VE SON YOLCULUK...

Demirel'den 65 yıllık hayat arkadaşına son veda...

30 Mayıs 2013 Perşembe 16:28
VE SON YOLCULUK...

 DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 86 yaşında vefat eden 65 yıllık eşi Nazmiye Demirel'in cenazesi, memleketi Isparta'nın Atabey İlçesi'ne bağlı İslamköy Beldesi'nde toprağa verildi. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı cenaze namazı sırasında oturması için tabutun önüne konulan koltuğun kaldırlmasını isteyen Demirel, korumasının kolunda ayakta durarak cenaze namazını kıldı.

Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde 4 Aralık 2010 tarihinden itibaren 'alzheimer' hastalığı nedeniyle tedavi gören ve geçen pazartesi gecesi saat 22.27'de yaşamını yitiren 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in eşi Nazmiye Demirel için doğum yeri İslamköy'de cenaze töreni düzenlendi.

Uçakla, adını taşıyan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na gelen ve buradan da helikopterle İslamköy'e geçen Süleyman Demirel'in özel doktoru Aylin Cesur yanından ayrılmazken, iki görevli de koluna girerek yürümesine yardım etti. Demirel'i Ankara'dan gelen sağlık ekibi de adım adım izledi. Demirel, cenaze saatine kadar vakıf başkanlık binasında dinlendi.

Merhume Nazmiye Demirel için Demirel Külliyesi yanındaki Şehriban Hatun Camii'nde kılınan öğle namazının ardından cenaze töreni düzenlendi. Cenaze namazını Dinayet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz kıldırdı. Tabutun önüne getirilen koltuğa oturmayı reddeden ve eliyle geri gönderilmesini isteyen Süleyman Demirel, korumasının koluna tutunarak cenaze namazı boyunca ayakta durdu.

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı ve yerin dar olması nedeniyle kargaşanın yaşandığı cenaze töreni sırasında Isparta'daki Nazmiye Demirel Ortaokulu öğrencileri, 'Seni unutlayacağız Nazmiye Teyze' yazılı döviz açtı. Süleyman Demirel Üniversitesi'nden bir grup öğrenci de üzerlerinde kırmızı tişört ve ellerinde kırmızı güllerle cenaze törenine katıldı.

Cenaze namazının ardından tabut omuzlara alındığı sırada korumalar arasında gerginlik yaşandı.

CENAZEYE KATILANLAR

Cenaze törenine, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, TBMM eski başkanları Köksal Toptan, Hüsamettin Cindoruk ve Hikmet Çetin, eski bakanlar Hüsamettin Özkan, Mehmet Ağar, Cavit Çağlar, Sümer Oral, Yaşar Topçu, İbrahim Gürdal, Agah Oktay Güner, Murat Karayalçın, işadamı Rahmi Koç, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Fenerbahçe eski Başkanı Ali Şen, İlhan Kesici, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Isparta Valisi Memduh Oğuz, Isparta Belediye Başkanı MHP'li Yusuf Ziya Günaydın, Demirel Ailesi'nin yakınları ve çok sayıda vatandaş geldi.





ÇELENK GÖNDERENLER

Nazmiye Demirel'in cenazesine şu isimler ise çelenk gönderdi:

"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Ergenekon Davası'nın tutuklu sanıkları İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ve İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Ergenekon'un firari sanığı Bedrettin Dalan, İçişleri eski Bakanı İsmet Sezgin, sanatçı İbrahim Tatlıses, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon."

Başbakan Erdoğan'ın gönderdiği çelenk, kırılması üzerine cami avlusu dışına çıkartıldı. Çelengin kasıtlı olarak da mı kırıldığı yoksa izdihamda çarpma dolayısıyla mı hasar gördüğü belirlenemedi.


TAZİYE MESAJLARI


Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in eşi Nazmiye Demirel'in cenazesine katılan ve külliyede başsağlığı dileklerini sunan siyasetçiler şunları söyledi:

* TBMM Başkanı Cemil Çiçek: "TBMM adına merhume Nazmiye Demirel'e Allahtan rahmet diliyorum. 9'uncu Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'e Allah'tan sabırlar diliyoruz. Tabiatıyla 65 yıllık bir hayat çok kolay değil. Bu işin inişi var, çıkışı var, yokuşu var, sıkıntısı var. Siyasetçi eşi olmanın bu ülkede ne büyük fedakarlık, zorluk olduğunu bu 65 yıllık süreç iyi takip edildiyse ortaya çıkacaktır. Bu ülkede siyaset yapmakta kolay değil. Siyasetçinin eşi olmak siyaset yapmaktan çok daha zor. Darbeler var, müdahaleler var. Halk iradesine karşı bir takım fiili durumların olduğu dönemler var. Bu sıkıntıların en büyük acısını da hiç şüphesiz siyasetçilerin eşleri çekiyor. 65 yıllık tüm bu sıkıntılara tanık olan hayat, her türlü takdirin üzerindedir. Milletimizin buradan çıkaracağı dersler var. Ben tekrar Allah'tan rahmet diliyorum."





* Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: "Sayın cumhurbaşkanımızın eşleri olarak, değerli bir hanımefendi olarak bugüne kadar ki hastalık ve sıkıntılarını biliyorduk. Ama hakka yürümüş olması fevkalade üzdü. Bu üzüntümüzü sayın cumhurbaşkanımıza ifade etmek üzere kendilerini ziyaret ettik. Biraz önce başsağlığı dileklerimizi Başbakanımızın selamlarıyla birlikte ilettik. Yıllardan beri siyasetle ilgilenen bir insan olarak, sayın cumhurbaşkanı ve değerli eşlerini yakından takip etmiştim. Muhterem bir hanımefendi olarak Türk annelerinin gönlünde çok önemli bir yeri olan Nazmiye Demirel'in vefatından dolayı üzgünüz. Bütün milletimizin başı sağolsun."


* CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: "Nazmiye Demirel Türk siyasetinin bütün acılarını yaşamış bir kadın. Yeri geldi bütün acıları yaşadı, yeri geldiğinde de modern bir Türk kadınını temsil etti. Kendisine Allah'tan rahmet diliyoruz. Ispartalılara, ailesine başsağlığı diliyoruz."


* İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar: "Nazmiye Demirel çileli bir ömür geçirdi. Türk siyasetinde en fazla yükü siyasetçilerin eşleri çekiyor. Nazmiye Hanım da bunun tipik bir örneğiydi. Kendisine son görevimizi yapmak için buradayız."


* Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül: "Nazmiye Demirel, sayın Süleyman Demirel ile uzun yol arkadaşlığı boyunca dimdik ayakta durdu. Kendisine Allahtan rahmet diliyoruz."


* AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal: "Ak parti grubu adına buradayız. TBMM Başkanımız Sayın Cemil Çiçek'in söylediği gibi siyasettçi eşi olmak çok zor. Nazmiye Demirel hanımefendinin vefatı nedeniyle üzgünüz. Kendilerine Allah'tan rahmet diliyoruz." 




MEZARINA MENDİLLE TOPRAK ATTI

Cenaze namazının kılınmasının ardından Nazmiye Demirel'in tabutu, omuzlara alınarak, camiye 150 metre uzaklıktaki İslamköyü Koca Mezarlığı'na getirildi. 9'uncu Cumhurbaşkanı Demirel de mezarlığa makam otomobiliyle geldi. Demirel'i aracından inerken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, aracının kapısında karşıladı. Bir süre Demirel'in makam aracından inmesini bekleyen Bahçeli, burada taziye dileklerini iletti.

Nazmiye Demirel'in cenazesi, kardeşi Yılmaz Şener'in yanına açılan mezara defnedilirken, Süleyman Demirel, mezarın ayak ucuna konulan koltukta defin işlemlerini izledi. Demirel, bu sırada kendisine korumaları tarafından siyah bir mendil içinde sunulan bir avuç toprağı mezara serpti. Ayrıca Adana'dan yakın bir aile dostunun getirdiği bir kova dolusu toprak da mezara döküldü.

Okunan duaların ardından 9'uncu Cumhurbaşkanı Demirel, yerinden kalkarken, "Herkese teşekkür ediyorum. Allah dualarınızı kabul etsin" dedi. Demirel'i, hayat arkadaşını son yolculuğuna uğurlarken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ispartalılar ve Demirel Ailesi'nin yakın dostları yalnız bırakmadı.

BAHÇELİ, DEMİREL'İN ELİNİ ÖPTÜ

MHP Genel Başkanı Bahçeli ise mezarlıktan ayrılmadan önce Demirel'in yanına tekrar giderek elini öperek vedalaştı. Bahçeli, çıkışta Nazmiye Demirel için, "Türkiye'nin hanımefendisiydi. Allah rahmet eylesin" dedi.

Nazmiye Demirel'in defin işlemlerinin tamamlanmasından sonra, Süleyman Demirel ve diğer protokol üyeleri İslamköy'den ayrıldı.Süleyman Demirel, kendisini İslamköy'e getiren helikopterle ailenin Barla'daki çiftlik evine geçti. Demirel, burada bir süre dinlendikten sonra saat 17.00'da kendi adını taşıyan Süleyman Demirel Havalimanı'ndan uçakla Ankara'ya dönecek.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 30.05.2013 16:33
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol