Yaz Mevsimi Bir Anda Kış Oldu!

ABD’de Beklenen Polar Vortex (Kutup Girdabı), Sıcaklığı 33 Derece Birden Düşürdü, Birçok Şehirde Kar Başladı!

08 Eylül 2020 Salı 12:37
Yaz Mevsimi Bir Anda Kış Oldu!

Amerika Birleşik Devletleri’nin Montana ve Colorado eyaletlerinde birçok şehirde polar vortex (kutup girdabı) ile kısa sürede sıcaklık 30-33 derece birden düştü. Bir gün öncesinde 30-35 dereceler ile yaz mevsimini yaşayan ABD halkı, saatler içerisinde aniden kış mevsimine geçti, sıcaklık 1-3 derecelere düştü. Hava Forum’un Amerika Birleşik Devletleri’nin Montana eyaletinde yer alan gönüllü muhabirleri sezon ilk kar yağışını an be an fotoğrafladı. Pazartesi günü kavurucu sıcaktan bunalan halk saatler içerisinde gelen dondurucu soğuk hava ile adeta şok geçirdi.

Gerçekleşen bu enteresan hava olayı sebebiyle, Colorado eyaletinde yer alan başta Denver ve Springs şehirleri olmak üzere birçok şehre doğa ve meteoroloji meraklısı insanlar akın etti. Salı günü beklenen kar yağışlarının ardından Perşembe günü hava tekrar ısınmaya başlayacak.

POLAR VORTEX (KUTUP GİRDABI) NEDİR?
Polar Vortex dediğimiz şey dönen rüzgarlardan ibaret sadece. Aslında en kısa şekilde AO ve NAO yazımızda anlatmıştım. Ama şimdi biraz daha ayrıntıya girmek gerekecek diye düşünüyorum.

Kutup çevresinde hava çok soğuk olduğu için hava yer seviyesine doğru çöker. (Soğuk hava alçalır, çöker, sıcak hava yükselir.) Bu yüzden yer seviyesinde yüksek basınç oluşurken, üst seviyelerde bir alçak basınç oluşur. Bu alçak basınca Polar Vortex diyoruz. Alçak basınçlar havayı saatin tersi yönünde çevirerek havayı kendi etrafına sarar.

Polar Vortex’te aynı şekilde havayı kendi etrafına sararak üst seviyelerde batıdan doğuya doğru esen kuvvetli rüzgarlar oluşturur. Bu rüzgarlarada batılı diyoruz. Bu rüzgarlar soğukların güney enlemlere kaçmasını engeller. Böylece kutup çevresi hep çok soğuk kalır.

Kar Fırtınası Hikayesi Hikaye Oku; Böyle bir tabloyla karşılaşacaklarını bil

Resim

Resim

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.09.2020 12:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol