'YAHUDİLİK, HRİSTİYANLIK VE MÜSLÜMANLIĞIN YERİNE...'

İlahiyatçı İhsan Eliaçık hoca, ingilizce yayınlanan söyleşisinde semavi dinler sorusuna bu sözlerle yanıt verdi: 'Yahudilik de, Hristiyanlık da, Müslümanlık da insanlıkta hızla yayılmıştı. Ancak sonrasında bunların yerine...'

18 Nisan 2016 Pazartesi 00:55
'YAHUDİLİK, HRİSTİYANLIK VE MÜSLÜMANLIĞIN YERİNE...'
İşte Eliaçık hocanın encompass ile yaptığı söyleşide 'Semavi dinler tanımlamasına yönelik' soruya verdiği o yanıt:
Semavi dinler, semavi olmayan dinler ayrımı bazı dinler tarihçileri tarafından yapılmış bir ayrım benim çok katıldığım bir ayrım değil. Benim görüşüme göre dinlerin vicdani birliği sözkonusudur. Yani bütün dinler aynı vicdani tepkiyle ortaya çıkar. Bütün dinler aslında insanların vicdanından çıkar ama daha sonra çeşitli şekilde bozulur, onları düzeltmek için yenileri ortaya çıkar. Dinleri semavi olan-olmayan şeklinde değil hak olan dinler, batıl olan dinler diye ayırmak gerekir. Çünkü hak, adalet, sevgi, merhamet gibi kavramlar tüm insanlığa aittir ve evrenseldir. Bunlar herhangi bir dinin tekelinde olmadığı gibi herhangi bir ideolojinin de tekelninde değildir. İnsanların yaratılışlarıyla alakalıdır. Bunları talep edenler arasında hangisi sahici ve samimi ise o insanlıkta tutulur ve yayılır.
Bir müddet sonra insanlar bunların istismar edildiğini görür ve sözkonusu dini ve ideolojiyi yine terkeder.

Yeni nesiller gelir ve kim adaleti, sevgiyi, merhameti, dürüstlüğü daha içtenlikle ve sahici savunuyor, pratiğe aktarıyorsa, kim iki yüzlü değilse, inanarak talep ediyorsa, insanlar onu benimser. Bir müddet sonra onlar da kurumsallaşınca iş statükoya dönüşür, bütün dinlerin başına gelen budur.

Yahudilik de, Hristiyanlık da, Müslümanlık da bir dönem bunları talep etmiş ve insanlıkda hızla yayılmıştı. Sonra bunların yerine statükolar kuruldu, onlar geçti. Kurumsal kilise, kurumsal sinagog, kurumsal cami oluşunca insanlar da bunlardan yavaş yavaş uzaklaştı ve bunlar eski çağların dinleri olarak kaldılar. Modern zamanlarda insanlar da bu değerleri din dışı yollarda aramaya başladılar yani illa bir dini talep olarak değil de din dışı yollardan ama aynı şeyleri talep ettiler. Özlem olarak aynı şeyi söylediler; Allah'ı, peygamberi referans olarak almadılar ama daha yalın, felsefi olarak bu kavramları yine talep ettiler. İnsanlıktaki bu akış, arayış, birbiri ardına geliş bitmiyor. Bu açıdan bakıldığında ben adaleti, eşitliği, özgürlüğü, sevgiyi, merhameti, doğruluğu, dürüstlüğü esas alırım. Esas amaç budur, dinlerin bütün amacı da budur, kim bunu talep ediyorsa bir öncekinin devamı olarak görüyorum.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 18.04.2016 11:24
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
YILMAZ 2016-04-18 10:46:32

ta mezepotamyadan bu yana bütün dinler bir diğerinden alıntı halinde ilavelerle yenilenmiş ansiklopedi gibi oluşmuşlardır.i̇nanıyoruz ama hala kafamızda oluşan, dinlerin artık her felsefede olduğu gibi devirlerini tamamladıklarımıdır. dinler hiç bir zaman barış getirmemiş ayrıca hemen hemen tüm savaşları incelediğimizde bunların dinlerin arasındaki rekabetten ayrıca kin ve nefretten kaynaklandığını görüyoruz.
hele son zamanlarda ülkemizde olan biteni görünce,sarsıntı geçiriyoruz.

Avatar
NECMİ BARAN 2016-04-18 11:38:55

Sümer ve eski Mısır kültürüne bakıldığında Semavi dinlerin çıkışına taban oluşturduğu çok net şekilde görülüyor. Ibadet şekilleri dışında Tevrat, İncil ve kuran hemen hemen aynı birbirinin ardılı
.Bu nedenle din ve mezhepler yüzünden kavgaya savaşa hiç gerek yok. Tarih boyunca çıkarlar için kullanılmış, günümüzde dahada kötü bi şekilde kullanılıyor.

Avatar
Osman Fidan 2016-04-21 14:07:06

Dinler son kullanma tarihlerini doldurmak uzereler. Bilim her gecen gun ezici bir ustunlukle arayi aciyor ve birgun insanlik din olayini bilince cikaracaktir. Mitolojik dinler nasilki bugun masalsi geliyorsa, bugunku dinlerde bikac yuzyila kalmaz ayni sekilde insanlara masalsi gelecektir. Bilim,ilim,irfan. Dinlerin tum gericiliklerine ragmen, insanligi bugunku cagdas, modern durumuna getiren tek olgudur. Aci ama bir o kadar gercek, tek gercek bilimdir. Cunku sizin kime, neye inanip inanmadiginiz bilimi baglamaz, o yoluna devam eder..

Avatar
Hakan Dağhan 2016-04-18 20:31:14

Okunuşu
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Kul yâ eyyühel kâfirûn
2- Lâ a'büdü mâ ta'büdûn
3- Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd
4- Ve lâ ene âbidün mâ abedtüm
5- Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd
6- Leküm dînüküm veliye dîn
Anlamı
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
1- De ki: Ey kâfirler
2- Tapmam o taptıklarınıza!
3- Siz de benim kulluk ettiğime tapanlardan değilsiniz.
4- Hem ben tapıcı değilim sizin taptıklarınıza.
5- hem de siz, benim kulluk ettiğime tapıcılardan değilsiniz.
6- sizin dininiz size, benim dinim bana)!
Dinlerin en güzel yanı da bu inanmakta veya inanmamakta özgürlük....size yeni din arayışlarında başarılar...dilerim.

Avatar
hüseyin kanza 2016-04-21 12:35:37

inanıyorsanız bir şeye o şey sizin için vardır.inanmıyorsanız zaten yoktur...