, başka manalara çekmek zorlama yorumlardır. önceki iki ayette yüklü gemiye binip şehirden kaçtığı, gemide kura çekilip onun kaybettiği sonraki üç ayette ise eğer tesbih edenlerden olmasaydı hesap gününe kadar onun karnında kalacağı ve bitkin bir halde boş bir alana bırakıldığı bildiriliyor.

Avatar
Kurddeng 2016-02-08 17:37:28

İşte bakın yoruma.her nedense orta doğu insanı okuyan okumayanden daha cahillaşiyor her ne hikmetse ama bu eğitim sistemınden mı ortadoğnun toprakındanmı havasındanmı bu yorumunla cübeli yi bile gectın. Kur an ne diyor .Holy Quran 37:142
------------------
فَالْتَقَمَهُ الْحُوتُ وَهُوَ مُلِيمٌ

Derken onu balık yutmuştu, oysa o kınanmıştı. Burade anlaşıliyorki sen de diyarları gibi Kur ana uyanlarden değilsın Kur ani kendine uydurmaya calışiyor sun.

Avatar
Cumhur ertaş 2016-02-08 20:30:43

Ben ihsan hocaya inaniyorum o diğer hocayim diye gecinenler gibi uydurma hadislerle milleti kandirmiyor kuranı araştırıyor hem bir onun yasantısına bakın birde inandığınız o sahtekar hocaların

Avatar
ertuğrul 2016-02-09 07:31:02

kur'an'ı anlamak için asur tarihi bilmek gerekmiyor olmalı. hani kur'an'ın anlamı açıktı? bu yorum çok zorlama. ne gerek var buna?

Avatar
Ehli sunnet 2016-02-08 19:46:14

Bre gafil adam!bu adam bidat ehli! Oyununa gelmeyin.vahhabi zihniyetli sapık görüşlü.Saffat süresinde geçiyor bi balığın yunus peygamberi yuttuğu.

Avatar
Adnan keser 2016-02-08 20:04:19

Ihsan hocama aynen katiliyorum..

Avatar
Halis Yıldırım 2016-02-08 22:28:32

ben i̇hsan hocanın yorumundan daha farklı bir yorum yapayım
yunus peygamberi yutan balık aslında bir denizaltıydı :)

Avatar
Yasar akkaya 2016-02-08 19:36:43

Ben hocama inaniyor ve guveniyorum. Cunku arastiran kaynagini bulup toplumla gercekleri ogrenmesini saglayan bir din bilim insani. Beni uyandirdigin icin tsk ediyorum hocam. Bende diyerleri gibi yanlis biliyordum.